Головна Новини Бізнес економіка Повне перезавантаження "Нафтогазу": наскільки ймовірна відставка команди Коболєва і чи потрібна вона
commentss НОВИНИ Всі новини

Повне перезавантаження "Нафтогазу": наскільки ймовірна відставка команди Коболєва і чи потрібна вона

Політичні експерти і економісти впевнені, що керівництво НАК "Нафтогаз України" на чолі з Андрієм Коболевым вже давно вирушило б у відставку, якби на те була елементарна політична воля президента. Але такої не було у Петра Порошенка і поки що не спостерігається у Володимира Зеленського

28 січня 2020, 14:30 comments4510
Поділіться публікацією:
Повне перезавантаження "Нафтогазу": наскільки ймовірна відставка команди Коболєва і чи потрібна вона

Президент України Володимир Зеленський не виключив повне "перезавантаження" НАК "Нафтогаз України". Контракт глави НАК Андрія Коболєва закінчується в березні 2020 року. Виконавчого директора групи "Нафтогаз" Юрія Вітренка глава держави своїм указом звільнив з посади члена наглядової ради Державного концерну "Укроборонпром". Експерти висловили виданню "Коментарі" думки щодо того, чи може і чи повинна українська влада "перезавантажити" "Нафтогаз".

"Комусь вигідніше купувати більш дорогий закордонний газ, ніж добувати свій"

Академік, перший віце-президент Академії економічних наук України Анатолій Пешко вважає зміну керівництва НАК необхідною.

"Коболєв і Вітренко діють непрофесійно. Адже потрібно думати не тільки про транспортування і ціну на газ, але і про газовидобуток, – пояснює академік. – На початку 70-х років минулого століття Україна видобувала до 80 мільярдів кубометрів газу в рік. Запаси зменшилися, але і зараз цілком можливо видобувати щорічно близько 30 мільярдів кубометрів. А у нас видобувається лише близько 18 мільярдів. Чому? Не тільки через розхлябаність, безгосподарність. Ще й тому, що комусь вигідніше купувати більш дорогий закордонний газ. Саме тому я не вважаю Коболєва і Вітренко дбайливими господарями".

За словами Анатолія Пешко, якби на те була політична воля української влади – керівництво НАК давно б змінили. Але такої, каже експерт, не було у попереднього президента, як немає і у чинного.

"Після перегляду окладів і премій чинний склад керівників "Нафтогазу" складе повноваження добровільно"

Директор Київської академії політичних перспектив, політичний експерт Михайло Железняк вважає, що ефективне перезавантаження НАК "Нафтогаз" повинне початися з перегляду механіки, яка регулює премії топ-чиновників відомства.

"Прем'єр, у якого є відмінний шанс реабілітуватися в очах президента, повинен зробити дві ключові речі. Перша – оперативно підійти до кадрової політики, провести прозорий конкурс в рамках концерну і визначитися з главою "Нафтогазу". Друга – поставити чіткі KPI (Key Performance Indicators – ключові показники ефективності, – прим. ред.) майбутнього менеджменту", – упевнений експерт.

Неприпустимим, на думку Железняка, є те, що керівництво "Нафтогазу" планувало нарахувати собі чергову премію, забравши 1% від виграного арбітражного суду.

"Важливо розуміти, що це не перемога окремо взятих чиновників "Нафтогазу", а виграшна позиція України, так як вартість російського газу для України має формуватися виключно на ринкових умовах, – підкреслює політексперт. – Президент на правильному шляху, так як, швидше за все, після перегляду окладів і премій чинний склад керівників "Нафтогазу" складе повноваження добровільно".

"Невдоволення високими преміями – зовсім слабкий аргумент"

Експерт з енергетичних ринків компанії Dragon Capital Денис Саква вважає, що поміняти керівництво НАК можуть. Але задається питанням – навіщо це робити?

"Яку мету переслідує держава такою зміною? Якщо є незадоволеність результатами роботи, то треба про це говорити. Але після отримання від Газпрому оплати за Стокгольм (мається на увазі Стокгольмський арбітраж, – прим. ред.) і продовження контракту на транзит газу це буде непросто зробити. А невдоволення високими преміями – зовсім слабкий аргумент", – переконаний Дені Саква.

Як раніше повідомляли журналісти "Коментарів", в компанії НАК "Нафтогаз України" відбулися кадрові перестановки. Так, до складу правління увійшли директор з юридичних питань Ярослав Теклюк, фінансовий директор групи Петер ван Дрил і виконавчий директор з трансформації Отто Ватерландер. Тоді як повноваження членів правління Юрія Колбушкіна і Миколи Гавриленко – припинені.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!