Головна Новини Бізнес економіка Як вплине епідемія коронавірусу на економіку України: експерти дали прогноз
commentss НОВИНИ Всі новини

Як вплине епідемія коронавірусу на економіку України: експерти дали прогноз

Не всі експерти погодилися з думкою Мінекономіки про те, що епідемія коронавірусу мінімально вплине на українську економіку

30 січня 2020, 12:52 comments5551
Поділіться публікацією:
Як вплине епідемія коронавірусу на економіку України: експерти дали прогноз

У Міністерстві економічного розвитку, торгівлі та сільського господарства України прогнозують мінімальний вплив на вітчизняну економіку через виявлення в Китаї нового смертельного коронавірусу. Опитані виданням "Коментарі" експерти згодні з цим твердженням лише частково.

"Якщо удар буде по світовій економіці, це неминуче позначиться і на нас"

Політичний та економічний експерт Андрій Єременко згоден з тим, що прямого впливу епідемія коронавірусу на Україну не має. Але якщо удар буде по світовій економіці, це неминуче позначиться і на нас.

"Враховуючи заходи карантину, які робляться глобально й у світі, й в Україні, такого роду епідемії (та її наслідків), як у Китаї, де влаштували карантин (в результаті чого їхня святкова економіка – відзначення нового року за Східним гороскопом — має проблеми), у нас не буде, – підкреслює Єременко. – Але історія з коронавірусом може стати спусковим гачком для глобальної економічної кризи. А вже вона точно вдарить і по Україні як експортно-орієнтованій країні".

Про початок такої — глобального фінансової — кризи говорять уже кілька років. Економісти попереджають про це, а приводом може стати що завгодно. І тут реальна втрата великого шматка світової економіки, можлива паніка.

Експерт зазначає: "Китай витрачає багато грошей на карантин, будівництво лікарень. Ще і не відсвяткували з розмахом запланований Новий рік. Святкові товарів не продані на величезну суму, завис великий шматок економіки. Якби економічна система в світі була стабільна – інша справа. Але ми два-три роки живемо в новинах, що ось-ось вдарить світова криза. І вона таки може відбутися. Хтось почне продавати акції китайських компаній – та почне сипатися вся світова економіка. І нас однозначно зачепить при цьому обвалі".

"Прямі економічні наслідки епідемії коронавірусу — обвал світових цін на нафту"

Голова Комітету економістів України Андрій Новак називає прямими економічним наслідками епідемії коронавірусу обвал світових цін на нафту майже на 10%. Але на українську економіку, на думку експерта, це не вплине.

"Зниження світових цін на нафту для нас добре (особливо, якщо це потягне за собою і зниження цін на газ). Але у цих факторів немає прямого зв'язку зі зниженням цін на паливо, чого хотілося б українському споживачеві, – наголошує Андрій Новак. – Адже на цей момент у нас йде девальвація гривні. А позаяк у нас близько 80% палива – імпорт, то при продовженні девальвації національної валюти пальне може не знижуватися, а навіть підніматися в ціні".

Що стосується впливу коронавірусу безпосередньо на українську економіку, можна говорити хіба що про частково відкладений імпорт у вигляді посилок з Китаю.

"Незважаючи на озвучені запевнення, що вірус не передається через посилки, певна частина українців, яка раніше замовила товари в Китаї, для перестраховки відмовиться від них. Але лише на час. Відкладений імпорт. Коли ситуація врегулюється, люди знову оформлять свої замовлення", – упевнений Андрій Новак.

"Там пчихнули, а ми про це — просто прочитали"

Голова Національної Ради економічного розвитку і Української асоціації постачальників торговельних мереж Олексій Дорошенко впевнений, що великого впливу на українську економіку ситуація у Китаї не зробить. Тому що він, на жаль, не входить в топ наших торгових партнерів.

"Щодо товарообігу експорту-імпорту Китай не входить навіть у першу десятку партнерів України. Тож ситуація з коронавірусом не може серйозно вплинути на нашу економіку, – говорить Дорошенко. – Різке зростання або уповільнення китайської економіки у нас не особливо помітні".

Між тим, підкреслює експерт, зміцнення співробітництва з Китаєм було б дуже важливим для України.

Олексій Дорошенко пояснює: "Китайські інвестиції — це "дешеві гроші", причому з меншою кількістю умов, ніж висувають Україні наші стратегічні наразі партнери – США і ЄС. Китай, який динамічно розвивається, хоче "підсидіти" конкурентів і готовий вкладати гроші в інші країни, зокрема в Україну. І якщо б ми були більше "зав'язані" на китайські гроші, то у цій ситуації більше і постраждали б. Але й отримували б – до і після неї – куди більше. А так – там пчихнули, а ми про це просто прочитали".

Раніше "Коментарі" писали, що недавно в Китаї на "карантин" пішла американська мережа кав'ярень Starbucks, а тепер подібне рішення прийняли і в компанії IKEA.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!