Головна Новини Бізнес економіка У Нацбанку пояснили, як будуть змінюватися споживчі ціни
commentss НОВИНИ Всі новини

У Нацбанку пояснили, як будуть змінюватися споживчі ціни

Як повідомили у Нацбанку, уповільнення інфляції продовжується, однак темпи зростання адміністративно-регульованих цін – будуть вищими, ніж торік

30 січня 2020, 15:04 comments2128
Поділіться публікацією:
У Нацбанку пояснили, як будуть змінюватися споживчі ціни

В Україні продовжується уповільнення інфляції. Як це вплине на споживчі ціни розповів голова Національного банку України (НБУ) Яків Смолій, йдеться на сайті НБУ.

За прогнозом НБУ, рівень інфляції протягом переважної частини року буде нижчим за цільовий діапазон 5%. Хоча й у IV кварталі вона прискориться і становитиме 4,8%, та наприкінці року повернеться у цільовий діапазон. Такий прогноз НБУ зробили, базуючись на таких чинниках: минулорічна ревальвація гривні продовжуватиме відображатися на вартості імпортованих товарів і товарів з високою часткою імпорту в собівартості, збереження відносно невисоких цін на енергоносії на світових ринках стримуватиме подорожчання палива на внутрішньому ринку, а також продовольча інфляція за відсутності шоків пропозиції буде незначною завдяки очікуваному поліпшенню врожайності овочів та фруктів.

Однак зазначимо, що дещо вищими, ніж торік, будуть темпи зростання адміністративно-регульованих цін. Це зумовлено насамперед подальшим приведенням акцизів на тютюнові вироби до європейських рівнів.

При цьому, у наступні два роки, за оцінками НБУ, інфляція внаслідок пом’якшення монетарної політики перебуватиме на рівні середньострокової цілі – 5%. Чинниками, які цьому сприятимуть, названі виважена фіскальна політика, відносно низькі ціни на енергоресурси на світових ринках та підвищення продуктивності української економіки.

Раніше "Коментарі" повідомили, що Національний банк знизив облікову ставку до 11%.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!