Тарифи на окупованому Донбасі: експерти розповіли, чому все дорожчає

Експерти вважають, що на окупованих територіях відбувається зубожіння населення

В окупованому Донецьку ціна проїзду у тролейбусах, трамваях та муніципальних автобусах з 1 лютого підвищилася в два рази (до 6 рублів). Також підвищуються тарифи на електроенергію. Видання "Коментарі" звернулося до експертів з проханням пояснити, з чим пов'язані ці тенденції.

Тарифи на окупованому Донбасі: зубожіння буде продовжуватися

Політтехнолог, експерт Українського центру суспільного розвитку Юрій Подорожній впевнений, що зубожіння людей у так званій "ДНР" триває і продовжуватиметься.

"Відразу після новорічних свят окупаційна влада заявила про підвищення цін на проїзд у громадському транспорті Донецька, що бурхливо обговорювалося у соціальних мережах місцевими жителями. Ватажок "ДНР" Денис Пушилін анонсував підвищення вартості проїзду у трамваях та інших видах транспорту вдвічі. Причиною, як пояснив ставленик Москви, стала крайня необхідність підняти зарплати працівникам у громадському транспорті, які отримують зарплату, еквівалентну приблизно 2000 українських гривень", – розповідає експерт.

Крім того, зазначає Подорожній, мешканців окупованого Донецька чекає і подальше зростання цін на комунальні послуги, часткове підвищення яких вже сталося у вересні 2019 року (були підвищені тарифи на холодну воду та вивезення сміття).

"Вся соціально-економічна політика на окупованих територіях, була елементом пропаганди Кремля. Адже більш низькі тарифи на комунальні послуги та ціни на громадський транспорт повинні були забезпечувати терористам фон, на якому вони могли критикувати життя в Україні, – підкреслює політтехнолог. – Проте останнім часом ситуація на окупованих територіях погіршилася. Відповідно, слідом за вимушеним підвищенням тарифів піднімуться ціни на продукти харчування і ліки, адже закони економіки ніхто не відміняв. Навіть якщо цим буде завдано шкоди пропаганді, при допомогою якої московським ставленикам вдається утримувати владу".

Тарифи на окупованому Донбасі: все занепадає

За словами аналітика Українського незалежного центру політичних досліджень, представника Національної платформи для діалогу про мир і безпечну реінтеграцію Юлії Тищенко, загальна тактика РФ по відношенню до ОРДЛО (окремі райони Донецької та Луганської областей – тимчасово непідконтрольна українській владі частина Донбасу) сьогодні – зменшення сум, що виділяються на їх утримання.

"Про це, наприклад, говорить заміна кремлівського куратора ОРДЛО. Замість Владислава Суркова приходить Дмитро Козак, який асоціюється саме з економічними питаннями, підв'язаними з політичним регулюванням. Він приділяє велику увагу фінансовим моментам, – підкреслює Юлія Тищенко. – А з фінансами на окупованих територіях – біда. Там спостерігається катастрофічне погіршення економічної ситуації".

Навіть незважаючи на те, що РФ постачає енергетичні ресурси ОРДЛО за мінімальними розцінками, підприємства занепадають, працездатне населення залишає окуповані території.

"Відбувається щось на зразок політики щодо невизнаного Придністров'я, де енергетичні ресурси, що надаються з боку РФ, коштують набагато менше, ніж для Молдови. Але це не рятує. Борги накопичуються, відповідні виклики накопичуються. І, швидше за все, як і там, для ОРДЛО ситуація буде змінюватися в гіршу для громадян сторону, так як їм платити доведеться все більше і більше", – прогнозує аналітик.

Тарифи на окупованому Донбасі: зменшення фінансової підтримки

Голова Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко вважає, що президент РФ Володимир Путін втомився від ОРДЛО. І шукає вихід із ситуації, в тому числі шляхом зменшення фінансової підтримки квазіутворень.

"Якийсь час ОРДЛО "спонсорував" ряд російських олігархів. Та й не тільки російських. Той же побіжний український олігарх Курченко в певний момент там розвинув бурхливу діяльність. Але "потоки" дрібнішали, ділити вже особливо нічого. І давати на підтримку так званих "ДНР" і "ЛНР" стали все менше. Зовсім припинити фінансування не можна, інакше бойовики (так звана "народна міліція") розбіжаться або почнуть кричати: "Слава Україні!". Так що грошики якісь Росія дає. Але потік їх значно скоротився", – підкреслює Охріменко.

А самим "республікам" жити нема на що, відзначає експерт: реальної економіки немає, податків немає, професіоналів немає.

"Зате є багато крадіжок та "кришування". Проблеми наростають. Підприємства зупиняються, інфраструктура розвалюється, люди розбігаються. Доводиться якось викручуватися. В тому числі шляхом підняття тарифів", – пояснює економіст.

Раніше "Коментарі" писали, що президент Володимир Зеленський 31 січня після зустрічі з главою Держдепу США Майком Помпео заявив, що сподівається на більш активну роль Штатів у врегулюванні конфлікту на Донбасі і в деокупації Криму. Зокрема, закликав призначити окрему посадова особа з Держдепартаменту США (типу спецпредставника Держдепартаменту з питань України Курта Волкера, який залишив цей пост). Під час візиту Помпео в Білорусь 1 лютого також піднімалася тема участі США у врегулюванні ситуації на Донбасі. Експерти розповіли, варто чекати активізації США на "донбаському напрямку", а також – яким чином це може статися.