Головна Новини Бізнес економіка Скільки мільярдів потрібно промисловості: експерти оцінили розмір інвестицій
commentss НОВИНИ Всі новини

Скільки мільярдів потрібно промисловості: експерти оцінили розмір інвестицій

Українські економісти оцінили необхідні інвестиції в українську промисловість

11 лютого 2020, 13:54 comments3543
Поділіться публікацією:
Скільки мільярдів потрібно промисловості: експерти оцінили розмір інвестицій

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов заявив, що Україні потрібні 50 мільярдів доларів інвестицій для оновлення основних засобів в промисловій галузі. Експерти оцінили на прохання видання "Коментарі" названу суму, а також те, наскільки іноземці готові вкладати кошти в українську промисловість, і чи досить українська влада робить для її підтримки.

"Для розвитку потрібно більше 50 мільярдів"

За словами віце-президента Українського союзу промисловців і підприємців Дениса Краснікова, швидше за все, озвучена цифра в 50 мільярдів заснована на зношуванні виробничих потужностей і базується на розрахунках Мінекономіки.

"Але якщо ми говоримо про активний розвиток, а не про збереження ситуації, то ця цифра може бути і значно більше, – упевнений експерт. – У Польщі в останні роки приходить до 200 мільярдів доларів інвестицій. Такий ефект може бути досягнутий при гарантуванні прав інвесторів, активний розвиток внутрішнього ринку споживання, підтримки з боку держави виробничих потужностей, що орієнтуються на активний експорт у сусідні країни, гарантії прав власності, неухильному дотриманні зобов'язань з боку держави".

Крім того, підкреслює Денис Красніков, не варто розділяти іноземні інвестиції і ті, що отримані від українського бізнесу.

"Якщо країна приваблива, то вона повинна бути рівною мірою приваблива для всіх бізнесів – без окремої любові або недооцінки  окремих інвестиційних партнерів, – упевнений експерт. – Тоді буде конкуренція, поліпшення якості товарів і менеджменту, а значить і успіх економіки в цілому".

Академік, перший віце-президент Академії економічних наук України Анатолій Пешко підкреслює, що основною промисловості є електроенергетика. І лише для цієї галузі, за його словами, потрібно щонайменше 50 мільярдів доларів (майже 30 мільярдів – тільки для атомної енергетики, причому йдеться про поточні ремонти).

"А якщо говорити про реконструкції та модернізації інших галузей промисловості (гірської, металургії, машинобудування, авіабудування і так далі), то потреби становлять мінімум 150 мільярдів доларів. І це – на сьогоднішній день. Ситуація з кожним днем погіршується", – підкреслює експерт.

"Чим привабити інвесторів"

На думку Анатолія Пешко, інвестиції можна залучити в Україну і без розпродажу наших підприємств і землі.

"Ту ж землю можна здати в довгострокову оренду – на 20-30 років, – вважає академік. – До нас із задоволенням зайшли б зі своїми інвестиціями представники Китаю, Індії, розвинутих арабських країн. Вони б вкладали кошти в органічне землеробство з використанням сучасних технологій".

Ще одна приваблива для інвесторів мета – наявні в Україні поклади титанових руд.

"Без них не можна зробити ні один сучасний літальний апарат, – підкреслює Пешко. – Можна було б запустити не тільки масовий видобуток, але і виробництво. Це дуже вигідно, сюди прийдуть із задоволенням інвестори і будуть вкладати серйозні кошти. Зможемо розвивати свої літако — і ракетобудування. Останнім часом ці галузі у нас, на жаль, у занепаді. Як і машинобудування. У чому причина втрати міжгалузевої кооперації, яка існувала між РФ і Україною. Зараз вона зруйнована. Як наслідок, Україна втратила ринок збуту в Росії. Тільки по машинобудуванню експорт в РФ знизився з 2013 по 2019 рік з 5,5 мільярда доларів до менше одного мільярда".

Академік вважає, що українська влада нічого не робить для підтримки вітчизняної промисловості. А ось для руйнування – дуже багато.

"І це пов'язано, як мені здається, навіть не з тотальним непрофесіоналізмом української влади останніх років, а з виконанням прямих указів західних кураторів, яким вигідно зруйнувати наш потенціал", – резюмує Анатолій Пешко.

"Інвестору потрібні чіткі правила гри"

Керівник Фундації "Вища школа професійної політики" Олег Вострих вважає безперечним те, що економіка України потребує інвестицій.

"50 мільярдів або 100 мільярдів доларів вливання нам потрібно – тут складно сказати. Але міністр економіки правильно каже, що необхідні зовнішні інвестиції. Внутрішніми ресурсами ситуацію в економіці зараз не виправити, – підкреслює експерт. – Ось тільки хотілося б почути від Милованова, всього міністерства, а то і всього Кабміну бачення ситуації в цілому. Бачення того, в якому напрямку буде розвиватися українська економіка, які галузі будуть підтримані, який план буде розроблений для того, щоб інвестиції могли дійсно піти в Україну".

На сьогоднішній момент дії влади нагадують Олегу Вострих хаотичний рух.

"Ми просимо приходити інвесторів в нашу промисловість, але в той же час відлякуємо їх, посилюючи податкове законодавство, закручуючи гайки для внутрішнього бізнесу, залучаючи спекулятивний капітал, який вкладається у цінні папери держави, – підкреслює експерт. – Тим самим накопичуючи борги і відтягуючи ситуацію, коли доведеться за них платити... Щоб зовнішній інвестор прийшов в Україну, йому потрібні чіткі правила гри, підтримка державою пріоритетних галузей, справедлива робота судів, зменшення корупції. Тоді є шанс, що ми щось зможемо залучити. А поки що ми маємо лише голослівні заяви профільного міністра".

Як повідомляв портал "Коментарі", іноземні інвестори збільшують інвестиції в Україну.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!