Головна Новини Бізнес економіка Ernst & Young назвали масштаб тіньової економіки України
commentss НОВИНИ Всі новини

Ernst & Young назвали масштаб тіньової економіки України

Дані Ernst & Young за обсягами тіньової економіки України наведено на 2018 рік

17 лютого 2020, 17:56 comments2962
Поділіться публікацією:
Ernst & Young назвали масштаб тіньової економіки України

Обсяг тіньової економіки України становить 23,8% від офіційного валового внутрішнього продукту. Про це свідчать дані дослідження компанії Ernst & Young, повідомляє прес-служба Національного банку.

Дослідження проводилися в рамках Меморандуму про співпрацю з Міністерством розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України, Національним банком та Державною службою статистики.

"За результатами дослідження української економіки, 846 млрд гривень або 23,8% від офіційного ВВП за 2018 рік, перебуває в тіні, з них: 19,7% ВВП (702 млрд грн) становить готівкова тіньова економіка, 4,1% ВВП (144 млрд грн) — домашнє виробництво товарів для власного кінцевого використання, тобто — негрошова тіньова економіка.", — йдеться в повідомленні.

Згідно з дослідженнями 26,2% обсягу "тіньової готівкової економіки" (190 млрд грн, або 5,3% ВВП) — це "наслідкова тіньова економіка", де ініціаторами готівкового розрахунку є і продавець, і покупець. А інший обсяг тіньової економіки — це "пасивна тіньова економіка", ініціатором якої є продавець. За даними фінансистів, стимулювання безготівкових електронних розрахунків має зменшити обсяг "пасивної тіньової економіки".

Наголошується, що дослідження в країнах Європи показали зв'язок між зростанням обсягу і зменшенням тіньової економіки. Так, зростання платежів на 100% призводить до зменшення тіньової економіки на 0,6-3,7% від ВВП, а державні доходи збільшуються на 0,1 — 0,8% від ВВП.

За даними Mastercard, сьогодні в Україні 38% малого і середнього бізнесу дають змогу клієнтам оплатити товари та послуги за безготівковим розрахунком.

Як повідомляв сайт "Коментарі", за даними Національного банку зростання економіки України в четвертому кварталі 2019 року сповільнилося до 2,2%, але вже за підсумками першого кварталу 2020 року знову має перевищити 3%.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!