Стало відомо, скільки Україні потрібно років, щоб "наздогнати" економіку Польщі

Зростання економіки на 4% в рік, на думку представника МВФ, не вирішить проблем

Українська економіка має показувати щорічні темпи зростання в середньому на 6% протягом 20 років, щоб досягти економічного рівня Польщі. Про це заявив постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман під час макроекономічної дискусії Американської торгової палати в Києві, передає "Інтерфакс - Україна".

"Це довгостроковий проект, неможливо завершити реформи протягом декількох років. Україна повинна підтримувати ці реформи всі 20 років, треба терпіння, щоб хоча б наздогнати сусідів", – сказав Люнгман, зазначивши, що зростання має становити в середньому 6% на рік.

Представник МВФ додав, що необхідне зростання можуть забезпечити структурні реформи, які дозволять залучити масштабні інвестиції в Україну і збільшити продуктивність. Такі показники також дозволять збільшити рівень ВВП на душу населення майже до 30 тис. дол. США за паритетом купівельної спроможності.

При цьому, за його словами, економічне зростання на 4% допоможе вирішити завдання "наздогнати сусідів" тільки наполовину.

Провідний економіст по регіону Європейського банку реконструкції та розвитку Дімітар Богов, зі свого боку, додав: "Україні треба зростати на 7% в рік, щоб наздогнати сусідні економіки".

За словами експерта, скорочення відставання України від економік країн "Великої сімки" на 50% додасть 1,2% щорічного зростання.

"Основна загроза – це втрата макроекономічної стабільності, яка є основою зростання", – додав економіст ЄБРР.

Люнгман зазначив, Україна входить у число 18 країн світу, економіки яких зменшилися в період з 1990 по 2017 рр. Щорічно ВВП України знижувалося мінімум на 0,2%. Це п'ятий результат з кінця. Інвестиції в цей період не перевищували 20% ВВП. В 2010-2017 рр. інвестиції впали до 16% ВВП.

Представник МВФ додав, що Україна насамперед відстає від Європи в судовій системі та верховенстві права (рівень корупції, захисту прав власності), товарних ринків (рівень конкуренції та регулювання) та фінансовому секторі (доступ до фінансування, стійкість банків). Відставання в інших секторах, за його словами, не таке значне.

Також Люнгман назвав три сценарії можливого розвитку економіки України. Перший передбачає повне реформування і зростання ВВП на 6% в рік, що дозволить населенню стати багатшими на 60% за 20 років.

Другий варіант зі зростанням на 4% щорічно можна забезпечити, провівши часткові реформи із збереженням проблем з верховенством права і частковим ринком землі. У таких умовах населення стане багатшим на 20%.

Згідно з третім сценарієм, ринок землі відкритий не буде і темпи зростання економіки складуть не більше 1,5% у рік. У таких умовах населення через 20 років стане на 20% біднішими, ніж зараз.

Як повідомляв сайт "Коментарі", за даними Національного банку зростання економіки України в четвертому кварталі 2019 року сповільнилося до 2,2%, але вже за підсумками першого кварталу 2020 року знову має перевищити 3%.