Головна Новини Бізнес економіка Стало відомо, скільки Україні потрібно років, щоб «наздогнати» економіку Польщі
commentss НОВИНИ Всі новини

Стало відомо, скільки Україні потрібно років, щоб «наздогнати» економіку Польщі

Зростання економіки на 4% в рік, на думку представника МВФ, не вирішить проблем

19 лютого 2020, 18:35 comments2379
Поділіться публікацією:
Стало відомо, скільки Україні потрібно років, щоб «наздогнати» економіку Польщі

Українська економіка має показувати щорічні темпи зростання в середньому на 6% протягом 20 років, щоб досягти економічного рівня Польщі. Про це заявив постійний представник МВФ в Україні Йоста Люнгман під час макроекономічної дискусії Американської торгової палати в Києві, передає "Інтерфакс — Україна".

"Це довгостроковий проект, неможливо завершити реформи протягом декількох років. Україна повинна підтримувати ці реформи всі 20 років, треба терпіння, щоб хоча б наздогнати сусідів", – сказав Люнгман, зазначивши, що зростання має становити в середньому 6% на рік.

Представник МВФ додав, що необхідне зростання можуть забезпечити структурні реформи, які дозволять залучити масштабні інвестиції в Україну і збільшити продуктивність. Такі показники також дозволять збільшити рівень ВВП на душу населення майже до 30 тис. дол. США за паритетом купівельної спроможності.

При цьому, за його словами, економічне зростання на 4% допоможе вирішити завдання "наздогнати сусідів" тільки наполовину.

Провідний економіст по регіону Європейського банку реконструкції та розвитку Дімітар Богов, зі свого боку, додав: "Україні треба зростати на 7% в рік, щоб наздогнати сусідні економіки".

За словами експерта, скорочення відставання України від економік країн "Великої сімки" на 50% додасть 1,2% щорічного зростання.

"Основна загроза – це втрата макроекономічної стабільності, яка є основою зростання", – додав економіст ЄБРР.

Люнгман зазначив, Україна входить у число 18 країн світу, економіки яких зменшилися в період з 1990 по 2017 рр. Щорічно ВВП України знижувалося мінімум на 0,2%. Це п'ятий результат з кінця. Інвестиції в цей період не перевищували 20% ВВП. В 2010-2017 рр. інвестиції впали до 16% ВВП.

Представник МВФ додав, що Україна насамперед відстає від Європи в судовій системі та верховенстві права (рівень корупції, захисту прав власності), товарних ринків (рівень конкуренції та регулювання) та фінансовому секторі (доступ до фінансування, стійкість банків). Відставання в інших секторах, за його словами, не таке значне.

Також Люнгман назвав три сценарії можливого розвитку економіки України. Перший передбачає повне реформування і зростання ВВП на 6% в рік, що дозволить населенню стати багатшими на 60% за 20 років.

Другий варіант зі зростанням на 4% щорічно можна забезпечити, провівши часткові реформи із збереженням проблем з верховенством права і частковим ринком землі. У таких умовах населення стане багатшим на 20%.

Згідно з третім сценарієм, ринок землі відкритий не буде і темпи зростання економіки складуть не більше 1,5% у рік. У таких умовах населення через 20 років стане на 20% біднішими, ніж зараз.

Як повідомляв сайт "Коментарі", за даними Національного банку зростання економіки України в четвертому кварталі 2019 року сповільнилося до 2,2%, але вже за підсумками першого кварталу 2020 року знову має перевищити 3%.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!