Зловживання на ринку електроенергії: наскільки об'єктивні нові штрафи уряду

Кабінет міністрів України посилив відповідальність операторів систем розподілу через зловживання на ринку електроенергії, зокрема, підвищивши розмір штрафних санкцій

Експерти розповіли виданню "Коментарі", чи дійсно є такі зловживання, або уряд знайшов черговий спосіб поповнення бюджету.

Завищена плата за підключення до електромереж

Експерт з енергетичних ринків компанії Dragon Capital Денис Саква зазначає, що йдеться не про зловживання на енергоринку, а про полегшення процесу підключення до електромереж.

"В Україні – це один із найголовніших пунктів, який знижує індекс "Doing Business" Світового банку. Наша країна історично пасе задніх. За останнім рейтингом у нас було 128 місце із 190", – зазначає експерт.

Відповідним підключенням, як раніше зазначав прем'єр Олексій Гончарук, займаються оператори систем розподілу (ВСР) – "природні монополії", які часто зловживають своїм становищем, виставляючи завищену плату за підключення до електромереж, а також вимагаючи від бізнесу хабара, погрожуючи затягнути розгляд документів.

Скорочення термінів підключення полегшить життя підприємцям, а також підніме наше місце в рейтингу, впевнений Денис Саква.

Проблеми з новими зв'язками

Політолог, керівник Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко згоден, що в Україні є великі проблеми з новими зв'язками. В тому числі, в частині космічних тарифів особливо на нестандартне підключення для промислових об'єктів, а також різними бюрократичними затягуваннями.

"Яскравим прикладом цього є останній рейтинг "Dooing business" від Світового банку. Якщо по маркеру "Доручення дозволів на будівництво" ми замикаємо першу двадцятку, чим дійсно можемо пишатися, то в питанні підключення до енергомереж плетемося позаду", – зазначає Чаленко.

При цьому, підкреслює експерт, рішення уряду в частині підвищення штрафів для ОСР за зловживання не має ніякого сенсу, адже тих просто не штрафують.

"Досить підняти інформацію про те, а скільки ж наклав штрафів Антимонопольний комітет України за два останні роки в даному конкретному випадку. Так от, за цей час було оштрафовано "аж" три обленерго, – говорить Чаленко. – У 2018 році АМКУ оштрафував ОСР на загальну суму 45 мільйонів гривень, в 2019-му – на 68 тисяч... Я розцінюю такі кроки виключно як видимість боротьби зі сформованою ситуацією".

На думку експерта, для більш ефективної боротьби потрібно розробляти і приймати поправки в закон "Про ринок електричної енергії", інших нормативно-правових актів, наділяти АМКУ додатковими повноваженнями.

"У свою чергу, додаткового джерела доходу від штрафів у короткостроковій перспективі очікувати не варто. Очевидно, що обленерго, які проштрафилися, будуть оскаржувати рішення АМКУ в суді – аж до Верховного Суду. А там вже, як вирішить Феміда", – резюмує Чаленко.

Зловживання vs дірки в бюджеті

Керівник політико-правових програм Українського центру суспільного розвитку Ігор Рейтерович вважає, що ми бачимо класичний приклад, коли влада намагається "вбити двох зайців".

"Зловживання, дійсно, є. Насамперед, тому що мова йде про природні монополії. Маючи таке положення, вони не можуть не зловживати, – зазначає експерт. – Скарги надходять, Кабмін повинен якось реагувати. І озвучене рішення про підвищення штрафів для ВСР має в певному сенсі інформаційно-піарний, електоральний ефект. Показати, що влада захищає, насамперед, малий і середній бізнес".

З іншого боку, уряд отримає додаткову можливість за допомогою збільшених штрафів закрити дірки в бюджеті. І якщо ця першочергова причина, то ми незабаром почуємо про збільшення штрафів у інших сферах, пояснює Рейтерович.

"Але штрафи проблеми не вирішать, – упевнений експерт. – Тому що власники ВСР можуть домовитися з перевіряючими (як було вже не раз). Або ж влада перетворить штрафи у важіль тиску на певних олігархів, які володіють природними монополіями. Якщо б мова йшла про глобальне викорінення проблеми, то влада почала б реальну демонополізацію. Але цього немає. Як не було і немає нормальної роботи АМКУ. Між тим, в розвинених країнах, де також є природні монополії, вони знаходяться під жорстоким контролем антимонопольних органів. Їх постійно тримають в тонусі. На жаль, але в Україні з цим поки – величезна проблема. А тому "штрафне рішення уряду виглядає як ситуативне, як піар-хід, але не як продумана стратегія боротьби з монополістами".

Раніше "Коментарі" писали про те, чому виникають неоднозначні ситуації з поставками тепло- та електроенергії в Україні.