Головна Новини Бізнес економіка Облікова ставка: як формується і чи слід чекати нового зниження
commentss НОВИНИ Всі новини

Облікова ставка: як формується і чи слід чекати нового зниження

Нацбанк пояснив проінфляційні ризики, які можуть завадити зниженню облікової ставки

28 лютого 2020, 12:10 comments7772
Поділіться публікацією:
Облікова ставка: як формується і чи слід чекати нового зниження

Основний інструмент, яким центральні банки впливають на рівень інфляції, є ключова процентна ставка. Для Національного банку України (НБУ) це облікова ставка. За її допомоги центробанк дає сигнал ринку, який рівень ставок він бачить оптимальним для досягнення цілей монетарної політики. Аби ставки на ринку були близькими до бажаного для НБУ рівня, він прив’язує свої операції до рівня ключової ставки. Так, з 31 січня в Україні діє облікова ставку до 11% річних. Як саме ухвалюють облікову ставку та чи буде вона знижена ще у цьому році повідомили у Національному банку у відповідь на запит "Коментарів".

Облікова ставка: хто ухвалює

Рішення щодо облікової ставки ухвалює правління Національного банку вісім разів на рік. Так, правління НБУ разом з фахівцями профільних департаментів в межах засідання Комітету з монетарної політики детально вивчає, аналізує та обговорює ситуацію в економіці та на фінансових ринках, ризики для економіки в цілому та цінової стабільності зокрема. За тиждень до ухвалення рішення щодо облікової ставки проводиться робоча зустріч членів Комітету. Під час цієї зустрічі окреслюється коло питань, які будуть детально обговорюватися на засіданнях. Напередодні ухвалення рішення щодо облікової ставки відбувається (в той самий тиждень) засідання Комітету. Якщо Національний банк переглядає свій макроекономічний прогноз, то засідання триває два дні, а якщо НБУ не переглядає прогноз, то один день.

Є відкрита та закрита частина засідання Комітету з монетарної політики. Під час відкритої фахівці профільних департаментів презентують аналітику щодо макроекономічного прогнозу, розвитку грошово-кредитного та валютного ринків, фінансової стабільності. А члени Комітету з монетарної політики ставлять запитання. Під час закритої частини члени Комітету з монетарної політики обговорюють сценарії розвитку економіки та ризики, а також діляться думками щодо того, якою має бути облікова ставка.

Наступного дня відбувається засідання правління Національного банку з питань монетарної політики. За підсумками обговорення правління ухвалює рішення щодо облікової ставки на колегіальній основі. О 14:00 того ж дня на вебсайті Національного банку публікується пресреліз щодо облікової ставки та відбувається пресбрифінг. Рішення щодо облікової ставки набирає наступного дня після ухвалення правлінням.

Облікова ставка: в чому причина зниження

Баланс ризиків фактично не змінився з моменту попереднього засідання з монетарної політики у грудні 2019 року. Водночас інфляція уповільнилася до цілі Національного банку 5% ± 1 в. п навіть швидше, ніж очікували. Тому НБУ наприкінці січня 2020 року ухвалив рішення знизити облікову ставку на 2,5 відсоткові пункти до 11%.

"Це – ще один крок для створення сприятливих умов для  активізації кредитування реального сектору і прискорення економічного зростання", — наголосили в Національному банку.

Облікова ставка: який прогноз наразі дає Нацбанк

Національний банк прогнозує зниження облікової ставки до 7% на кінець 2020 року. Відповідно до попереднього прогнозу облікова ставка мала бути знижена до 8% лише наприкінці 2021 року. Але Національний банк переглянув прогноз зниження облікової ставки, адже макроекономічна ситуація в країні поліпшувалася швидкими темпами. Однак у НБУ зауважили, що прогноз зниження облікової ставки – є лише прогнозом, а не зобов’язанням. Національний банк може повільніше знижувати облікову ставку, якщо в країні реалізуються проінфляційні ризики внутрішнього чи зовнішнього походження. І навпаки: облікова ставка може знижуватися швидшими темпами у разі прискореної реалізації реформ та суттєвого припливу інвестицій.

Зазначимо, що за останні 10 місяців НБУ знизив облікову ставку на 7 в. п. до 11% і збирається зменшувати її надалі. Банки вже реагують на це своїми ставками: чимало з них вже на початку цього року оголосили про зниження ставок за іпотечними кредитами. У НБУ наголошують, що у разі ж проведення судової реформи та посилення захисту кредиторів ставки банків будуть максимально наближатися до рівня облікової ставки НБУ, а самі банки отримають стимул для розгортання масштабних програм кредитування.

Облікова ставка: що має статися для нового зниження чи підвищення

Прогноз зниження облікової ставки будується на основі поточного макроекономічного прогнозу Національного банку. Відповідно до прогнозу НБУ, інфляція перебуватиме нижче цільового діапазону 5%+-1 в. п. протягом переважної частини 2020 року, але повернеться в його межі наприкінці року. Тому Національний банк прогнозує зниження облікової ставки до 7% на кінець 2020 року. Найбільше зниження відбудеться впродовж першої половини року. Разом з тим, Національний банк може більш швидко знижувати облікову ставку у ситуації прискорених реформ та значного припливу інвестиції.

Але й можлива і зворотна ситуація: якщо в країні реалізуються проінфляційні ризики, то НБУ може повільніше знижувати облікову ставку. Серед ризиків для реалізації прогнозів НБУ – відтермінування нової програми співпраці з МВФ, ризики для макрофінансової стабільності насамперед унаслідок рішень українських судів щодо відповідальності та зобов’язань ексвласників неплатоспроможних банків перед державою.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що експерти прокоментували тенденції у фінансово-економічному секторі України.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!