Головна Новини Бізнес економіка Ціни на продукти в Україні: експерти розповіли про можливі наслідки теплої зими
commentss НОВИНИ Всі новини

Ціни на продукти в Україні: експерти розповіли про можливі наслідки теплої зими

Експерти спрогнозували, що буде з цінами на продукти в Україні цієї весни

28 лютого 2020, 16:57 comments4359
Поділіться публікацією:
Ціни на продукти в Україні: експерти розповіли про можливі наслідки теплої зими



Зима 2020 року в Україні виявилася рекордно теплою. Експерти розповіли виданню "Коментарі", як погода може вплинути на ціни на продукти.

Проблеми для бюджету

Керівник Директорату Асоціації франчайзингу України, віце-президент Асоціації інвесторів в Україні Андрій Кривонос зазначає, що поки тепла зима створила проблеми для всього українського бюджету, так як недоотримання доходів енергокомпаніями виразилося в 4%-ве падіння галузі.

"Через теплу зиму недоотримали всі, а не тільки торговці продуктами, – вважає експерт. – Друга проблема на ринку продуктів. А саме імпортованих продуктів: міцна гривня на тлі недовіри торговців до неї, а також їх бажання отримати раніше неотриманий дохід. Весна дасть новий поштовх до зміни курсу – гривня трохи просяде з урахуванням порушень виконання бюджету в четвертому кварталі 2019 року і в січні, і в лютому поточного року".

Складно уявити, що торговці продуктами харчування одночасно в своєму ціноутворення враховують фактори державного бюджету та валютного курсу, зазначає Кривонос. Швидше на цьому ринку чільним є споживча здатність покупців.

"Цілком можливо, що тепла зима змінить структуру побажань в покупках. Після такої зими споживач швидше буде тяжіти до літніх продуктів, але реалізувати такий запит для торговців не представляється можливим, – вважає експерт. – Вирішенням цього конфлікту може бути пропозиція від торговців у формі наборів продуктів, комплектів або знижок на "зимові" товари. Тобто роботи додалося маркетологам, щоб продати зимові продукти спраглим літа".

Якість овочів

Аналітик плодово-овочевого ринку Тетяна Гетьман підкреслює: тепла зима негативно впливає на якість овочів в необладнаних сховищах – так званих буртах.

"Так все ще зберігають "борщовий набір" у селах, – пояснює експерт. – Витрати на зберігання овочів в обладнаних сховищах також можуть бути вище (адже потрібно дотримуватися температурного режиму). Але не факт, що це призведе до зростання цін. Навіть може бути навпаки".

Торік, нагадує Тетяна Гетьман, в Україні зібрали непоганий урожай за всіма видами овочів, крім картоплі.

"Але картоплі імпортували рекордний обсяг. Тому всього вистачає, от тільки зберігається це "все" не дуже добре, – відзначає аналітик. – І те, що псується, потрібно швидше продавати. І не виключено, що до середини весни ціни на "старий" борщ навіть просядуть. В ціні втримається тільки якісна продукція".

З картоплею, на думку Тетяна Гетьман, може вийти цікава ситуація.

"Його запаси досить великі, багато трейдерів купили ще восени – і заклали на зберігання, а фермери досі не продавали. Всі чекали весни і ціну 1 долар за кілограм. Але вийшло інакше: сьогодні картопля в півтора рази дешевше, ніж восени. А фермерам вже в березні знадобляться гроші на весняні роботи на полях. Так що запаси почнуть активніше продавати, – вважає аналітик. – Тим часом імпортний картопля псується складах у трейдерів. І його теж потрібно продавати. А завдяки теплій весні перший ранній картопля з'явиться на ринку вже в першій половині квітня (його теж багато посадили, так як чекали рекордно високих цін і дефіциту старого картоплі). Тому вже до початку травня на ринку може бути багато і недорогого раннього картоплі, і дешевого торішнього".

Озимі в Україні

Політичний та економічний експерт Валерій Клочок вважає, що є певні побоювання щодо того, як будуть вести озимі.

"Була низька вологість, мало снігу. Правда, ми не знаємо, яким буде березень. Синоптики прогнозують дощі. Але чи достатньо буде отриманої вологості для повноцінного забезпечення вологою врожаю-2020 (не лише зернових, але й плодово-ягідних культур), поки неясно", – зазначає експерт.

Що стосується продуктів, які виготовляються цілорічно (хлібо-булочні вироби, ковбаси і так далі), то ціни на електроенергію залишилися на тому ж рівні. А зниження цін на газ не було настільки критичним, щоб ціни істотно знизилися, вважає Валерій Клочок.

"На ціноутворення на продукти харчування можуть вплинути погодні умови в інших країнах. Тут може бути деяке подорожчання, якщо погодні умови виявляться несприятливими для тих же цитрусових, бананів, які ми завозимо з інших країн. Але ця категорія продуктів істотно не впливає на цінову пропозицію на ринку. Це окремий сегмент, – говорить експерт. – Загалом, не думаю, що варто чекати якихось різких цінових коливань з-за погоди. Куди більш серйозні виклики – падіння промвиробництва, тотальне недовиконання держбюджету. Але тут вже питання не до небесної канцелярії, а до нашого уряду".

Раніше "Коментарі" писали, що глава Національного банку України Яків Смолій повідомив, що згідно з прогнозом НБУ, рівень інфляції протягом більшої частини нинішнього року буде нижче цільового діапазону 5%. Хоча і в IV кварталі інфляція прискориться і складе 4,8%, і в кінці року повернеться в цільовий діапазон.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!