Головна Новини Бізнес економіка МВФ і Україна: експерти розповіли, коли чекати нової угоди й на які поступки у переговорах підуть обидві сторони
commentss НОВИНИ Всі новини

МВФ і Україна: експерти розповіли, коли чекати нової угоди й на які поступки у переговорах підуть обидві сторони

Експерти оцінили шанси на появу нової угоди і розповіли про поступки, на які можуть піти один одному Україна та МВФ

2 березня 2020, 14:19 comments3396
Поділіться публікацією:
МВФ і Україна: експерти розповіли, коли чекати нової угоди й на які поступки у переговорах підуть обидві сторони

У Міжнародному валютному фонді (МВФ) заявили, що досягли успіху в переговорах з українською владою. Обговорення чергового меморандуму продовжаться в найближчі дні. Експерти оцінили на прохання видання "Коментарі" шанси на появу нової угоди, а також те, на які поступки можуть піти один одному Київ і МВФ.

Згідно з загальнодоступною інформацією, мова йде про нову трирічну програму розширеного фінансування для України на загальну суму понад 5,5 мільярда доларів. Вона має замінити попередню програму "стенд-бай" на 3,9 млрд доларів, яку попередня влада не виконала. В результаті наша країна змогла отримати лише один транш (1,4 млрд доларів) ще в грудні 2018 року. На цей момент відомо, що МВФ попередньо підтримав нову програму кредитування для України. Але її одягання в грошовий еквівалент обумовлено прогресом нашої країни у низці реформ, включаючи земельну.

"За фактом МВФ керує Україною"

МВФ та інші міжнародні фінансисти за фактом керують Україною, підкреслює голова Інституту публічної політики і консалтингу, політичний консультант Сергій Биков. За його словами, єдина перешкода, щоб підписати нову угоду з МВФ – це зобов'язання, які могла взяти влада перед іншими фінансистами.

Одна з поступок, на яку йде Україна — це закон, який забороняє повернути "ПриватБанк" Коломойському.

"Але за фактом, банк йому й не потрібен, адже суперечка йде в першу чергу про гроші, – підкреслює Сергій Биков. – Також МВФ вимагає прийняти закон про продаж землі та провести глобальну приватизацію. Схоже, що влада на ці кроки піде".

"МВФ зацікавлений у продовженні співпраці навіть більше, ніж Україна"

МВФ зацікавлений у продовженні співпраці навіть більше, ніж Україна, впевнений експерт інституту Growford Олексій Кущ. Адже ті чотири-п'ять мільярдів доларів, які він нам виділить, підуть на оплату його кредитів, виділених Україні в попередні роки.

"Зараз заборгованість України перед МВФ становить приблизно сім мільярдів доларів, – пояснює фінансовий експерт. – В фонді розуміють, що найближча світова криза, спровокована "чорним лебедем" у вигляді пандемії коронавірусу, неминуче призведе до відтоку коштів з ринків. І в першу чергу з України – спекулянти почнуть забирати свої інвестиції в піраміду облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП) і не будуть купувати нові випуски облігацій".

В такому варіанті, вважає Олексій Кущ, в Україні можуть відновити дискурс про нову реструктуризацію боргів. А МВФ як представнику кредиторів – це явно невигідно.

"На якийсь попередній меморандум сторони вийдуть не раніше кінця квітня – початку травня"

Політичний експерт Руслан Бізяєв підкреслює: незважаючи на періодичні заяву про просування домовленостей, поки не видно, щоб процес переговорів української сторони з МВФ рухався до позитивного результату.

"Почався процес переформатування виконавчої влади в Україні знизити кількість і якість прихильників співпраці з МВФ в такому форматі, який нам пропонується, – каже політексперт. – А саме: обов'язкове відкриття ринку землі, передача в концесію основних галузей України, рішення певних питань кредитно-банківської політики".

Враховуючи ці обставини, а також те, що побажання МВФ і раніше-то у нас не особливо виконувалися, можна говорити, що на якийсь попередній меморандум сторони вийдуть не раніше кінця квітня – початку травня, вважає Бізяєв.

"Що це буде за меморандум – поки не ясно. Але який би не був – він влаштує далеко не всіх в Україні, особливо напередодні місцевих виборів. Тож щодо подальшої співпраці з МВФ буде прийнято політичне рішення, – говорить політексперт. – При цьому потрібно розуміти, що підписати – одне, а реалізувати – зовсім інше. І саме в реалізації можливі нюанси. Як вже було не раз. Адже фактично вся історія співробітництва України з МВФ – це або часткове виконання підписаних угод, або повне їх невиконання".

Раніше "Коментарі" повідомляли, що в МВФ розповіли, на якій стадії переговори з Україною.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!