Головна Новини Бізнес економіка Обвал цін на нафту: чим ризикує Україна
commentss НОВИНИ Всі новини

Обвал цін на нафту: чим ризикує Україна

Експерти оцінили падіння цін на нафту для України і світової економіки в цілому

10 березня 2020, 10:44 comments4812
Поділіться публікацією:
Обвал цін на нафту: чим ризикує Україна

Аналітики розповіли, як різке здешевлення нафти (у порівнянні з цінами минулого тижня, обвал 9 березня досяг 31% – з 46 до 35 доларів за барель, що є, за даними Bloomberg, найбільш різким падінням з 1991 року з початком війни в Перській затоці) може відбитися на світі та Україні зокрема.

"Ситуація для РФ не критична"

Економічний експерт в Ukraine Economic Outlook Адріан Пантюхов нагадує, що 6 березня Росія і Казахстан відмовилися дотримуватися угоди ОПЕК щодо обмеження видобутку вуглеводнів для підтримки цін.

"Ціна нафти за пару годин впала на 8% (10% на піку). Піке не зупинилося на 45,5 долара за барель, впавши до 35 дол на цьому тижні. Падіння цін посилилося через побоювання пов'язані з поширенням коронавіруса (Covid-19), що поставило під питання попит на нафтопродукти", – пояснює експерт.

У падіння цін на нафту – дві екстерналій, вважає Пантюхов.

"По-перше, позитивна корекція платіжного балансу у країн імпортерів (до їхнього списку потрапляє й Україна). По-друге, негативний вплив на ПБ ресурсних країн і експонентний зростання дефіциту бюджету від недонадходжень від експорту", – підкреслює Пантюхов.

Росія, наприклад, пройшла точку балансування держбюджету в перші години падіння на 42,4 дол за барель, зазначає експет. При збереженні поточної ціни на Brent (35,95$ — 10.03), російський бюджет недоотримує 0,6-0,7 млрд дол. на місяць, приблизно 3-4% від державних витрат.

"Ситуація не критична, – впевнений Пантюхов. – Росія має подушкою міцності для стабілізації бюджету позиковими засобами. Зараз держборг РФ становить приблизно 30% від ВВП, що набагато нижче середньоєвропейських (Франція — 97%, Великобританія 89%). Боргове навантаження в 100% від ВВП — це туз у рукаві, який Росія використовує на довгій дистанції".

Україна, нагадує економіст, не є великим експортером нафтопродуктів. Падіння на 31% – це зниження ціни на похідні нафти (бензин, дизель), – говорить Пантюхов. – У найближчому часі тренд сломится в позитивну сторону, якщо Китай впорається з Covid-19. Поширення епідемії з подальшим обмеженням споживання нафтопродуктів — малоймовірно.  Росія, коли увійшла в пряме протистояння ОПЕК, мала на руці сильну карту. Тривале падіння цін на нафту не сильно зашкодить Росії, на відміну від країн-опонентів. Якщо Китай найближчим часом не допустить помилок, то ціна на нафту розгорнеться в позитивну сторону".

"В Україні спостерігається турбулентність валютного курсу"

Політичний експерт Євген Магда не поділяє оптимізму деяких експертів, викликаного падінням на третину ціни нафти на світових ринках.

"Так, цей процес вдарить по Росії, але позначиться і на інших сировинних ринках. Українська економіка серйозно залежить від експорту руди і зернових, тому ситуація може бути не найсприятливішою, – пояснює політексперт. – Вже спостерігається турбулентність валютного курсу в Україні, і стримати її буде непросто. Нагадаю, що нещодавно було зафіксовано перше за 49 місяців зниження ВВП в Україні".

За словами Євгена Магди, у нього є серйозні побоювання щодо того, чи зможе нова владна команда витримати удар економічної кризи, яка буде посилюватися, по всій ймовірності, поширенням коронавіруса.

"Також нагадаю, що Росія схильна вирішувати власні економічні проблеми за допомогою "маленької переможної війни". А Україна знаходиться в безпосередній близькості від місць розташування угрупувань російських військ", – попереджає експерт.

"Справа пахне дефолтом"

Експерт Вищої школи економіки, директор Центру вивчення української політики Максим Семенов упевнений, що падіння цін на нафту позначиться на Україні негативним чином.

"Слідом за падінням цих цін, підуть вниз ціни на такі ресурси як золото і руда, продукцію АПК, що становлять значний відсоток українського експорту. Як наслідок – впадуть доходи великих підприємств (агрохолдингів, заводів), які отримують валюту з-за кордону. В Україні стане менше валюти, виникнуть проблеми з виплатою зарплат, що збільшить соціальну напруженість, – пророкує Семенов. – Новому Кабміну буде важко забезпечувати зовнішні борги. А попередні уряди набрали дуже великі кредити. Справа може дійти до дефолту".

Падіння цін на нафту, на думку експерта, приведе до падіння загальної економічної активності в світі.

"А це, в свою чергу, сильно вдарить по економікам країн Європи, де працюють і українські заробітчани, – пояснює експерт. – Це, знову ж таки, скоротить приплив валюти в Україну. До того ж, можуть початися скорочення в галузях, де працюють українці за кордоном".

Як повідомляв портал "Коментарі", 9 березня, під час відкриття торгів на Лондонській біржі ICE ціна за один барель еталонної нафти марки Brent знизилася на 30% — до 31 долара. Таке падіння відбулося вперше з 1991 року.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!