Світові ринки обвалилися після того, як США закрили кордони для європейців

Тенденції на світових фондових ринках тепер безпосередньо залежать від того, як далі буде розвиватися історія з коронавірусом

Президент США Дональд Трамп оголосив у середу, що Сполучені Штати призупинять всі поїздки з Європи, за винятком Великобританії, в Сполучені Штати на 30 днів, починаючи з п'ятниці. Однак Трамп заявив, що на торгівлю ці обмеження не вплинуть. Він також оголосив про деяких інших кроків, включаючи доручення Міністерству фінансів відкласти податкові платежі для організацій, уражених вірусом. Про це пише Reuters.

У той же час світові фондові ринки, а також нафту різко впали в четвер після того, як Дональд Трамп заборонив поїздки з Європи для боротьби з коронавірусом, який є загрозою для світової економіки.

Різкий обвал акцій

Європейські акції впали до найнижчого рівня майже за чотири роки, з еталонним індексом STOXX 600, впав на 4,9% в ранніх працях. Акції туристичних компаній впали на 8,6%, досягнувши найнижчого рівня більш ніж за 6 років.

Падіння підштовхнуло MSCI All-Country World Index, що відслідковує акції в 49 країнах, на територію ведмежого ринку, знизившись на 20% з 52-тижневого максимуму. За день індекс знизився майже на 2%.

Інвестори також кинулися в безпечні активи – від облігацій до золота, ієни і швейцарського франка.

Американські ф'ючерси на індекс S&P 500 різко впали на 4,9% в Азії і в останній раз торгувалися нижче 4,07, на наступний день S&P 500 втратив 4,89%, залишивши індекс на межі входу в зону ведмежого ринку, який визначається як падіння на 20% від недавньої верхньої точки.

Ці страхи залишили червоний слід на багатьох ринках.

Японський Nikkei впав на 4,4% до мінімуму, що спостерігалося в останній раз майже три роки тому, в той час як найширший індекс Азіатсько-Тихоокеанських акцій MSCI за межами Японії впав на 4,7%.

Австралійські акції впали на 7,4% до найнижчого рівня за більш ніж три роки, у той час як Сеульський Kospi впав на 4,8% – до 2-річних мінімумів масовими продажами, викликавши короткочасну зупинку торгівлі. Тайські акції просіли на 8,8% до 8-річних мінімумів.

Інвестори турбуються про те, наскільки сильно політика може вплинути на розвиток світової економіки з урахуванням обмежень на повсякденне життя, подорожі і бізнес.

Наприклад, у Великобританії, де фондовий індекс FTSE досяг майже чотирирічних мінімумів в середу, оскільки інвестори сумнівалися, що план витрат на 39 млрд дол. і оголошене в середу зниження ставки Банку Англії на 0,5 процентного пункту буде достатньо, щоб протистояти шоку від спалаху.

У четвер індекс впав ще більше – на 6,25%.

Ресурси

Золото XAU= підскочив на 0,5% – до 1641,71 дол. за унцію, але все ще залишалося значно нижче максимуму понеділка вище 1700 дол.

Прибутковість 10-річних казначейських облігацій США впала до 0,7442%, хоча вона все ще вище рекордно низького рівня в 0,318%, досягнутого в понеділок.

Дворічна дохідність US2YT=RR впала до 0,4314%, але виявилася значно вище мінімуму понеділка в 0,251%.

У сировинному секторі ціни на нафту були підірвані посилюється ціновою війною між Саудівською Аравією і Росією на тлі побоювання різкого уповільнення зростання світової економіки.

Об'єднані Арабські Емірати слідом за Саудівською Аравією пообіцяли збільшити видобуток нафти до рекордного рівня в квітні.

Американська West Texas Intermediate (WTI) подешевшала на 4,94% до 31,35 дол. за барель.

Мідь, розглянута як індикатор глобального економічного здоров'я з-за її широкого промислового використання, впала до більш ніж трирічних мінімумів.

Раніше "Коментарі" писали про те, як нафтові мінімуми і зростаючі побоювання щодо коронавіруса викликають паніку інвесторів і обвалюють ринки.