Головна Новини Бізнес економіка Карантин в Україні через коронавірус: які сфери вітчизняної економіки постраждають найбільше
commentss НОВИНИ Всі новини

Карантин в Україні через коронавірус: які сфери вітчизняної економіки постраждають найбільше

Експерти вважають, що більше за інших через карантин в Україні постраждає сфера розваг

12 березня 2020, 16:58 comments4747
Поділіться публікацією:
Карантин в Україні через коронавірус: які сфери вітчизняної економіки постраждають найбільше


Експерти розповіли виданню "Коментарі" про можливі економічні втрати України у зв'язку із введенням карантину через епідемію коронавірусу.

Назвати конкретні цифри поки важко

Ніхто на сьогодні точно не відповість, скільки ми втратимо через обмежувальні заходи, викликані коронавірусом, вважає експерт Економічного дискусійного клубу Ігор Гарбарук. Мова, на його думку, може йти як про сотні мільйонів гривень, так і про сотні мільйонів доларів.

"Безумовно, перш за все, втратить розважальна сфера, – зазначає економіст. – Є заборона на збори в одному місці 200 і більше чоловік. Правда, сьогодні я вже бачив, як деякі постять масові заходи, проведення яких заплановане в Києві. Це говорить про те, що для деяких важливіше заробляння грошей, ніж дотримання розпоряджень Кабміну".

Під ударом, на думку Гарбарука, буде не тільки "зона розваг", але і турбізнес, а також перевізники, особливо авіація.

"А ось торгівля може навіть десь виграти. Паніка, ажіотаж, які були розкручені деякими, вже призвели до черг в супермаркетах", – говорить експерт.

На думку Ігоря Гарбарука, важливо, щоб новий уряд виробляло заходи з протидії коронавірусу і економічній кризі спільно з великими національними інвесторами.

"Більше того: якщо в якихось країнах на тлі того, що відбувається просідає економіка, ми повинні певними сегментами української промисловості спробувати зробити заміщення їх товарів, – упевнений економіст. – Якщо думати про національного інвестора, ми зможемо вивести економіку в стабільний стан і навіть дати поштовх до її розвитку".

Хто постраждає найбільше

Введення карантину позначиться на діловій активності і перерозподілі коштів, вважає політичний експерт Валерій Клочок. Але цей вплив не повинен стати критичним.

"Говорити про те, що це якось глобально вплине на дохідну частину бюджету щодо сплати податків тими, хто зайнятий у різних сферах бізнесу, не можна, – впевнений політексперт. – Саме перерозподіл коштів, перетікання потоків, буде означати, що люди і далі будуть витрачати кошти на якісь більш необхідні речі, ніж ті ж подорожі, за яким буде завдано удар. Так що загальна виручка бізнесу буде зберігатися на досить високому рівні".

Після введення карантину постраждають театри, кінотеатри, спортивні об'єкти, розважальні центри, заклади харчування (ресторани, кафе) вважає Клочок. Насамперед, це ті місця, де можна було проводити масові заходи, які тепер стали небезпечними.

"Але це швидше недоотримана вигода, ніж втрати. Витратна частина буде стосуватися зарплат співробітників і оплати комунальних послуг", – зазначає експерт.

Обмеження пересування через кордон, а також зменшення авіаперевезень не особливо позначиться на наповненні держбюджету, вважає Клочок.

"Так що нам не потрібно панікувати. Важливо набратися терпіння і реагувати відповідним чином на виклик, яким став для всього світу коронавірус, – говорить експерт. – Думаю, через два-три місяці ситуація стабілізується".

Заручники коронавіруса

"Туризм, розваги і внутрішні подорожі – заручники ситуації. І не просто заручники, а вже постраждалі, – каже голова Директорату Асоціації франчайзингу України, віце-президент Асоціації інвесторів в Україні Андрій Кривонос. – Ці галузі ще і переживуть "стокгольмський синдром" по відношенню до їх "загарбників". Звичайно, директори турфірм, кінотеатрів, дитячих навчальних і розважальних центрів не будуть виходити на мітинги з транспарантами "Давай ще місяць карантину!", переносити тури, згортати роботу... Не будуть вони і шукати способи оптимізації своїх послуг".

Нам поки що щастить більше, ніж Китаю та Італії, де вже роздрібний та ресторанний бізнес страждає безпосередньо від карантину та інших обмежувальних дій. Але неготовність до оптимізації бізнес-процесів може затягнути петлю на шиї швидше і сильніше, ніж просто введення карантину, впевнений Кривоніс.

"Відповіддю на події може бути тільки оптимізація і ефективізація бізнес-процесів в діючих компаніях, – вважає експерт. – Переводячи ці проблеми в цифри, слід очікувати зменшення податків від таких компаній. Але яка б не була визначена цифра таких збитків, вона виявиться в десятки разів меншою, ніж наші втрати на міжнародних ринках у зв'язку зі згортанням торгівлі у світовому масштабі, падінням цін та відсутністю замовлень на основні товари, що імпортуються, зменшенням ділової активності".

Андрій Кривонос підсумовує, що внутрішній карантин та інші обмеження наносять удар по доходах власників та зайнятих у малому бізнесі в туризмі та послуги, світова кон'юнктура загрожує основним галузям імпорту і необхідного експорту. Страждає бюджет в цілому. Експерт вважає, що шансів виконати його в березні та квітні на даний момент немає.

Раніше "Коментарі" писали, що експерти оцінили антикоронавірусні заходи Кабміну, а також розповіли, як уникнути паніки у зв'язку з карантином.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!