Головна Новини Бізнес економіка У Нацбанку розповіли, як поширення коронавірусу може вплинути на інфляцію в Україні
commentss НОВИНИ Всі новини

У Нацбанку розповіли, як поширення коронавірусу може вплинути на інфляцію в Україні

Голова Нацбанку Яків Смолій розповів, якою буде подальша динаміка інфляції

12 березня 2020, 17:52 comments1922
Поділіться публікацією:
У Нацбанку розповіли, як поширення коронавірусу може вплинути на інфляцію в Україні

Січневий прогноз Національного банку передбачав інфляцію 4,8% на кінець року, однак його можуть переглянути у квітні. Про це заявив голова НБУ Яків Смолій.

Повідомляється, що досі поширення коронавірусної інфекції мало обмежений і нейтральний вплив на українську економіку. Так, у середньому за лютий порівняно з роком раніше ціни на нафту знизилися на 10-15%, на газ у Європі – на 50%, в той час як ціни на метали – на 11-12%. Тоді як валютний ринок реагує на ситуацію більш негативно: зафіксовано суттєве зростання попиту на іноземну валюту понад її пропозицію, починаючи з минулого тижня.

"Попри те, що напружена ситуація на валютному ринку зумовлена виключно психологічним чинником, це створює ризик погіршення інфляційних очікувань і, відтак, може позначитися на споживчих цінах у майбутньому, — пояснює глава НБУ.

Тож вірогідно у квітні НБУ доведеться переглянути макропрогнози. Зокрема поки не позначилися на економіці України такі наслідки поширення коронавірусу, як тиск на ціни в бік зниження та охолодження світової економіки, пом’якшення монетарної політики центробанками провідних економік світу, запровадження урядами країн антикоронавірусних заходів. Крім цього, вплинути на інфляцію можуть конкурентні війни між країнами-виробниками нафти, які провокуватимуть підтримання рекордно низьких цін на енергоносії.

Раніше "Коментарі" повідомили, що із завтра облікову ставку знижено до 10%.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!