Головна Новини Бізнес економіка ФРС США знизила ставки майже до нуля і оприлюднила масштабну програму допомоги економіці
commentss НОВИНИ Всі новини

ФРС США знизила ставки майже до нуля і оприлюднила масштабну програму допомоги економіці

Центральний банк США знизив ставки на повний процентний пункт і оголосив кампанію щодо купівлі облігацій, щоб ізолювати економіку від наслідків коронавірусу

16 березня 2020, 00:28 comments2777
Поділіться публікацією:
ФРС США знизила ставки майже до нуля і оприлюднила масштабну програму допомоги економіці

Голова Федеральної Резервної Системи (ФРС) США Джером Х. Пауелл і його колеги з ФРС були першою лінією оборони проти економічних наслідків від коронавірусу. Вони знизили процентні ставки на піввідсотка на екстреному засіданні 3 березня і висунули ряд ініціатив, спрямованих на те, щоб ринки залишалися повними готівки і працювали. Про це пише The New York Times.

В умовах швидкого поширення коронавірусу, який представляє собою серйозну загрозу для економіки, ФРС США зробила серйозний крок, який полягає у скороченні процентних ставок майже до нуля. Також ФРС оприлюднила широкий набір програм, які повинні допомогти підтримати економіку Сполучених Штатів.

На додаток до зниження своєї базової процентної ставки на повний процентний пункт, повернувши її в діапазон від 0 до 0,25 відсотка, ФРС заявила, що буде забирати величезні суми державних та іпотечних боргів. Центральний банк США заявив, що планує збільшити свої запаси казначейських цінних паперів щонайменше на 500 млрд дол. і свої запаси державних іпотечних цінних паперів щонайменше на 200 млрд дол. у найближчі місяці.

Це дійство, що нагадує глобальну фінансову кризу десятирічної давнини, відображає неминучу небезпеку, що стоїть перед економікою через вірусу. Зараз по всьому світу закриті заводи, а також ізольовані робочі. Щоб спробувати стримати шкоду, Центральний банк США задіяв свої можливості, розгорнувши кілька інструментів в декількох областях політики.

Оскільки робітники змушені залишатися вдома, потоки людей в ресторанах і кінозалах стають менше, а цілі міста скрегочуть зубами, економіка напевно витримає короткостроковий удар. Чиновники намагаються не допустити, щоб ці короткострокові збої змусили бізнес до дефолту за кредитами або закрилися назавжди, заподіявши довгостроковий збиток. Вони також працюють над тим, щоб переконатися, що внутрішня робота фінансових ринків функціонує гладко під час інтенсивної волатильності.

"Спалах коронавірусу завдав шкоди громадам і порушив економічну активність у багатьох країнах, в тому числі в Сполучених Штатах", – йдеться в заяві Центрального банку США в неділю. – Федеральна Резервна Система готова використовувати весь спектр інструментів для підтримки припливу кредитів у домогосподарства і бізнес. Комітет буде продовжувати уважно стежити за кон'юнктурою ринку і готовий відповідним чином скорегувати свої плани".

Президент США Дональд Трамп високо оцінив дії ФРС. "Я хочу привітати Федеральну Резервну Систему, – сказав він в ніч на неділю. – Люди на ринку повинні бути дуже схвильовані. Ми опустили його до потенційно нульового рівня".

Цей крок не був одноголосним. Лоретта Местер, президент Федерального резервного банку Клівленда, проголосувала проти цього, віддавши перевагу зниженню відсоткових ставок лише на піввідсотка.

ФРС закликала банки використовувати своє дисконтне вікно, яке забезпечує вільний доступ до фінансування, і заявила, що вона заохочує банки використовувати свої буфери капіталу і ліквідності, коли вони кредитують домашні господарства і підприємства. ФРС також усунула вимоги до банківських резервів, які наказують банкам зберігати певну кількість готівки в Центральному банку.

Центральний банк США оголосив про те, що ФРС разом з Банком Канади, Банком Англії, Банком Японії, Європейським Центральним банком і Швейцарським національним банком знизить ціни на діючі свопи ліквідності в доларах США і прийме інші заходи для заохочення їх використання та ефективності — зусилля по збереженню припливу доларового фінансування у всьому світі.

У ФРС є історія використання "своп-ліній", щоб допомогти іноземним центральним банкам поставляти доларове фінансування у США фінансовим установам у своїх регіонах в умовах ринкового стресу. Такі угоди широко використовувалися в період фінансової кризи.

Нова програма купівлі облігацій ФРС дещо більше тієї, про яку було оголошено в листопаді 2008 року – перший крок до того, що стане першим раундом зусиль Центрального банку в епоху кризи, відомих як кількісне пом'якшення. Ця програма в кінцевому рахунку привернула трильйони доларів в економіку в спробі знизити довгострокові процентні ставки і оживити зростання під час рецесії.

Раніше "Коментарі" писали, що Саудівська Аравія відмовилася від зусиль по підтримці цін на нафту і тепер готується затопити світові ринки величезними обсягами дешевої нафти, що загнало нафтові ф'ючерси в глухий кут і створило ґрунт для серйозної битви з конкуруючими виробниками, включаючи Росію та Сполучені Штати.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!