Українців закликали менше користуватися готівкою і обмежити відвідування банків

В Національному банку України просять українців обмежити користування готівкою попри те, що гроші регулярно знезаражують під час карантину

В Україні під час антикоронавірусного карантину банківські установи працюють у звичному режимі, однак українців закликають обмежити відвідування банків. Крім того, Нацбанк закликає скоротити контакти із готівкою. Про це повідомила на брифінгу перший заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова.

Як повідомила Рожкова, банківська система сьогодні працює в звичайному режимі, є абсолютно ліквідною та має достатньо капіталу і коштів для обслуговування клієнтів. Однак українців закликають обмежити за можливістю відвідання відділень.

"Це задля збереження вашого здоров’я, - сказала Рожкова. - Ми закликаємо вас сьогодні використовувати всі можливі онлайн-сервіси банків, дистанційні сервіси. Сьогодні завдяки розвитку технологій можна не виходячи з дому не лише оплатити комунальні услуги, а придбати їжу, книги і багато чого іншого".

Зазначимо, що під час роботи в банках можуть буди довші перерви, пов’язані з необхідними наразі заходами профілактики та дезінфекції.

Крім того, у НБУ закликали менше користуватися готівкою, хоча запевнили, що готівкова гривня є у достатній наявності.

"Проводимо дуже багато заходів із знезараження готівки, але ви повинні розуміти що найбезпечнішим у цій ситуації є безготівковий спосіб оплати", - наголосила Рожкова.

Додамо, що в НБУ запевнили: "коштів у банківській системі абсолютно достатньо для виконання всіх зобов’язань". Хоча поки що є певні складнощі з наявністю готівкового долара, бо валюту ще до карантину завозили літаками з-за кордону. Зараз НБУ працює над іншою системою доставки готівки в Україну.

Раніше "Коментарі" писали, що Нацбанк зафіксував дефіцит валюти у касах банків.