Головна Новини Бізнес економіка Здешевлення нафти: якими будуть ціни на АЗС і що може вжити Росія
commentss НОВИНИ Всі новини

Здешевлення нафти: якими будуть ціни на АЗС і що може вжити Росія

Експерти розповіли, які перспективи ціноутворення на українських АЗС в зв'язку з обвалом цін на нафту, а також спрогнозували ймовірні дії Росії

19 березня 2020, 17:24 comments3673
Поділіться публікацією:
Здешевлення нафти: якими будуть ціни на АЗС і що може вжити Росія

Нафта в світі стрімко дешевшає. Експерти розповіли виданню "Коментарі", які в зв'язку з цим перспективи ціноутворення на українських АЗС, а також оцінили можливі дії Росії.

На торгах 18 березеня ціна нафти марки Brent впала нижче $25 за барель. Останній раз на таких рівнях ціни на нафту були в травні 2003 року. А російська нафта Urals з поставкою у Північно-Західну Європу подешевшала до $19 за барель (так дешево російська нафта не коштувала з 2002 року). Російський рубль на цьому тлі стрімко втрачає вагу: доларом торгують приблизно за 72 рубля (максимум з березня 2016-го). Обвал цін на нафту і курсу рубля відбувся не тільки через коронавірус і розгортання світового кризи, але й у зв'язку з виходом Росії 6 березня з угоди ОПЕК+. Її учасники не змогли домовитися про продовження угоди, що закінчується 31 березня.

"Падіння цін на АЗС відбудеться однозначно"

Експерт з енергетичних питань, директор "Консалтингової групи А-95" Сергій Куюн відзначає, що для України як для імпортозалежної (в тому числі щодо палива) країни падіння світових цін на нафту – це добре.

"Потрібно буде менше валюти, щоб купувати колишні (або менші, враховуючи скорочення попиту в зв'язку з епідемією коронавірусу і карантинними заходами) обсяги палива, – пояснює експерт. – Тому падіння цін на АЗС відбудеться однозначно. Питання – коли і на скільки. На відміну від нафтових ринків, наші трейдери працюють з прив'язкою до довгострокових договорів. І ціна формується в середньому за місяць. Тож трейдери поки не знають навіть середню ціну за березень. Вона буде вирахувуватися як середня серед щоденних котирувань за місяць і стане відома 1 квітня. Але точно можна очікувати, що ціна на паливо знизитися".

Правда, уточнює експерт, не потрібно забувати про амортизуючий фактор – рост курсу долара, що впливає на імпортний товар. В тому числі – на паливо.

"З початку кризи долар зміцнився приблизно на 3 гривні. Так що можна вважати, що ціни на паливо, що впали у світі приблизно на третину, впадуть на стільки ж в Україні в гривневому еквіваленті", – попереджає Сергій Куюн.

"Потрібно враховувати, що в РФ є серйозні резерви"

Враховуючи, що у нас відбувається стрімка девальвація гривні, падіння цін на нафту (навіть якщо не буде подальшого її підвищення) не особливо позначиться на українських АСЗ, вважає експерт з питань енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокип.

"Поки особливого оптимізму щодо дешевого бензину у мене немає, – говорить експерт. – Адже питання не тільки в девальвації гривні, але і в тому, що в нафтопродуктах нафта становить приблизно третину. До того ж, ще потрібно поспостерігати за котируваннями. Наскільки довгостроковим буде падіння? Чи не повернутися ціни через пару тижнів до 40 доларів за барель?"

Нинішня ціна нафти – однозначна низька для російської економіки, підкреслює Прокип.

"Але, знову ж таки, все впирається в те, як довго протримається ця низька ціна, – каже експерт. – Потрібно враховувати, що в РФ є серйозні резерви (в Мінфіну РФ стверджують, що ліквідні кошти золотовалютних резервів зможуть покривати втрати федерального бюджету Росії від падіння цін на нафту до 25-30 доларів протягом від шести до десяти років – прим. ред.). Але при цьому вони будуть шукати способи, щоб нафта коштувала дорожче. Або намагатися домовитися з ОПЕК щодо скорочення видобутку, або добиватися свого військово-політичним шляхом".

"РФ однозначно серйозно постраждає"

"Зрозуміло, що від зниження цін на нафту страждають, перш за все, країни, які займаються її експортом, – каже політичний експерт Сергій Таран. – Але вони по різному залежать від цього експорту. Наприклад, фінансова частина, яку отримують США від експорту нафти, – нікчемна порівняно з тією частиною, яку отримує від цього Росія. Тож РФ однозначно серйозно постраждає. Її економіка має слабку структуру, залежну від експорту нафти і газу".

При цьому, підкреслює Сергій Таран, у Росії є серйозний запас, ресурс, на якому вона може протриматися.

"Може вона піти на переговори з Саудівською Аравією. Так що обвал цін на нафту, який ми зараз спостерігаємо, це точно не "кінець Росії", як сподіваються деякі, – каже політексперт. – Але це для неї – серйозні проблеми. Для України, безумовно, добре, що РФ зараз слабшає. Путінська Росія не починала воєн при слабкій економіці та маленькій ціні на нафту. Навпаки – вона йшла на агресію на піку цін на нафту. З іншого боку, щоб відвернути населення від внутрішніх проблем, Кремль цілком може почати "маленьку звитяжну війну" з однієї з суміжних країн".

Що стосується можливості серйозного оновлення цінників на українських АСЗ у бік зменшення, то така ймовірність, по думку Сергія Тарана, незначна.

Раніше "Коментарі" писали, що ціни на нафту досягли 18-річного мінімуму.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!