Головна Новини Бізнес економіка Удар карантином по бізнесу: які галузі економіки України коронавірус вб'є, а кого чекає розквіт
commentss НОВИНИ Всі новини

Удар карантином по бізнесу: які галузі економіки України коронавірус вб'є, а кого чекає розквіт

Прогнози економістів щодо "життя після карантину" в Україні вкрай невтішні – під ударом опиняться як найпотужніші ніші вітчизняної економіки, так і весь дрібний бізнес. Тим не менш, деякі галузі можуть значно піднятися на карантині

20 березня 2020, 11:50 comments9219
Поділіться публікацією:
Удар карантином по бізнесу: які галузі економіки України коронавірус вб'є, а кого чекає розквіт

"Пандемія коронавіруса і пов'язані з нею карантинні заходи вб'ють і без того слабку українську економіку". Люди, що стежать за інформпростором, напевно чують подібну тезу у тому чи іншому вигляді по кілька разів на день від політиків і економістів. Портал "Коментарі" вирішив, нарешті, ретельно розібратися в цій темі і запропонував нашим експертам поміркувати про те, які галузі може "вбити", а які "окрилити" епідемія.

Коронавірус доб'є АПК, але підніме фармакологію

Академік, перший віцепрезидент Академії економічних наук України Анатолій Пешко критикує вжиті урядом заходи по боротьбі з коронавірусом. На думку експерта, "карантин" добиває й без того ледве дихаючу українську економіку.

"Українська промисловість і так "лежить" через некомпетентні дії абсолютно непрофесійної влади. Машинобудування, аерокосмічна галузь, хімпром, гірничо-металургійний комплекс животіють. Ряд заводів закритий, багато підприємств в рази знизили темпи роботи. Сільське господарство (рослинництво, тваринництво) теж деградує через мародерів-олігархів, які "дерибанять" наш АПК. А введені "карантинні заходи" лише погіршать ситуацію і остаточно доб'ють нашу економіку, – впевнений Анатолій Пешко. – До того ж, зараз масово повертаються заробітчани. Надходжень до бюджету значно менше, а безробіття набирає хід. Думаю, країну очікують чергові важкі часи, з яких ми ніяк не можемо вийти".

На думку економіста, в даній ситуації у найбільш вигідному становищі опинилися торгові мережі, що продають продукти харчування, а також фармакологічна промисловість і всі її складові.

"Не виключено, що ситуація з коронавірусом – це штучний процес, з яким пов'язані фармакологічні компанії і спецслужби США, – каже академік. – Зараз колосальний прибуток отримають ті, хто продає маски, протизапальні, протигрипозні препарати, антибіотики, дезінфікуючі засоби. Плюс – компанії, які випускають певне медичне обладнання – ті ж апарати штучного дихання. А ось базові галузі промисловості потрапили під удар. В Європі закриваються потужні заводи, в тому числі випускають автомобілі. Удар по економіці нанесено колосальний. Найменший – по економіці США. Вона теж постраждає, але не так, як, припустимо, європейська або китайська. Думаю, що політики використовують ситуацію, щоб прикрити свої економічні проблеми. І частково їм це вдалося".

Карантин — смертельний удар по малому бізнесу

Один із співорганізаторів руху #saveФОП – підприємець, економіст, кандидат наук з держуправління Сергій Доротич вважає, що найбільший удар припав по дрібному бізнесу – мікропідприємствам.

"Маленькі кафе, кондитерські, ремонти одягу та взуття, перукарні постраждали (і страждають) особливо. Такі підприємці живуть від доходу до доходу, як багато хто – від зарплати до зарплати. У них немає запасів капіталу, який би їх підтримав зараз, під час карантину", — говорить експерт.

За словами Сергія Доротича, держава своїми непродуманими рішеннями (а саме – не скасувавши податки для такого роду підприємців) заклала конфлікт між власниками таких мікропідприємств і найнятими працівниками.

"Є, приміром, маленька перукарня, – наводить приклад економіст. – Її відкрив чоловік, який виносив бізнес-ідею, втілив її в життя. Більш того, взяв двох-трьох людей на роботу. Але тепер цих людей потрібно або звільняти, або просити з розумінням поставитися – і просидіти якийсь час без зарплати. Адже доводиться платити зі своєї кишені (при відсутності доходів) не тільки зарплату, але й податки. У підсумку – конфлікт. Недавня команда розпадається. Люди звільняються, сваряться. Чому тільки для самозайнятих зробили податкові послаблення, а для найнятих ними працівників – немає? Чому не прибрали єдиний податок? Для Києва, може, це смішні цифри. Але не для маленьких містечок і селищ".

Коронавірус виведе в тренди "космічну їжу"

Виграє від ситуації фармацевтична індустрія, впевнений Доротич.

"Ця галузь, яка, в основному, належить транснаціональним компаніям, і раніше отримувала надприбутки. А тепер і зовсім отримає потужний поштовх для подальшого розвитку. Паніка допомагає – люди набирають все "про запас". І навіть після закінчення епідемії будуть робити запаси... Сумно, що додаткові стимули отримують, швидше за все, саме іноземні фармацевтичні компанії, – акцентує експерт. – Вітчизняним ж влада не допомагає. Як, втім, всьому українському бізнесу, який не пропагує і не стимулює".

Серед нового напряму може набрати хід бізнес, пов'язаний з продуктами тривалого зберігання, вважає Доротич.

"Мова про сухі, висушені продукти у відповідній упаковці. Вони можуть зберігатися десятиліттями. Фактично – космічна їжа, – пояснює експерт. – Впевнений, що цей вид бізнесу чекає розквіт".

Стимулюється і дистанційна торгівля (Інтернет, Нова пошта, Розетка), впевнений економіст: "Вона і так показувала приріст. А зараз, в силу ситуації, люди масово перейдуть на цей вид послуг. І будуть ним користуватися надалі".

Карантин вб'є сферу перевезень, а нові бізнеси будуть нішевими

Через карантинні заходи підуть у мінус транспортна галузь, перевезення (автобусні, залізничні, авіа), ресторани, кафе, торгівля непродовольчими товарами, роздрібний товарообіг. Таку думку висловив економічний експерт, віцепрезидент Українського союзу промисловців і підприємців Віктор Скаршевський.

"Сотні тисяч людей, задіяних в цих галузях, втратять роботу. Страждають і галузі, які не потрапили під "карантин". Адже багато хто чисто фізично не можуть дістатися до роботи через транспортний колапс", – пояснює експерт.

Великий бізнес (метал, руда) ще раніше потрапив під погіршення зовнішньоекономічної кон'юнктури, підкреслює Скаршевський. А зараз падіння цін на нафту продовжить тягнути вниз ціни на сировинні товари, що і без карантину вплине на українську промисловість.

"Нагадаю, що протягом восьми місяців наше промвиробництво скорочується. Проблеми і так були, рецесія промисловості була. А тепер ще й ті карантинними заходами і неадекватними викликами уряд добиває сферу послуг", – вважає економіст.

Поштовх, на думку Скаршевського, отримають онлайн доставки та інші служби доставки, а також перевізники, які залишилися в строю, особливо таксисти.

"Люди будуть менше виходити, а непродовольчі товари можна отримати лише за тим же замовленням онлайн, – пояснює експерт. – Зрозуміло, що виграє, в тому числі через відверто спекулятивні речі, фармацевтика... Нові бізнеси, якщо і з'являться, будуть нішевими. При загальному падінні платоспроможного попиту, на ринку можна тільки перерозподілитися – з офлайн в онлайн. Загальний економічний ефект від всієї цієї ситуації, включаючи карантинні заходи, буде негативним. До того ж, влада тепер буде списувати всі свої огріхи на коронавірус. Між тим, епідемія лише стала спусковим гачком як для локальних економік (у тому числі в Україні – безглузде пригнічення сфери послуг), так і в світовому масштабі, де запущена криза і розірвані глобальні виробничі ланцюжки".

Як повідомляли "Коментарі", карантин в Україні можуть продовжити. При цьому він може стати ще жорсткішим, заявив заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!