Головна Новини Бізнес економіка Кредит від МВФ: які сфери Україна буде рятувати в першу чергу
commentss НОВИНИ Всі новини

Кредит від МВФ: які сфери Україна буде рятувати в першу чергу

Експерти розповіли, наскільки реально для України отримати новий транш і куди в першу чергу будуть витрачені гроші

31 березня 2020, 16:00 comments8535
Поділіться публікацією:
Кредит від МВФ: які сфери Україна буде рятувати в першу чергу



З урахуванням небувалої активності Верховної Ради України під час низки позачергових сесій, Україна близька до виконання умов МВФ за кредитом. Залишилося тільки "добити" у другому читанні банківський закон. Експерти розповіли виданню "Коментарі", куди Україна повинна вкласти обіцяні 10 мільярдів доларів, і куди в підсумку може їх направити.

Кредит від МВФ: скільки реально отримати насправді

Сьогодні все йде до того, що Україна дійсно може отримати нову кредитну програму від МВФ, вважає ркерівник Центру аналізу та стратегій Ігор Чаленко.

"Але я сумніваюся, що на практиці це буде вся сума, зокрема 8 млрд доларів, заявлених президентом Володимиром Зеленським днями, – каже експерт. – Швидше, Україна отримає перший транш у кілька мільярдів доларів, який негайно направить на покриття частини дефіциту державного бюджету".

Чаленко зазначає, що раніше транші МВФ поповнювали наші золотовалютні резерви (ЗВР), що не давало розсіювати відповідний ресурс, підтримувало макрофінансову стабільність.

"Голосування за основу закону про банки і навіть в цілому про продаж землі – це тактичні кроки влади, які при бажанні і зміні внутриолигархической кон'юнктури досить швидко можна повернути назад, – говорить керівник ЦАиС. – Враховуючи дестабілізацію владної вертикалі, де-факто втрату контролю над монобольшинством і відсутність якісної комунікації між урядом, Нацбанком і парламентом, ми не зможемо виконувати умови трирічної програми розширеного фінансування МВФ. Я залишаюся прихильником того, що Україна повинна демонструвати прогнозовану політику в частині залучення зовнішніх ресурсів. У той же час основні кошти повинні направлятися на програми розвитку, національні інфраструктурні проекти. Нині ж фактично гроші МВФ будуть проїдені".

Кредит від МВФ: чотири важливі напрямки для вкладень

За словами доктора економічних наук, генерального директора групи компаній Advanter Group Андрія Длігача, есть чотири напрямки для державних вкладень.

1. Поповнення резервів Нацбанку для забезпечення стабільності національної валюти;
2. Покриття дефіциту державного бюджету, який може досягти 10% ВВП цього року;
3. Рефінансування українських зовнішніх боргів;
4. Стимулювання бізнес-активності.

"Ось саме цей, четвертий пункт, і є ключовим, – каже Андрій Длігач. – Зараз держава, в тому числі із залученням коштів міжнародних фінансових організацій, має активізувати інфраструктурні проекти (зайнятість, державні замовлення і так далі), провести радикальну податкову реформу (зокрема, саме час впроваджувати податок на виведений капітал і скорочувати податки на працю), компенсувати втрати бізнесу податковими канікулами і кредитуванням активності".

Кредит від МВФ: гроші на боротьбу з коронавірусом

Голова Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко звертає увагу, що теоретично МВФ може дати 5,5 млрд доларів, які підуть на збільшення золотовалютних резервів (ЗВР) України. А може дати ще одну суму (поки не ясно – яку саме) на боротьбу з коронавірусом.

"Якщо мова про транш, який піде в ЗВР, то його ніяк інакше використовувати не вийде, – пояснює Охріменко. – Є така теорія, що якщо ЗВР збільшується, то всі показники, які пов'язані з цим (ВВП, зовнішня торгівля) поліпшуються. І ніби як зарубіжних інвесторів це приваблює. Хоч на практиці це далеко не завжди працює. З цих 5,5 млрд, можливо, піде на погашення старих кредитів від МВФ. В цьому році ми повинні виплатити 1,3 мільярда. 400 мільйонів вже віддали. Так що можуть з наданої суми повернути ще 900 мільйонів".

А от щодо допомоги (поки не зрозуміло, на яких умовах одержуваної) на боротьбу з коронавірусом, тут сума може коливатися від 1,5 до 4,5 млрд доларів, вважає експерт. І підкреслює, що МВФ, як правило, обіцяє більше, а дає – менше.

"Поки ми ділимо шкуру невбитого ведмедя або вовка... Але якщо ці кошти будуть отримані, їх направлять до держбюджету, де у нас пробиті величезні "дірки". З їх допомогою, зокрема, можуть сформувати той самий Стабілізаційний фонд, про який так багато говорять останнім часом, – зазначає Охріменко. – При цьому як саме розподіляти ці гроші, стане вирішувати вже уряд (а підтримувати чи ні – нардепи). Пенсії, доплати лікарям, закупівля медичних препаратів і масок. Підтримка економіки. Направити можна багато куди. Зрозуміло, що з цим будуть як-то "крутити". І чітко відстежити, наскільки ефективно використовували – навряд чи вийде".

Раніше "Коментарі" писали, що глава Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва заявила, що в світі почалася нова економічна криза, який може бути таким же або навіть гірше, ніж у 2009 році.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!