Головна Новини Бізнес економіка МВФ і Україна: що стоїть за вимогами прийняти низку законів в обмін на транш
commentss НОВИНИ Всі новини

МВФ і Україна: що стоїть за вимогами прийняти низку законів в обмін на транш

Експерти проаналізували дії МВФ щодо України, який вимагає прийняття законів про ринок землі й так званого «антиколомойського»

2 квітня 2020, 11:45 comments3769
Поділіться публікацією:
МВФ і Україна: що стоїть за вимогами прийняти низку законів в обмін на транш

Експерти оцінили для видання "Коментарі" дії Міжнародного валютного фонду (МВФ), який на тлі пандемії коронавірусу і наростаючої кризи вимагає від України прийняття низки законів як умов для надання траншу.

Нагадаємо, що МВФ, зокрема, наполягає на прийнятті законів про відкриття ринку землі (скандально прийнятий, але може бути оскаржений) і так званого "антиколомойського", який передбачає заборону на повернення націоналізованих банків їх колишнім власникам (його ще мають прийняти у другому читанні та в цілому; як і земельний, він викликає масу питань).

"Вибір у нас в наступному: або співпраця з МВФ, або – дефолт"

Політичний експерт Сергій Таран підкреслює, що МВФ не змінював свою політику. Завжди транші – в обмін на реформи.

"Це Фонд вимагав, вимагає і вимагатиме, – говорить експерт. – Також у МВФ заявляли, що готові пільговими кредитами підтримати економіку країн, які постраждали від коронавірусу і наслідків. Але головні вимоги – реформи – вони не міняють".

Вимоги до України, за словами Сергія Тарана, засновані на тому, що наша країна багато коштів витрачає не за призначенням.

"Тому і пропонувалося зробити неможливим повернення того ж ПриватБанку (через який були виведені за кордон величезні кошти) Коломойському. Тому й закликали Україну, нарешті, приєднатися до цивілізованих країн і проголосувати за відкриття ринку землі. При цьому не говорили, яким саме має бути цей ринок – тут вже вибір української влади, – зазначає політексперт. – Влади, яка ще до епідемії і наростаючої кризи довела економіку до передінфарктного стану (чого варта величезна діра в бюджеті)".

Насправді, вважає Сергій Таран вибір у нас у наступному: або співробітництво з МВФ (яке, швидше за все, буде продовжено, про що говорять проголосовані закони), або – дефолт, повернення в 90-і, фактично знищення української валюти (долар буде по 35-40 грн, якщо не вище, причому основне навантаження традиційно ляже на плечі звичайного населення) і фактичне повернення в орбіту РФ.

"Ті політсили, які виступали проти прийняття банківського та земельного закону, виступають проти співробітництва з МВФ. І – за те, щоб ми попросили допомоги у РФ. Чому, думаю, все сказано", – резюмує Сергій Таран.

"МВФ – це майже завжди провісник біди"

Політолог аналітичного центру ІНПОЛІТ Микита Трачук негативно оцінює дії МВФ щодо України, як і щодо практично будь-якої іншої країни.

"Ця організація — не добрий доктор. Вона не задається метою допомогти комусь, згладити наслідки кризи і багато іншого. Всі ці ліберальні мантри – неправда, – упевнений Микита Трачук. – МВФ, як і будь-який лихвар, прагне лише загнати боржника у фінансову кабалу, отримуючи з нього потім відсотки і руйнуючи його. МВФ – це майже завжди провісник біди: якщо держава починає співпрацювати з ним або готується до цього, значить, вже щось не так".

При цьому, зазначає політолог, дії МВФ цілком зрозумілі, хоч і неприємні.

"Це організація, що діє так, як вона діє, в інтересах кінцевого бенефіціара – США (нагадаю, що саме Штати володіють найбільшим "пакетом акцій", скажімо так, в цій структурі, що дозволяє блокувати будь-які неугодні їм рішення). Так що тут все зрозуміло. А ось дії нашої влади мене неприємно вразили, – зізнався експерт. – Так вислужуватися перед МВФ – це ганьба. Пригадується Порошенко, який хрестився і говорив: "дай Бог", анонсуючи новий кредит. Хіба це гідність? Правда, в захист нової влади можна сказати, що тоді ситуація не була такою катастрофічною, в якій сьогодні опинився Зеленський і його команда".

На думку Микити Трачука, то, як активно МВФ і його агенти в Україні лобіювали закон про землю, зайвий раз показує, що організація ця "глибоко цинічна, а в нинішніх умовах просто мародерська".

"Ми будемо повинні їм повернути ці гроші , старі гроші, відсотки з усіх грошей і ще залишимося боржниками. Відмінна "допомога" від "партнерів". Така запобігливість перед Фондом, нехай навіть і у важких умовах, не піде на руку владі, – упевнений експерт. – Я не вірю, що Україна найближчим часом відмовиться від роботи з МВФ. Не вірю, але дуже на це сподіваюся".

"Єдиний, хто дає нам шанс хоч якось розвиватися – це МВФ"

Директор юридичної фірми Crane IP Іван Нікітченко не вважає вимоги МВФ – тиском.

"Це Україна не може прожити без грошей МВФ, а не МВФ до нас сам стукає і чимось загрожує нам, – підкреслює експерт. – Якщо б Україна елементарно виконувала програму, затверджену з МВФ ще в 2014 році, зараз ми б жили в іншій країні – і грошей нам не треба було б. Вийти з клубу кількох відсталих країн, де люди не можуть розпоряджатися своєю власністю – це тиск? Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) вже визнав, що мораторій на продаж землі є порушенням прав людини. Всім ярим противників ринку землі пропоную подумати про ситуації, коли держава заборонить продавати квартиру, авто або товари, які ви виробляєте. І вимога не віддавати банк колишньому власникові, який вивів з нього більше 5 млрд дол, тоді як держава вклала в банк 150 млрд гривень (наших грошей як платників податків) і тепер має віддати його вже оздоровлений назад – хіба не вигідно самій Україні прийняти такий закон?".

На думку Івана Нікітченка, в України, як і багато років поспіль, просто немає вибору: "Ми – не спроможна фінансово держава. І єдиний, хто дає нам шанс хоч якось розвиватися – це МВФ".

Раніше "Коментарі" розповіли, які сфери Україна буде рятувати в першу чергу, отримавши кредит від МВФ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!