Головна Новини Бізнес економіка Індексація пенсій і щомісячні надбавки: чи не затягнеться підвищення через прив'язку до змін у держбюджеті
commentss НОВИНИ Всі новини

Індексація пенсій і щомісячні надбавки: чи не затягнеться підвищення через прив'язку до змін у держбюджеті

Експерти оцінили рішення Кабміну про необхідність внести зміни до бюджету, щоб підвищити пенсії

2 квітня 2020, 12:42 comments3840
Поділіться публікацією:
Індексація пенсій і щомісячні надбавки: чи не затягнеться підвищення через прив'язку до змін у держбюджеті

Кабінет міністрів України під час засідання 1 квітня прийняв рішення про підвищення (індексацію) пенсій, а також про ряд щомісячних надбавок та одноразової допомоги. Але при цьому "підв'язав" це під ухвалення змін до держбюджету. Експерти висловили виданню "Коментарі" думки з приводу такого роду "прив'язки" і шансів на прийняття видозміненого держбюджету.

Серед пропонованих змін, які закликав підтримати і президент України Володимир Зеленський:

– щомісячна доплата у розмірі 500 гривень людям, старше 80 років (за умови, що їх

пенсія не перевищує 9205 грн);

– одноразова виплата (у квітні) 1 тис. грн тим громадянам України, які мають пенсію менше 5 тис. грн (а також певним вразливим категоріям населення);

– індексація пенсій з 1 травня на 11% (середній розмір підвищення складе 260 грн).

"Без прийняття відповідного закону обійтися не вийде"

Експерт Українського інституту політики (УІП) Єва Антоненко нагадує, що згідно з Бюджетним кодексом України, зміни в Закон про держбюджет можуть вноситися у тих випадках, коли виникають відхилення від оцінки прогнозу надходжень до бюджету (зараз вони дуже значні). А також – у разі змін структури витрат. Ці зміни повинні подаватися у формі проекту закону про внесення змін до Закону про держбюджет. Тобто, без прийняття відповідного закону обійтися не вийде.

"Фактично в надзвичайній економічній ситуації без перегляду всієї витратно-прибуткової частини прийняти рішення про збільшення витрат на якусь програму (в даному випадку – це індексація пенсій і додаткові виплати в розмірі 1 тис. грн. для пенсіонерів з пенсією менше 5 тис. грн.) без змін у всій видатковій частині не вийде, – зазначає експерт. – Що стосується шансу прийняття бюджетних змін... Як ми бачили за останнім голосуванням, монобільшість "Слуги народу" більше не діє. І найбільш ймовірно, що без підтримки інших фракцій не вийде зібрати достатню кількість голосів".

Однак ці зміни, підкреслює Єва Антоненко, вкрай важливі, як і створення Стабілізаційного фонду та збільшення витрат на охорону здоров'я. Тому найбільш імовірно, що після доопрацювання документ буде прийнятий – затягувати з цим не можна, впевнена експерт УІП.

"Нехай і після складних і довгих дискусій торгів, зміни до держбюджету будуть прийняті"

Експерт Інституту української політики (ІУП) Артем Петренко зазначає, що вже багато років Пенсійний фонд України (ПФУ) є дотаційним. Внесків працюючих громадян не вистачає для виплат навіть мізерних пенсій. А будь-які дотації визначаються законом про державний бюджет. Тому для збільшення виплат обов'язково треба вносити в нього зміни.

"Чому важливо підвищувати пенсії? Після кризи 2014-2015 років уряд Яценюка фактично заморозив пенсійні виплати, які значно скоротилися через знецінення гривні. Якщо в 2011 році середній розмір пенсії в перерахунку на долар становив приблизно 144 долари, то в 2019 році – менше 126 доларів. Коли ми входимо в дуже складну світову кризу, абсолютно правильно підтримати пенсіонерів та інші найбільш вразливі категорії населення", – переконаний Артем Петренко.

За словами експерта, з 2011 року ми бачимо суттєве скорочення кількості пенсіонерів – з 13,74 млн до 11,3 млн осіб.

"Тобто, з тих пір ми втратили близько 2,5 мільйона пенсіонерів. За минулі роки влада двічі урізала витрати на пенсії через підвищення необхідного трудового стажу, збільшення пенсійного віку та низку інших заходів, – нагадує Артем Петренко. – Незважаючи на це, загальна дотація ПФУ продовжує зростати, тому що працездатне населення, яке платить соціальні внески, теж скорочується неймовірно швидко. Тому в України немає іншого виходу, окрім як почати кардинально змінюватися. Наша країна і без криз повільно, але впевнено йде до прірви. Тепер процеси можуть прискоритися. Пора, нарешті, створити план реформ на 5-10 років для концентрації на розвитку економіки. І, нарешті, об'єднатися навколо його виконання".

Представник ІУП впевнений, що сьогодні потрібні комплексні зміни до держбюджету. І пенсійні – лише частина з них.

"Треба урізати одні витрати, але збільшувати інші – на допомогу людям, бізнесу, системі охорони здоров'я, – пояснює Артем Петренко. – Упевнений, що наступного тижня нехай і після складних дискусій та довгих торгів, зміни до держбюджету будуть прийняті".

"Пенсіонери, які й так мають невеликі доходи, повинні бути максимально захищені від вірусу"

Економічний експерт, президент інвестиційної групи "Універ" Тарас Козак впевнений, що підтримка пенсіонерів, особливо в нинішній кризовий час, дуже важлива.

"Пенсіонери, які й так мають невеликі доходи, повинні бути максимально захищені від вірусу. Адже саме ця категорія – найбільш вразлива для інфекції. Особливо ті, хто постійно потребує медичної допомоги, – підкреслює експерт. – Їм потрібно менше спілкуватися, їм потрібна доставка додому продуктів, ліків. І, звичайно, підтримка на державному рівні. У тому числі – шляхом збільшення пенсій. Враховуючи, що уряд не може цього зробити без внесення змін до держбюджет (що повинен затвердити парламент), далі слово за народними депутатами".

Тарас Козак нагадує, що щорічна індексація пенсій повинна була відбутися ще в березні. Але доходи бюджету виявилися меншими, ніж очікувалося. І індексацію перенесли на півроку.

"Однак епідемія коронавірусу, карантин і зростання кризи змусили уряд переглянути плани – і запланувати індексацію на травень. Плюс – прийняти низку інших заходів щодо підтримки малозабезпечених пенсіонерів", – пояснює експерт.

На думку економіста, відповідні зміни до держбюджету не були прийняті на цьому тижні під час позачергового засідання Ради з ряду причин.

"По-перше, переформатування держбюджету готували під попереднього міністра фінансів – Сергія Уманцева. Заміна якого на Сергія Марченка, природно, передбачає і відповідні зміни у секвестр бюджету, – пояснює Тарас Козак. – Адже у нового голови Мінфіну – власне бачення тих чи інших моментів. У тому числі, щодо виконання вимог МВФ (до чого Уманцев був, схоже, не готовий). Звідси ж випливає і друга причина перенесення перегляду бюджету. Ряд моментів потрібно узгодити з МВФ, адже нам потрібно дотримуватися угоди з Фондом, щоб отримати новий транш. Третя причина, думаю, пов'язана з тим, що ми бачимо формування нової коаліції. Неформально, але фактично. В неї входить велика частина фракції "Слуга народу" (близько 200) фракції "Голос" і "Європейська солідарність". В сумі вони мають 240-250 голосів, чого вистачає для підтримки потрібних законів. Але в переглянутому бюджеті, мабуть, доведеться враховувати інтереси і нових союзників. З моєї точки зору, в такій конфігурації ми отримаємо реформаторську більшість, яка прискорить рух України до модернізації. І яким не потрібно буде підлаштовуватися під інтереси того ж Коломойського".

Раніше "Коментарі" писали, що Кабмін прийняв рішення про підвищення пенсій: коли українські пенсіонери отримають доплату.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!