Головна Новини Бізнес економіка НКРЕКП після закликів ДТЕК посилила монополізацію енергоринку під приводом пандемії, - ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

НКРЕКП після закликів ДТЕК посилила монополізацію енергоринку під приводом пандемії, - ЗМІ

Компанія ДТЕК, запевняють журналісти, продає електроенергію в Україні на 75% дорожче, ніж сусідній Словаччині

9 квітня 2020, 16:20 comments1817
Поділіться публікацією:
НКРЕКП після закликів ДТЕК посилила монополізацію енергоринку під приводом пандемії, - ЗМІ

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), своїм рішенням повністю заборонила імпорт електроенергії з Російської Федерації та Республіки Білорусь. Це передбачено постановою №766 від 8 квітня "Про дії учасників ринку електричної енергії в період дії карантину та обмежувальних заходів, пов'язаних з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)". І, як повідомляють “Наші гроші", вже в березні ціна електроенергії в Україні зросла на 9% -22% і стала найвищою в Європі. Компанія ДТЕК, запевняють журналісти, продає електроенергію Україні на 75% дорожче, ніж сусідній Словаччині.

Відомо, що НКРЕКП заборонила імпорт, наказавши Оператору системи передачі анулювати результати річних аукціонів на пропускну спроможність міждержавних зв'язків між Україною та країнами, які не є сторонами Енергетичного спільноти, а також обмеживши місячну і добову пропускну здатність до 0 МВт. Рішення ухвалили після закликів компанії ДТЕК Ріната Ахметова до президента і прем'єр-міністра закрити імпорт електроенергії з Російської Федерації та Республіки Білорусь.

"Наші гроші" пишуть про те, що в березні уряд Дениса Шмигаля, який, як відомо, раніше працював у компанії ДТЕК, ввів мито в розмірі 65% на поставки в Україну енергетичного вугілля, а також на постачання електроенергії з Російської Федерації. А до цього голова НКРЕКП Валерій Тарасюк заявляв про шкоду закриття імпорту для конкуренції на ринку електроенергії.

"Якщо одним махом припинити імпорт, тоді ми вб'ємо основи конкуренції. Тому що обмеживши імпорт, ми знижуємо конкуренцію на ринку, а це безперечно призводить до підвищення ціни або до неконтрольованості формування ціни, а також до того, що страждають наші споживачі, наша економіка", — сказав Тарасюк.

Раніше в ЗМІ повідомлялося, що міністром енергетики може стати Ольга Буславець, яка була помічена в лобіюванні рішень на користь ДТЕК Ахметова. Крім того, як відомо, ДТЕК контролює 90% видобутку енергетичного вугілля і 70% всіх вугільних електростанцій в Україні.

"Коментарі" повідомляли про те, що з моменту призначення Дениса Шмигаля новим прем'єр-міністром України поповзли чутки і закиди у зв'язках з колишнім роботодавцем — компанією ДТЕК. Тепер підозри стали підтверджуватися, каже політолог Володимир Фесенко.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!