Головна Новини Бізнес економіка Як українська економіка пройшла перший місяць карантину – підсумки Нацбанку
commentss НОВИНИ Всі новини

Як українська економіка пройшла перший місяць карантину – підсумки Нацбанку

У Нацбанку визначили позитивні та негативні тенденції для української економіки та банківської системи, що спричинила пандемія коронавірусу

14 квітня 2020, 18:30 comments2139
Поділіться публікацією:
Як українська економіка пройшла перший місяць карантину – підсумки Нацбанку

Перший місяць карантинних заходів, запроваджених для боротьби з коронавірусною пандемією, українська економіка та банківська система пройшли досить спокійно, повідомляє прес-центр Національного банку України. Обумовлюють результат тим, що "готували сані влітку".

По-перше, в НБУ наголошують на довірі населення банкам. Так, гривневі кошти на рахунках населення в банках збільшилися на 11,6 млрд до 341,4 млрд грн з початку березня до 10 квітня. Тоді як в іноземній валюті кошти населення скоротились на 182 млн доларів до 9,8 млрд доларів.

По-друге, повідомляється про достатній запас міцності банків. Зокрема ліквідність банків зараз становить більше 200 млрд грн, ще понад 30 млрд грн – у касах банків. Натомість валютна ліквідність становить 7,9 млрд доларів, приблизне така ж сума була і місяць тому.

"Багато це чи мало? Абсолютно достатньо, щоб без проблем впоратися з підвищеним попитом на зняття коштів", — запевнили в НБУ.

По-трєте, наголошують на доступності всіх фінпослуг. Адже 70-75% відділень банків та більше 95% банкоматів продовжують працювати у штатному режимі. Призупинили роботу відділень, в яких немає відвідувачів, або тих, які знаходяться у недоступних будівлях. При цьому є можливість обслуговування онлайн. Крім того, зазначається, що банки продовжують кредитувати. Хоч і кредитування очікувано почало сповільнюватись, загалом воно зростає темпами 27% у річному вимірі. Додамо, що погіршення очікувань бізнесу позначилися на зміні валюти кредиту. Тому чисті гривневі кредити бізнесу зросли на 3,6% з початку року, обсяги валютних кредитів – скорочуються. Зазначається, що банки дбають про клієнтів, оголошуючи кредитні канікули.

Очікувано, повідомляє Нацбанк, погіршилися настрої бізнесу.

"Підприємці очікують зниження продажів та виробництва. Найбільше від ситуації постраждав бізнес, який надає послуги. Найменш песимістичні – експортери. Подальший розвиток ситуації сильно залежить від темпів приборкання пандемії та тривалості карантину", — йдеться у повідомленні регулятора.

До того ж, спостерігається напружена ситуація на ринку праці, хоча й більшість підприємств намагається зберегти співробітників. Однак співвідношення резюме до вакансій зростає в усіх сферах, крім торгівлі, медицини та сільського господарства.

Також у Нацбанку підкреслили, що зростання цін відбувається поступово — інфляція у березні залишалася низькою і становила 2,3%. Крім того, вщухнув ажіотаж на валютному ринку. Так, Національному банку навіть вдалося відкупити з ринку понад 0,5 млрд доларів з початку квітня після значних інтервенцій з продажу валюти у березні. Наостанок у НБУ запевнили, що міжнародних резервів достатньо, щоб не допустити розгойдування курсу. У "скарбниці" наразі понад 25 млрд доларів, що майже стільки ж, як на початку року.

Раніше "Коментарі" писали про загрози емісії в Україні: наскільки можлива і чим це може обернутися для економіки країни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!