Головна Новини Бізнес економіка Світова економіка опинилася на межі самого різкого падіння з 1930 року, – МВФ
commentss НОВИНИ Всі новини

Світова економіка опинилася на межі самого різкого падіння з 1930 року, – МВФ

За оптимістичним сценарієм МВФ, сукупні обсяги виробництва у всьому світі скоротяться на 9 трлн дол. протягом найближчих двох років, що більше ВВП Німеччини і Японії

15 квітня 2020, 05:45 comments1989
Поділіться публікацією:
Світова економіка опинилася на межі самого різкого падіння з 1930 року, – МВФ

Світова економіка, за прогнозами експертів, скоротиться на 3% протягом 2020 року на тлі пандемії коронавірусу. Це може стати найбільш різким падінням з часів Великої Депресії 1930-х років. Про це заявив Міжнародний валютний фонд (МВФ), передає Reuters.

МВФ у своєму прогнозі розвитку світової економіки на 2020 рік передбачив часткове відновлення в 2021 році, коли світова економіка зросте на 5,8%. У той же час представники Фонду відзначають, що на даний момент складно робити конкретні прогнози, так як ситуація на світових ринках залежить від розвитку ситуації навколо пандемії.

Згідно з прогнозом МВФ, спалахи коронавірусу досягнуть свого піку в більшості країн у другому кварталі 2020 року і зникнуть у другій половині року, а закриття підприємств та інші заходи стримування будуть поступово ослаблені.

Більш тривала пандемія, яка триватиме протягом третього кварталу, може викликати подальше скорочення на 3% у 2020 році і більш повільне відновлення у 2021 році через банкрутство багатьох підприємств і тривалого безробіття. Крім того, можлива друга спалах коронавірусу в 2021 році, що призведе до зростання безробіття, а також може призвести до скорочення світового ВВП ще на 5-8%.

МВФ десять років тому зазначав, що світова економіка скоротилася на 0,7% у 2009 році, але з тих пір скоригував це скорочення до 0,1%.

Зараз у Фонді прогнозують, що спад, викликаний пандемією коронавірусу, буде значно м'якшим, ніж Велика депресія 1929-1932 років, коли світовий обсяг виробництва скоротився приблизно на 10%. Індустріальні економіки, де є більш надійні дані, показали падіння ВВП на 16% за цей час.

В січні, до того, як стало відомо про масштаби нинішнього спалаху як всередині, так і за межами Китаю, МВФ прогнозував, що світова економіка зросте на 3,3% в 2020 році, оскільки торгова напруженість між США і Китаєм слабшає, а зростання на 3,4% очікується в 2021 році.

Країни з розвиненою економікою, які зараз страждають від найсильніших спалахів вірусу, будуть нести на собі основний тягар падіння активності. Економіка США скоротиться на 5,9% в 2020 році, з відкатом до 4,7% зростання в 2021 році, згідно з оптимістичним прогнозом.

Економіка країн Єврозони скоротиться на 7,5% в 2020 році, при цьому сильно постраждала Італія побачить падіння ВВП на 9,1%, ВВП Іспанії скоротиться на 8%, на 7% – у Німеччині, на 7,2% – у Франції.

Китай, де спалах коронавірусу досягла свого піку в першому кварталі нинішнього року, а ділова активність відновлюється з допомогою великих фіскальних і монетарних стимулів, збереже позитивне зростання у 1,2% до 2020 року, скоротившись з 6% зростання в січневому прогнозі МВФ. За прогнозами МВФ, економіка Китаю зросте на 9,2% в 2021 році.

Раніше "Коментарі" писали, що Міжнародний валютний фонд підтверджує прогнози експертів, які, як економічних наслідків пандемії COVID-19, прогнозують кризу, що перевищує рівень 2008-2009 років.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!