Головна Новини Бізнес економіка Новий закон про фінмоніторинг: як він змінить ринок електронних грошей
commentss НОВИНИ Всі новини

Новий закон про фінмоніторинг: як він змінить ринок електронних грошей

У Нацбанку пояснили, які зміни передбачає закон про фінмоніторинг з 28 квітня

17 квітня 2020, 14:48 comments3549
Поділіться публікацією:
Новий закон про фінмоніторинг: як він змінить ринок електронних грошей

Через новий закон про фінмоніторинг проблем із дистанційною оплатою комуналки чи іншими звичайними переказами не буде, але для банків вводиться категорія низькоризикових клієнтів. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила перший заступник голови Нацбанку Катерина Рожкова.

Новий закон про фінмоніторинг не вплине на більшість операцій з переказу грошей, наголосила Рожкова. Так, вимоги закону не поширюватимуться на сплату комуналки, податків, штрафів, інших обов’язкових платежів (незалежно від суми), кредиту до 30 тис. грн, а також на оплату товарів і послуг за допомогою картки чи іншого платіжного пристрою, якщо її номер супроводжує переказ (незалежно від суми), всі готівкові перекази в межах України до 5 тис. грн і зняття коштів з власного рахунку.

У НБУ зазначають, що закон набере сили 28 квітня. При цьому, він дає регулятору три місяці (до 28 липня 2020 року) на прийняття нормативки. Однак, заявила Рожкова, нове положення про фінмон для банків в НБУ затвердять вже до кінця квітня. Тоді як для небанків нормативку обіцяють розробити до кінця червня.

"Наголошую, обов'язково буде перехідний період і для банків, і для небанків. Учасники ринку отримають додатковий час для налаштування процесів і реалізації вимог нормативки", — йдеться у повідомленні.

Крім того, зазначається, що Варіанти дистанційної KYC будуть різні: BankID, кваліфікований електронний підпис, відеотрансляція, дистанційне зчитування даних через NFC, платіж на окремий рахунок банку з особистого рахунку клієнта. За новим положенням банкам дозволятиметься частково віддати KYC на аутсорс: щоби клієнтам не знадобилося йти у відділення для відкриття рахунку.

Рожкова зауважила, що закон вб’є не ринок електронних грошей, а "ринок "сірих" електронних грошей".

"Так, закон зобов’язує розкрити власників електронних гаманців. Неприпустимо, щоб електронні гроші використовувались для тіньових операцій, — повідомляють у НБУ. — Ми пропонуємо спрощену модель ідентифікації для власників гаманців: потрібно віддалено надіслати копії документів та фотофіксацію клієнта з його особистими документами".

Головна ідея нового закону, підсумувала Рожкова, це словосполучення "ризик – орієнтований підхід".

"Раніше банки однаково перевіряли всіх клієнтів: від студентів та пенсіонерів до публічних діячів, — йдеться у повідомленні. — Відтепер буде чіткий перелік низькоризикових клієнтів: оплата комуналки; зарплатні проекти, стипендії, пенсії; ОСББ; підприємства ЖКГ, інтернет-провайдери; "білий" бізнес, що платить податки і тд. Увага до низькоризикових клієнтів буде мінімальна".

Нагадаємо, з 28 квітня вводяться нові правила грошових переказів: які операції не підпадають під зміни.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!