Головна Новини Бізнес економіка Коронавірус і цінова війна на нафтовому ринку остаточно зруйнували міф про економічну доцільність розробки сланців, – Джангіров
commentss НОВИНИ Всі новини

Коронавірус і цінова війна на нафтовому ринку остаточно зруйнували міф про економічну доцільність розробки сланців, – Джангіров

Політичний консультант Дмитро Джангіров заявив, що лідер ОПЗЖ Віктор Медведчук і «Український вибір» виявилися праві в "українській сланцевій дискусії"

23 квітня 2020, 13:30 comments2161
Поділіться публікацією:
Коронавірус і цінова війна на нафтовому ринку остаточно зруйнували міф про економічну доцільність розробки сланців, – Джангіров

Пандемія коронавірусу і цінова війна на нафтовому ринку остаточно поховали міф про економічну доцільність розробки сланців взагалі та зокрема в Україні, заявив політичний консультант Дмитро Джангіров. Про це він написав на своїй сторінці в Facebook, коментуючи статтю з "Нью-Йорк Таймс" під назвою "Коронавірус може вбити нашу мрію про сланцеву лихоманку".

Так, політконсультант нагадав про "сланцеві" дискусії 2012/14 років навколо приходу в Україну компаній Exxon Mobil, Shell і Chevron, що планували розробку в Харківській, Донецькій та Львівській областях покладів сланцевого газу.

"Тоді за "залучення іноземних інвестицій" виступала дуже своєрідна коаліція з Партії Регіонів і патріотів-грантоїдів, проти був тільки "Український Вибір" на чолі з Віктором Медведчуком, якого за це звинувачували самі-знаєте-в-чому, — пише Джангіров. — При цьому головним аргументом (крім горезвісної "енергонезалежності") прихильників "сланцевої революції" виступав наступний: "вийшло в Техасі, вийде і у нас!"

Однак, додає політконсультант, Медведчук і його команда пояснювали два важливих аспекти. По-перше, в Україні немає таких величезних пустельних регіонів, де можна застосовувати "антиекологічні" технології гідророзриву без загрози для здоров'я людей. По-друге, "вроджена" нерентабельність видобутку буде покриватися за рахунок українських споживачів, – або безпосередньо, або через бюджетне субсидування.

"Моя позиція в ті роки була проміжною: давайте спробуємо гідророзриви грунту на найбільш патріотичній території України (вихідцями звідки, власне кажучи, і були "патріоти-сланцевики"), а за результатів – подивимося, чи варто переносити цей успіх на "несвідомий" Схід, — йдеться в повідомленні. — Правда, облради Галичини, чомусь провалили рішення про розробку "сланців". Історія поставила крапку в українській сланцевій дискусії".

Крім того, відповідно до проведених під егідою Єврокомісії опитувань, 74% населення в країнах Євросоюзу було стурбоване можливої розробкою сланцевих покладів через вплив на якість навколишнього середовища. Найбільш стурбовані цим були жителі Франції (89%), Німеччини (82%), Ірландії, Люксембургу (на 81%) та Австрії (80%).

"Власне кажучи, у тій старій — і на сьогодні є de facto завершеній суперечці —правими виявилися Медведчук і "Український вибір", — заявив Джангіров. — Можна лише додати, що коронавірус укупі з ціновою війною на нафтовому ринку остаточно викрили міф про економічну доцільність розробки сланців".

Раніше "Коментарі" повідомляли, що один з найбільших виробників сланцевої нафти Whiting Petroleum оголосив про банкрутство.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!