Головна Новини Бізнес економіка У Нацбанку розповіли, що буде з інфляцією на карантині та після
commentss НОВИНИ Всі новини

У Нацбанку розповіли, що буде з інфляцією на карантині та після

У НБУ повідомляють, що зростання цін помірно прискориться в наступні місяці

23 квітня 2020, 15:09 comments1667
Поділіться публікацією:
У Нацбанку розповіли, що буде з інфляцією на карантині та після

Інфляція у 2020 році залишиться в цільовому діапазоні 5% +/- 1 в.п., заявив голова Національного банку України Яков Смолій.

У НБУ повідомляють, що зростання цін помірно прискориться в наступні місяці й на кінець року становитиме 6%. При цьому заходи фіскальної та монетарної політик, спрямовані на підтримання бізнесу та населення, мають частково компенсувати падіння споживчого попиту. Хоча й зазначається, що споживчий попит буде залишатися пригніченим ще досить тривалий час після завершення карантину, а також це стане на заваді зростанню інфляції понад цільовий рівень. Крім того, інфляцію стримуватиме зниження світових цін на енергоносії. Тоді як прискорення інфляції відбудеться унаслідок перенесення на ціни нещодавнього знецінення гривні.

Зазначається, що у першому кварталі 2021 року інфляція тимчасово вийде за межі цільового діапазону через ефект низької бази порівняння. Але надалі – уповільниться до рівня середньострокової цілі в 5%, де і залишатиметься.

"Утримувати її на такому рівні допоможе як виважена монетарна політика Національного банку, так і стриманіша фіскальна політика після завершення пандемії та відновлення економічної активності", — запевнив Смолій.

Додамо, інфляція у березні-квітні була нижчою, ніж очікувалося, попри тимчасове зростання цін протягом перших тижнів карантину. Так, у минулому місяці зростання споживчих цін у річному вимірі сповільнилося до 2,3%. Це зумовлено трьома факторами: здешевлення енергоносіїв на світових ринках, відображення залишкових ефектів від торішнього зміцнення гривні та збільшення пропозиції сирих продуктів харчування. Як пояснили в НБУ, ці чинники переважили зворотний тиск на ціни з боку березневого послаблення гривні та ажіотажного попиту на окремі товари після запровадження карантинних заходів.

Нагадаємо, в НБУ підкреслили помірність інфляційного тиску, і водночас потребу економіки у суттєвій підтримці через негативний вплив карантину на ділову активність, споживання та зайнятість населення. Тому правління Національного банку продовжило пом’якшення монетарної політики і знизило облікову ставку на 2 п.п. до 8%.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!