Головна Новини Бізнес економіка Українська економіка скоротиться на 5% у 2020 році – НБУ
commentss НОВИНИ Всі новини

Українська економіка скоротиться на 5% у 2020 році – НБУ

У Нацбанку розповіли, як вплине карантин та пандемія на українську економіку

23 квітня 2020, 16:00 comments1555
Поділіться публікацією:
Українська економіка скоротиться на 5% у 2020 році – НБУ

Унаслідок глобальної кризи та карантинних обмежень для подолання пандемії українська економіка скоротиться на 5% у 2020 році, повідомила прес-служба Національного банку України.

Зазначається, що негативний вплив пандемії на українську економіку буде відносно короткостроковим, але досить потужним. Так, карантинні заходи вже зменшили ділову активність, споживання та зайнятість населення, а скорочення глобального попиту, тим часом, обмежує експортні можливості країни. Як заявили у НБУ, найбільший вплив цих чинників на економіку очікується упродовж другого кварталу цього року.

Хоча, зазначається у повідомленні, скасування карантинних обмежень дозволить швидко відновитися українській економіці в другому півріччі цього року. За даними НБУ, м’яка фіскальна та монетарна політики, збільшення урядом бюджетних видатків на подолання кризи мають зменшити негативний вплив пандемії на економіку.

"Вже в наступних роках економічне зростання становитиме близько 4%, — йдеться у повідомленні. — Загалом вплив пандемії на макроекономічні показники різносторонній, на одні – негативний, на інші – навіть позитивний. Зокрема, ми переглянули дефіцит поточного рахунку на 2020 рік у бік зменшення. У цьому році він становитиме 1,7% ВВП, хоча січневий макропрогноз передбачав його на рівні 3,2% ВВП".

Крім того, у наступному році очікується зниження надходжень від транзиту газу, а також реалізація відкладеного попиту населення на споживчі товари і бізнесу – на інвестиційний імпорт. Втім, показник дефіциту поточного рахунку буде залишатися в прийнятних межах (3-4% ВВП, як і передбачав січневий прогноз НБУ).

Додамо, що основними ризиками в НБУ називають відсутність програми з МВФ, триваліший термін пандемії коронавірусу та збереження обмежувальних заходів, необхідних для її подолання, на довший період. А також зберігаються інші ризики: ескалація військового конфлікту на Донбасі, скорочення врожаю зернових і плодоовочевих культур, збільшення волатильності світових цін на продукти харчування та ризик посилення протекціонізму у світі.

Нагадаємо, у Нацбанку розповіли, що буде з інфляцією на карантині та згодом.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!