Головна Новини Бізнес економіка Гроші і карантин: як українцям збільшити фінансову подушку в умовах кризи
commentss НОВИНИ Всі новини

Гроші і карантин: як українцям збільшити фінансову подушку в умовах кризи

Багато українців умови карантину через коронавіруса все частіше замислюються про те, що потрібно робити, щоб не залишитися без грошей

27 квітня 2020, 11:00 comments6006
Поділіться публікацією:
Гроші і карантин: як українцям збільшити фінансову подушку в умовах кризи

Зараз багато говориться про те, що в українців та окремих громадян, і малого та середнього бізнесу – дуже тонка фінансова подушка безпеки. Тому місяць-два карантину можуть сильно підкосити всіх. Експерти розповіли виданню "Коментарі", як можна і чи можна збільшити цю подушку, і окремим громадянам, і бізнесу.

Фінансова подушка: не варто довіряти сумнівним пропозиціям

Економічний експерт, президент інвестиційної групи "Універ" Тарас Козак вважає, що якщо запас міцності невеликий, то не варто і ризикувати.

"Сьогодні є безліч різних компаній, які пропонують великі доходи. "Головне, – кажуть вони, – дайте нам свої кошти, а ми для вас заробимо прибутки". Не варто вірити невідомим і незрозумілим компаніям і особам. Занадто багато шахраїв", – попереджає експерт.

Про майбутні накопичення поки говорити зарано, вважає Тарас Козак.

"Спочатку треба дочекатися закінчення кризи. Зрозуміти, як зміниться світ після пандемії, – пояснює економіст. – І тільки тоді варто вибирати механізми та інструменти для інвестування своїх заощаджень".

Фінансова подушка: менше витрачати або більше заробляти

Директор Агентства соціальних комунікацій Сергій Бєлашко пояснює: для створення більш солідної фінансової подушки безпеки українцям потрібно або менше витрачати, або більше заробляти.

"Щоб менше витрачати – існують певні методики зниження видатків. Ну і завдяки карантину витрати скоротилися. Люди менше подорожують, не ходять в ресторани. Правда, результат такого роду економії більш відчутний для людей, які звикли вести екстравертний спосіб життя, – говорить експерт. – Вони подорожують, відвідують ресторани, спортзали, басейни, сауни. Все це вимагає певних фінансових витрат. Так що тут йдеться швидше про вищий сегмент середнього класу".

Більше заробляти під час карантину можуть ті, хто займається специфічним бізнесом. Особливо затребуваним саме в цей час.

"Мова про виготовлення медичного захисного спорядження (маски, халати і так далі), дезинфекторів, кур'єрів, представників онлайн-торгівлі. Не так багато людей, які можуть зараз істотно збільшити свій заробіток, – підкреслює Сергій Бєлашко. – Влада скасувала податки на два місяці для фізосіб-підприємців. Але це не значить така міра, яка реально допомагає. До того ж, вона стосується нижнього сегменту середнього класу. І це точно не назвеш збільшенням фінансової подушки безпеки".

Більшість українців живе бідно. І їм потрібні більш значущі соціальні заходи підтримки, впевнений директор АСК. Зокрема, знижки на оплату ЖКП, знижки на навчання для студентів.

"На жаль, цього не робиться. Натомість, ведуться якісь розмови про створення державної авіакомпанії. Зараз не час і не місце для таких проектів президента Володимира Зеленського", – вважає Бєлашко.

На думку експерта, якийсь час після кризи буде достатньо сприятливим для розвитку низки бізнесів. Це і сфера подорожей (люди, втомлені від карантину, із задоволенням будуть відвідувати різні куточки України, тим більше, що з поїздками за кордон у цьому році буде проблематично), і аграрна сфера, і ряд інших, куди можна вкластися. І за допомогою чого можна поліпшити свій добробут.

Фінансова подушка: український досвід

За словами автора та майстер-тренера гри "Життевий Капітал", інвестиційного консультанта, фінансового радника сім'ї Сергія Івагло, фінансова дисципліна для українців не властива.

"Ми не німці в цьому сенсі, – підкреслює експерт. – З початку незалежності України відбулося вже багато криз. Але вони нас нічому не навчили. Завжди були (і є) очікування, що нас хтось щось врятує. Однак те, що "виходило" раніше, не пройде тепер. За оцінкою багатьох економістів, ця криза буде мати затяжний період. Минулі кризи були такі – ми трохи впали, побарахтались – і виплили. А зараз падіння вниз закінчиться не швидким відскоком вгору, а досить тривалою стагнацією. Після приходу в наш світ біологічної загрози для економіки ніхто не знає, коли нас так "накриє" в наступний раз. Раніше кризи були системні – раз на 6-8 років "прилітало". Ми встигали приготуватися. Або просто прийти в себе. Але наступний удар може прийти через рік. А то й раніше".

Тому, впевнений Сергій Івагло, слід закликати себе як мінімум на рік в умовну "фінансову армію". І або створити за цей час особисту фінансову подушку безпеки, яких, умовно кажучи, "загинути" на цій війні.

"Як мінімум на рік українцям слід різко знизити своє споживання, свої витрати. Забути про забави, про нові телефони, шмотки, поїздки, – говорить експерт. – Потрібно цілеспрямовано, максимально збільшувати відрахування в резервний фонд. Попрацювати на те, щоб створити серйозний "стратегічний запас". Для цього також важливий максимальний пошук додаткових доходів. Хапайтеся за будь-яку роботу. Шукайте її, де тільки можливо. Зараз не до корони, типу – я не буду це робити, тому що у мене три вищі освіти... останнім часом, коли я викликаю таксі, все частіше приїжджають дуже круті авто. І 80% таксистів – власники приватних бізнесів. Зараз вони в простої... А потім бізнесмени, не гребуючи, сідають в свою Тойоту – і виїжджають таксувати. Бо не час пальці віялом розпускати. Час працювати. Чіпляючись за кожну копійку. Максимально швидко створюючи резервні кисневі балони за спиною – у вигляді фінансового резерву".

Інвестиційний консультант впевнений, що нам вкрай необхідна фінансова грамотність в школах. Щоб діти знали не тільки як рахувати гроші, але і вміли цінувати їх, збирати. Інакше Україна як країна буде продовжувати носитися в щурячих перегонах від кризи до кризи, зазначає Сергій Івагло.

За словами експерта, для створення фінансової подушки слід використовувати наступні правила:

Перше. Визначитися в процентному відношенні, скільки з кожного доходу ви будете відкладати. У середньому 10%. Порада на 2020 рік – відкладати максимальний відсоток з кожного доходу – прямо в момент його отримання.
Друга. У період від одного до трьох місяців відносити ці відкладені проценти в банк. В ідеалі – на депозит. "Намагайтеся тримати їх максимально далеко від себе, – підкреслює Сергій Івагло. – Щоб не могли так просто до них дістатися. Гроші, які під рукою, мають властивість швидко зникати. А якщо вони на тому ж депозиті – взяти їх вже складніше".
Третє. Повторюйте пункти 1 і 2 до тих пір, поки у вас на депозиті не накопичитися 12 загальних витрат за родині. "Так наприклад, щоб ваша сім'я не голодувала, вам потрібно 10-20 тисяч гривень на місяць. І ось таких "загальних витрат" потрібно зібрати 12. На рік вперед. І заховати від себе подалі. Зараз Фонд гарантування вкладів працює, як машина, забезпечуючи реальну надійність. Виконуючи ці три кроки, ви зможете створити фінансову подушку", – підкреслює експерт.

Також Сергій Івагло радить читати літературу, пов'язану з фінансами, дивитися експертів-блогерів. Ідеальний варіант – знайти наставника-ментора, фінансового консультанта. І вірити в краще, не втрачати настрою на перемогу, на позитив. Але не просто вірити, а домагатися певних результатів.

Раніше "Коментарі" писали, що народний депутат від "Європейської солідарності" Ніна Южаніна відкрила можливі наслідки для економіки України у разі її відмови від кредиту МВФ.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!