Головна Новини Бізнес економіка Використання «Газпромом» українських ПСГ: що може змінитися у відносинах України та Росії
commentss НОВИНИ Всі новини

Використання «Газпромом» українських ПСГ: що може змінитися у відносинах України та Росії

Експерти оцінили, наскільки цікава для «Газпрому» пропозиція щодо зберігання газу в українських ПСГ

30 квітня 2020, 12:50 comments2383
Поділіться публікацією:
Використання «Газпромом» українських ПСГ: що може змінитися у відносинах України та Росії

Глава компанії "Оператор ГТС України" Сергій Макогон заявив, що Україна готова надати російському "Газпрому" свої підземні сховища для зберігання газу. Експерти оцінили для видання "Коментарі" цю пропозицію, а також можливість економічного зближення України і РФ на тлі розгортання світової кризи.

Використання "Газпромом" українських ПСГ: ринок газу

Член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук вважає висловлена пропозиція в умовах існування ринку газу в Україні цілком нормальним.

За словами експерта, "Газпром", в принципі, є єдиною компанією, яка могла б зберігати значні обсяги газу (5-7 млрд кубометрів в сезон) у підземних газових сховищах (ПСГ) України.

"Але попит на газ зменшився, в ПСГ Європи залишилися і так значні запаси, "Газпром зменшить постачання газу в ЄС в 2020-2021 роках. Тому, швидше за все, цього не станеться, – зазначає Юрій Корольчук. – Я думаю, що "Оператор ГТС" зробив таку пропозицію, розуміючи, що у "Газпрому" немає економічних підстав працювати зараз з ПСГ України. Також думаю, що "Оператор ГТС" традиційно використовує свою пропозицію і мовчання "Газпрому" визначених наступних політичних заявах. За типом: от бачите, ми пропонуємо співпрацю, а вони не хочуть, ми – хороші, вони – погані".

Що стосується співпраці між Україною і РФ взагалі, то експерт не бачить змін у політиці України, які дозволили б відновити більше широке економічне співробітництво (саме співробітництво є).

"З боку Росії також залишається тактика мінімізації економічних відносин з Україною. І це також буде далі відображатися на газову співпрацю", – вважає Юрій Корольчук.

Використання "Газпромом" українських ПСГ: тарифи в Україні

Експерт з питань газової промисловості та ринку природного газу, генеральний директор ТОВ "Нафтогазбудінформатика" Леонід Уніговський позитивно оцінив пропозицію "Оператора ГТС України" російському "Газпрому".

"У нас є контракт на транзит. Чому б ще й не зберігати російський газ? Тим більше, що при будь-яких умовах, тарифи на його зберігання в Україні – нижче, ніж в Європі. Це буде вигідно і росіянам, і нам – так як це непростий час з'явиться додаткове джерело доходу", – аргументує Леонід Уніговський.

На думку експерта, українській владі також слід прийняти політичне рішення про закупівлю російського газу.

"Його постачання в Україну не повинні перевищувати 30% від загального кількості імпорту. Не можна допустити залежності від одного джерела. Але це було б правильним кроком. І сприяло б зниженню ціни на газ для українських споживачів, – упевнений Леонід Уніговський. – Що стосується всеохоплюючого економічного зближення між нашими країнами, то зараз воно, зі зрозумілих причин неможливо. Але в довгостроковій перспективі, думаю, це не виключено".

Використання "Газпромом" українських ПСГ: кому пропонують ще

Економічний експерт Ukraine Economic Outlook Адріан Пантюхов звертає увагу, що заяву Сергія Макогона про можливості надання газових сховищ у використання – не перше в цьому році.

"Перед прямим пропозицією "Газпрому" у вигляді 10 млрд куб. м. газових сховищ Макогон висловлювався, що українські сховища можуть бути привабливі для Польщі, Молдови, Угорщини та Румунії, – нагадує експерт. – І це, безумовно, так, адже фіксована ціна за один цикл зберігання українських сховищах – 10 дол за 1 куб. м. що на 300-500% менше, ніж у європейських аналогів. Тому, висунуту пропозицію я розглядаю з суто ринкової перспективи: коли оператор з необхідним пропозицією забезпечує ресурс для іншого оператора з яскравим попитом. Так як із-за падіння попиту на газ, сховища продовжують наповнюватися до країв".

На думку Адріана Пантюхова, в розрізі ринкових відносин, як для "Нафтогазу", так і для "Газпрому", цей сценарій – вигідний. Адже "Нафтогаз" отримає прибуток з орендованих потужностей зберігання, а "Газпром" – 10 млрд. куб. м. сховищ, газ з яких він у зимовий сезон зможе отримати для європейських замовників.

"Незважаючи на накладку політичного протистояння, не варто забувати, що контракт з "Газпромом" було підписано ще 4 місяці тому (йдеться про транзитний контракт укладений у грудні). І без субститут оператора з Угорщини, Польщі, Молдови, Румунії або іншої європейської країни – додатковий контракт з "Газпромом" несе пряму економічну вигоду для України, – упевнений експерт. – Якщо сховища будуть простоювати, то бюджет позбутися податкових відрахувань, які так важливі в період повальних недовиконань бюджетних надходжень... Також зазначу, що на тлі заяви про "меценатської" допомоги країні-агресору, може здатися, що країни різко змінили вектор руху і знаходяться на шляху до зближення. Але пропозиція продиктовано виключно ринковими відносинами. Зближення країн – це питання стратегічного партнерства багатьох галузей. До чого, можливо, ми прийдемо в наступні 5-10 років".

Раніше "Коментарі" писали, що виконавчий директор "Нафтогазу" Юрій Вітренко розповів детальніше про нових позови і звернення компанії Нафтогаз до російської компанії Газпром і вимогу про компенсацію в розмірі 17,3 мільярда доларів в нових арбітражах.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!