За 5 років рівень готівки в економіці зменшився майже вдвічі – НБУ

За даними річного звіту НБУ, готівки в обігу меншає щороку, а безготівкові операції становлять половину усіх операцій з платіжними картками

Готівки в обігу стає менше, а безготівкові розрахунки стають популярнішими. Про це йдеться у річному звіті Національного банку за 2019 рік.

Так, за останні п’ять років рівень готівки в економіці зменшився з 17,8% до 9,7% на початку 2020 року. Натомість кількість та обсяг безготівкових розрахунків зростає, зазначають у НБУ. Повідомляється, що українці дедалі частіше розраховуються картками у магазинах і роблять перекази з картки на картку. Адже безготівкові операції становлять половину – 50,3% – усіх операцій з платіжними картками.

Додамо, що у 2019 році, якщо порівняти з попереднім роком, кількість безготівкових операцій з використанням платіжних карток зросла на 35,6% до 4 167,1 млн шт. (82,4% від загальної кількості), а сума – на 38,6% та досягла 1 798,3 млрд грн (50,3% від загальної суми операцій з картками).

Нагадаємо, українці отримали готівкою 2,75 млрд грн у березні.

Як повідомляли "Коментарі", власники prepaid (передплачених) карт повинні здійснити ідентифікацію до нового року. Цього вимагає закон про фінансовий моніторинг, який вступив у дію з 28 квітня.