Головна Новини Бізнес економіка Заборгованість українців за комуналку: що робить влада, щоб допомогти жителям країни
commentss НОВИНИ Всі новини

Заборгованість українців за комуналку: що робить влада, щоб допомогти жителям країни

На тлі кризи через коронавірус в Україні значно погіршилася ситуація з оплатою послуг ЖКГ. Опитані порталом «Коментарі» експерти вважають, що влада повинна звернути більше уваги на рішення цієї проблеми

15 травня 2020, 12:27 comments4910
Поділіться публікацією:
Заборгованість українців за комуналку: що робить влада, щоб допомогти жителям країни

Заборгованість населення за спожиті житлово-комунальні послуги (ЖКП) стрімко зростає. На кризу неплатежів наклалася корона-криза. Опитані виданням "Коментарі" експерти проаналізували, чи достатньо робить влада, щоб полегшити в цей складний період життя споживачів і не знищити постачальників послуг.

Заборгованість українців за комуналку в березні рекордно зросли

Експерт Економічного дискусійного клубу Ігор Гарбарук зазначає, що квітневих даних про борги населення за ЖКП поки немає. Але березневі вражають – борг становить 65,9 млрд грн.

"При цьому при секвестр бюджету ми дізналися, що держава на 8,2 млрд скоротило кошти, що виділяються на житлово-комунальні субсидії, – каже Ігор Гарбарук. – Для порівняння: в 2018-му на них виділили 71 млрд грн, в 2019-му – 58,1 млрд, а до 2020 спочатку передбачили 48 млрд а після перегляду бюджету залишили менше 40 млрд. Заборгованість населення зростає, а кошти виділені на субсидії з кожним роком суттєво зменшуються. Де логіка? Змушений констатувати, що держава абсолютно не думає про те, як допомогти людям. У тому числі в нинішніх складних обставинах".

На думку економіста, повинна бути окрема державна програма підтримки населення у сформованій ситуації. І за ЖКП, і по продуктовій безпеці, і по медицині.

"Не просто якісь гроші з якогось фонду кудись виділяти, після чого вони десь діваються. Повинна бути персоніфікована програма, – впевнений Ігор Гарбарук. – А просто ускладнювати правила отримання субсидій – не допустимо... Дістається і постачальникам послуг. Адже вони теж стали заручниками ситуації. Тотальні борги населення призводять до недофінансування самих постачальників. Погіршується якість послуг, при цьому збільшуються тарифи на них. Добре живуть у нас лише Коболєв і Ко, які мають мільйонні заробітки на тлі бідніючого населення. Уряд і президент повинні відкрити Конституцію і прочитати, що Україна – це соціальна держава. Соціально відповідальна. Влада повинна робити все, щоб добре жили не окремі люди, а всі українці".

Заборгованість за комуналку: влада робить недостатньо

Експерт з питань ЖКГ, кандидат юридичних наук Андрій Нікончук впевнений, що українська влада робить недостатньо для виправлення ситуації у сфері житлово-комунальних послуг.

"Постачальникам послуг могли б зробити відстрочку по податках і невелике зниження. Могли б робити невелику дотацію на кожного працівника на підприємство. Помилки вже безглузді, система давно знищена і нежиттєздатна", – вважає Андрій Нікончук.

За його словами, потрібні RAB-тарифи на все. Абревіатура RAB походить від терміна Regulatory Asset Base – регуляторна база активів. Звідси – інші терміни, що позначають те ж: RAB-регулювання, RAB-тарифи або "стимулююче тарифоутворення". Якщо говорити про обленерго, то RAB для них – це власні потужності обленерго, які підприємство використовує для розподілу електроенергії: стовпи, трансформатори, проводи і так далі... І щоб гарантовано отримувати певний рівень прибутковості, щорічно можна закладати в тариф певний відсоток вартості своїх активів.

"На жаль, у держави і постачальників в Україні немає RAB-тарифів. Так, вони загрожують підвищенням вартості послуг. Але вони ж – це мотивація для інвесторів, – підкреслює Андрій Нікончук. – Потрібно розуміти, що немає простих рішень для складних питань. А ситуація у сфері ЖКГ і ЖКП у нас – катастрофічна".

Заборгованість українців за комуналку зростає на тлі кризи через коронавірус

"Під час цієї кризи частина українців не отримує зарплату, або недоотримує її. Серед середнього і малого бізнесу розорилося близько 25-30% підприємств. Відповідно все це відбивається на оплаті комунальних послуг. Падає рівень доходів, падає платоспроможність населення", – зазначає академік, перший віце-президент Академії економічних наук України Анатолій Пешко.

За словами академіка, українці не в змозі платити навіть ті тарифи, що є. А їх ще й збираються збільшувати. Нехай не в цьому році, так в наступному.

"У бюджеті – величезний недобір. За рахунок яких коштів компенсувати населенню, залишився без засобів до існування, оплату тих же ЖКГ-послуг – не зрозуміло. Адже мова не йде про те, що можна не платити. Поки розмова лише про відстрочку пені за борги по комуналці, – нагадує Анатолій Пешко. – У людей вибір – купувати їжу або платити за ЖКП. Зрозуміло, що вони вибирають перше".

Як наслідок – борги за комунальні послуги ростуть катастрофічними темпами. І як їх будуть "гасити" – абсолютно незрозуміло, наголошує академік.

"Під ударом і споживачі послуг, та їх постачальники. Про допомогу з боку держави, наскільки мені відомо, не йде, – каже Анатолій Пешко. – Між тим, комунальний сектор, який і раніше був не в кращому стані, тепер і зовсім розвалюється. А наша влада тим часом грає з електроенергією в інтересах одного з олігархів, відключаючи більш дешеві АЕС і примушуючи споживачів купувати більш дорогу "зелену" – сонячну та вітрову".

Нагадаємо, з початку весни, в тому числі через карантинні заходи, українці значно знизили платежі за житлово-комунальні послуги. Рятуючи споживачів, уряд б'є по постачальникам послуг. Експерти розповіли виданню "Коментарі", чим це може обернутися і чи є вихід із ситуації.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Новини партнерів


Новини

Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!