Головна Новини Бізнес економіка У Нацбанку розповіли, чому виступають проти банківської реформи Укрпошти
commentss НОВИНИ Всі новини

У Нацбанку розповіли, чому виступають проти банківської реформи Укрпошти

НБУ вважає, що «Укрпошті» банківських повноважень буде нечесним у відношення банків

19 травня 2020, 11:22 comments1605
Поділіться публікацією:
У Нацбанку розповіли, чому виступають проти банківської реформи Укрпошти

Національний банк України (НБУ) висловив позицію щодо законопроектів №2788-д та №2788, які Верховна Рада може розглянути вже сьогодні. Про це повідомляє прес-служба регулятора.

В НБУ заявляють, що виступають проти законопроекту та ідеї Державного "поштового" банку. Свою позицію аргументували Нацбанку кількома пунктами.

По-перше, в НБУ заявляють, що розширення можливостей "Укрпошти" сприятиме розширенню монополії держави у фінансовому секторі. В водночас у Нацбанку заявляють, що роль держави в банківському секторі повинна зменшуватися, а не рости. Повідомляється, що на сьогоднішній день частка держави в банківському секторі становить 55%. Нацбанк спільно з урядом планує скоротити цю частку до 25% до кінця нинішнього року. Зробити це планують шляхом часткової приватизації держбанків.

По-друге, в Нацбанку заявляють, що завдяки створенню "поштового" банку Укрпошта опиниться в привілейованому становищі, якщо порівняти з тими ж банками. Це може статися із-за того, що поштовому оператору не доведеться отримувати банківську ліцензію і не потрібно буде виконувати нормативи і вимоги до роботи з коштами населення. Заявляють, що НБУ зможе встановлювати для "Укрпошти" лише порядок відкриття і ведення рахунків, тобто, не регулюватиме банківську діяльність "Укрпошти".

У третіх, у Нацбанку заявляють, що виникає підвищений ризик відмивання коштів, так як "Укрпошта" має більш низьку експертизу фінмоніторингу, ніж банки.

У той же час в НБУ пропонують, щоб "Укрпошта" в селах надавала агентські послуги від імені банків.

Раніше "Коментарі" писали, що "Укрпошта" отримає автомобілі Fiat Doblo Maxi, які будуть спеціально обладнані для компанії.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!