Головна Новини Бізнес економіка Замісна терапія для наркомана або рятувальний круг: чи потрібен був Україні транш МВФ такою ціною
commentss НОВИНИ Всі новини

Замісна терапія для наркомана або рятувальний круг: чи потрібен був Україні транш МВФ такою ціною

Експерти розповіли про плюси і мінуси траншу МВФ, який Україна отримала після підписання антиколомойського закону

22 травня 2020, 16:11 comments6205
Поділіться публікацією:
Замісна терапія для наркомана або рятувальний круг: чи потрібен був Україні транш МВФ такою ціною

Після підписання президентом Володимиром Зеленським банківського ("антиколомойського") закону стало відомо, що Україна і Міжнародний валютний фонд узгодили текст нової програми stand by в розмірі 5 млрд доларів на 18 місяців. Експерти розповіли виданню "Коментарі", чи дійсно нам так потрібен був транш МВФ – такою ціною (неоднозначні за змістом і способом прийняття земельний і банківський закони).

"Нам би варто було б у кризовий 2020 рік заручитися підтримкою МВФ, що ми і зробили"

Член Ради Національного банку України Віталій Шапран вважає важливим, що в кризовий 2020 рік наша країна заручилася підтримкою МВФ.

"Впаде ВВП України у 2020 році на 5% як НБУ прогнозує або на 7,7%, як прогнозує МВФ – для економіки України безслідно це не пройде, – впевнений Віталій Шапран. – Тут закладено певний інфляційний і девальваційний потенціал. Найбільш яскраво ризики проявилися вже у наших сусідів у регіоні – Туреччини. 6 травня курс турецької ліри до долара пробив історичну позначку 7,19 лір за долар. Владі вдалося зупинити паніку, але це був перший сигнал в регіоні про те, що економіки, які розвиваються, залишаються у зоні ризику. Оскільки Україна в принципі схильна до валютних криз, нам би варто було б у кризовий 2020 рік заручитися підтримкою МВФ, що ми і зробили".

Член Ради НБУ поділяє це стратегічне рішення, яке втілив у життя Офіс президента і більшість у парламенті.

"Що стосується деталей вже прийнятих законів і їх якості, то я здивований кількістю експертів в Україні за конституційним правом, – зізнався Віталій Шапран. – Україна – правова держава і, якщо хтось вважає, що це неконституційні закони, він може звернутися до Конституційного суду і попросити його дати відповідну оцінку. Згідно з чинним законодавством України – ні журналіст, ні народний депутат, ні чиновник НБУ не можуть судити про те, конституційний той чи інший Закон – або ні. Це виключне право закріплено за Конституційним судом".

"В України є ресурс, який дозволив би нам обійтися без залучення нових зовнішніх кредитів"

Народний депутат України IV і V скликань, директор Українського центру соціальної аналітики Євгеній Філіндаш запевняє: "Так звана "співпраця" з МВФ ніколи, ні в одній країні світу, не приносила користі та не призводила до розвитку і піднесення тих держав, які слідували вказівкам МВФ. Із багаторічного досвіду взаємодії України та МВФ це теж наочно видно".

На думку експерта, новий транш МВФ піде на погашення попередніх зовнішніх боргів, включаючи борг того ж Фонду, які влада України набрала в попередні роки.

"При цьому у самій Україні є ресурс, який дозволив би нам обійтися без залучення все нових і нових зовнішніх кредитів, – вважає Євген Філіндаш. – Наприклад, величезні суми йдуть повз державного бюджету України в результаті корупції в податковій службі та на митниці. Нещодавно СБУ викрила корупційні схеми і провела масштабні обшуки за фактами махінацій з ПДВ на мільярди гривень, в яких було замішано попереднє керівництво податкової служби. Подібна ситуація склалася і на митниці, й не тільки там".

Директор Українського центру соціальної аналітики підкреслює: якщо всі ті численні дірки, через які з держбюджету України випливають десятки, якщо не сотні мільярдів гривень, будуть перекриті, "ніякий МВФ з його диктатом щодо підвищень тарифів, продажем землі й т. д., нам буде не потрібен в принципі".

"Співпраця з МВФ – як замісна терапія для наркомана"

Економічний експерт Владислав Банків, як і Євген Філіндаш, вважає, що жодній країні не вдавалося подолати серйозні кризи у співпраці з МВФ.

"Для нашої влади співпраця з МВФ – як замісна терапія для наркомана: дозволяє тягнути час, як і раніше розпилюючи бюджет, продаючи хлібні посади, – каже економіст. – При цьому нічого реально не змінюючи. Мені наша влада нагадує віслюка, який біжить за підвішеною перед ним морквиною. Він її ніколи не наздожене, але постійно за нею слідує, а господар (МВФ) "годує", лише коли бачить, що умовний ослик ось-ось здохне".

"Кредит дали б і без цих законів (ми всі вже в курсі "плівок Деркача" і не тільки, як це насправді працює). Набагато цікавіший реальний предмет торгів нашої влади з МВФ, – вважає Владислав Банків. – Але, боюся, про це ми дізнаємося лише через роки".

Нагадаємо, МВФ і Україна домовилися про 5 млрд доларів кредиту.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!