Головна Новини Бізнес економіка Вірогідність підвищення тарифу і плутанина з «зеленою» енергетикою: що відбувається на ринку електроенергії України
commentss НОВИНИ Всі новини

Вірогідність підвищення тарифу і плутанина з «зеленою» енергетикою: що відбувається на ринку електроенергії України

Експерти розповіли про проблеми ринку електроенергії України і спрогнозували, чи чекати підвищення тарифів

26 травня 2020, 13:31 comments2547
Поділіться публікацією:
Вірогідність підвищення тарифу і плутанина з «зеленою» енергетикою: що відбувається на ринку електроенергії України

Український ринок електроенергії продовжує лихоманити. АЕС зупинено, прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявляє, що до кінця року тариф на електроенергію підвищуватися не буде, а Міненергетики презентує меморандум про скорочення "зеленого" тарифу. Експерти розповіли виданню "Коментарі", що відбувається на вітчизняному ринку електроенергії.

"Населення платить занижену ціну за електроенергію"

Згідно з планами Міненергетики, скасування пільгової ціни населенню з 1 жовтня 2020 року (для побутових споживачів може бути збільшена ціна за перші 100 кіловат на годину – з 0,9 до 1,68 грн) заощадить за календарний рік 11,6 млрд грн. А від реструктуризації "зелених" тарифів (сонячні електростанції – 15%, вітряні електростанції – 7,5% за календарний рік) держава має отримати 6,6 млрд грн.

Остаточного варіанту меморандуму з "зеленими" (не як політиками, а як виробниками "зеленої" енергетики) ще немає. А от пропозиція підвищити тариф для населення з 90 коп до 100 кВт до 1,68 грн, дійсно, є, зазначає член Наглядової ради Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук.

"Швидше за все, ми бачимо, скажімо так, продовження дискусії, – вважає експерт. – Хоча питання ціни "зелених" і питання підвищення чи незмінності тарифу для населення – це взагалі різні проблеми. Зараз, перед місцевими виборами, будуть спекулювати на цьому. Але є факт: населення сплачує занижену ціну за електроенергію. Середня зараз – 1,07 грн, а має бути орієнтовно – 2 грн. Грубо кажучи, промисловість переплачує за населення".

І ця переплата, перехресне субсидування, становить 50 млрд грн, підкреслює Юрій Корольчук.

"Тому виходу не буде – лише підвищувати тарифи, – упевнений експерт. – Можна зрозуміти людей, яким це не подобається. Просто держава тоді має розширити систему субсидій на електроенергію для населення. Зараз в субсидіях десь 5 млрд грн йде на електроенергію. А після підвищення буде йти близько 25 млрд".

"Доведеться платити за електрику більше приблизно на 20%"

Співголова Фонду енергетичних стратегій Дмитро Марунич підкреслює, що Міненергетики хоче зменшити розмір існуючого перехресного субсидування, коли близько 40 млрд грн промисловість щорічно платить за населення. Це один з елементів реформи енергоринку, завдання, яке влада намагається вирішити не перший рік. І зняття частини навантаження з промисловості – лише частина досить болючої реформи для населення.

"Настільки істотні диспропорції на українському ринку електроенергії, що такий крок буде вигідний усім її виробникам, – підкреслює Дмитро Марунич. – І "Енергоатому", і тим, хто займається виробництвом відновлюваної генерації. (ВДЕ – відновлювані джерела енергії). Перед ними великий борг у гарантованого покупця. ВДЕ за квітень отримали всього 4% від того, на що претендують. В "Енергоатома" борг майже 6 млрд грн лише в новому ринку".

Безумовно, такі нововведення не вигідні побутовому споживачеві. За рахунок ліквідації пільгового тарифу доведеться платити за електрику більше приблизно на 20%, зазначає експерт.

"Втім, питання ще у стадії розгляду, – зазначає Дмитро Марунич. – Влада запевняла, що не будуть підвищувати тарифи. Принаймні, в цьому році. Тож тут ще і – політичне питання. І невідомо, коли будуть реалізовані (і чи будуть взагалі) озвучені плани Міненергетики".

"Ахметов має величезний вплив на уряд. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль – його людина"

Політолог, експерт Українського інституту політики (УІП) Данило Богатирьов прокоментував політичну складову питання.

"Коли ми говоримо в Україні "енергетика" – завжди маємо на увазі "Ахметов". Нашуміла історія минулого місяця, коли на догоду Рінату Леонідовичу замість дорогої і належної йому вугільної генерації електроенергії зупинили кілька блоків АЕС, генеруючих найдешевшу енергію, зайвий раз це підтверджує, – зазначає експерт УІП. – Ахметов має величезний вплив на уряд. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль – його людина. У зв'язку з цим, найближчим часом нам слід очікувати збільшення числа заяв чиновників про "недостатню ринковість" та "недостатню європейськість" чинних тарифів на електроенергію для населення. За цим, звісно, буде їх підвищення".

На думку Данила Богатирьова, ніяких економічних обґрунтувань для такого стану речей немає.

"Нагадаю, що до 2014 року Україна була великим експортером електроенергії, завдяки нашим АЕС і ГЕС, які генерують її надзвичайно дешево і у великих кількостях. Тепер же, АЕС зупиняють, щоб Ахметов міг спалювати невиправдано дороге вугілля і продавати громадянам електрику з величезною націнкою на правах монополіста", – вважає політолог.

Раніше повідомлялося, що стало відомо, коли підвищать ціну на електроенергію для населення в Україні.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!