Головна Новини Бізнес фінанси Працюючі профспілки і захист від зарплат «у конверті»: експерти сказали, що потрібно новому Трудовому кодексу
commentss НОВИНИ Всі новини

Працюючі профспілки і захист від зарплат «у конверті»: експерти сказали, що потрібно новому Трудовому кодексу

У ТК потрібно врахувати і пенсійну реформу

17 вересня 2019, 18:18 comments2574
Поділіться публікацією:
Працюючі профспілки і захист від зарплат «у конверті»: експерти сказали, що потрібно новому Трудовому кодексу

До кінця поточного року в Україні має бути доопрацьований і прийнятий новий Трудовий кодекс (ТК). Документ передбачає низку нововведень у порівнянні з поки ще чинним КЗпП. Від деяких новинок виграють працівники, від інших — роботодавці.

Експерти поділилися з виданням "Коментарі", чим необхідно доповнити проект нового ТК і які в документі є підводні камені.

Так, керівник Центру правового аналізу та дослідження політичних ризиків Михайло Дяденко називає новий Трудовий кодекс документом, на який давно чекає український бізнес.

"Положення ТК застаріли, вони вже не регулюють взаємини між працівником і роботодавцем. Але для влади досить небезпечним в плані конституційності є положення Кодексу, які дозволять більш вільно звільняти співробітників, надавати їм менше прав, пов'язаних із соцзахистом. Для роботодавців такі зміни, безумовно, плюс. А ось для тих, хто звик вимагати у держави преференцій – мінус", — констатував експерт.

За словами Дяденка, посилення низки положень у новому Трудовому кодексі може викликати обурення серед найманих працівників і профспілок. При цьому він додав, що в Україні "профспілкові боси не стільки захищають права трудящих, скільки паразитують на профспілкових внесках". А таких впливових профспілок, як за кордоном, за його словами, в Україні немає.

Політичний експерт Дмитро Гаврилюк упевнений в необхідності передбачити в новому Трудовому кодексі зміну пенсійної політики.

"Пенсійна реформа ще не запрацювала в повній мірі. Українські громадяни можуть робити відповідні вкладення "на старість" в приватних страхових компаніях. Але цим мало хто користується. Люди продовжують перераховувати гроші в Пенсійний фонд, який в майбутньому буде працювати вже не на них", — пояснив експерт.

Також, впевнений Гаврилюк, в новому ТК потрібно передбачити розширені можливості для захисту трудових прав громадян.

"Має бути посилення санкцій проти тих роботодавців, які виплачують зарплату "в конвертах". Також працівник має бути обов'язково застрахований. Можливо, варто прописати для фізосіб-підприємців, які залучають працівників, якийсь пільговий період для сплати податків за співробітників", — вважає експерт.

За словами Гаврилюка, новий ТК готується, в основному, представниками партії "Слуга народу" і тому в документі можуть бути прописані позитиви для працівників з метою отримання додаткових електоральних балів.

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзін нагадав заяви нової влади про плани перетворити державу в "сервісний центр".

"Зараз у трудових відносинах існує так званий трипартізм: держава, роботодавець, профспілки. В ідеологію нового ТК закладається вихід держав з цього трипартизму, та надання можливості роботодавцю безпосередньо спілкуватися з найманим працівником", — говорить економіст.

За словами Пендзіна, це дозволить підсилити значимість профспілок, але держава має нести соціальну відповідальність за клімат в трудових відносинах.

"На певний відхід держави від участі в активному соціальному діалозі можна йти, лише розширивши права профспілок у захисті інтересів трудящих — як це існує у розвинутих європейських країнах", — констатував експерт.

Пендзін також звернув увагу на необхідність забезпечення в новому ТК достатнього обсягу захисту найманого працівника, особливо в питаннях прийому на роботу і звільнення, роботи на підприємствах-банкрутах і боргів по зарплаті.

Експерт також нагадав, що профспілки передали в парламент постатейні пропозиції, після прийняття Трудового кодексу в першому читанні. У них йдеться, зокрема, про заборону примусової праці і покарання за страйки. Також підкреслена неприпустимість дискримінації за расовою, соціальною, національною, релігійною ознаками і політичним переконанням.

Нагадаємо, планується, що Трудовий кодекс має замінити чинний Кодекс законів про працю.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: «Комментарии»
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!