Головна Новини Бізнес фінанси Немає довіри: експерти пояснили зниження курсу гривні і дали прогноз
commentss НОВИНИ Всі новини

Немає довіри: експерти пояснили зниження курсу гривні і дали прогноз

Після новорічних та різдвяних міні-канікул гривня почала здавати позиції

9 січня 2020, 15:46 comments2736
Поділіться публікацією:
Немає довіри: експерти пояснили зниження курсу гривні і дали прогноз

Згідно курсом, встановленим Національним банком України на 9 січня, долар подорожчав на 16 копійок (до 23,83 грн), євро — на 10 копійок (до 26,49 грн.), лише російський рубль не змінився в ціні (0,381 грн.).

Експерти поділилися з виданням "Коментарі" думками щодо ослаблення нацвалюти.

Ослаблення тимчасове

Голова Українського аналітичного центру, економіст Олександр Охріменко називає ослаблення гривні сезонним фактором.

"Як правило, у січні завжди відбувається девальвація. І якщо порівняти з попередніми роками, падіння – несуттєве, — підкреслює економіст. — На початку року, як правило, всі відпочивають — експортери, банки... На ринку — млява ситуація. При цьому наповнювати бюджет якось треба, платити за зовнішніми боргами треба, виконувати соціальні зобов'язання – треба. Ось і маємо ослаблення. Але в лютому, як правило, йде ревальвація, починають продавати надлишки валюти. Думаю, так буде і цього разу".

Бюджет і психологія

Кандидат політичних наук, політолог Олексій Якубін нагадує, що рекордне зміцнення гривні в минулому році пов'язували, насамперед, з "пірамідою" облігацій внутрішньої державної позики (ОВДП). Сам валютний ринок України, на думку експерта, є абсолютно керованим і кон'юнктурним.

"Коли державі вигідно – гривню послаблюють або зміцнюють, — пояснює Якубін. – При цьому частина галузей, так і бюджету, несуть відчутні втрати. Так, зміцнення (позапрогнозне) гривні в минулому році призвело до того, що держскарбниця недоотримала, за різними даними, від 70 до 100 млрд гривень, у тому числі митних зборів. До того ж високий курс вдарив по українським експортерам. Частина нашої продукції стала менш конкурентоспроможною через сильну гривню. І те, що зараз спостерігається деяке коливання курсу, може бути пов'язане з політикою уряду, який намагається переграти ситуацію, підводячи нацвалюту під ті прогнози, які закладені в бюджет. А саме — курс у 27 гривень за долар".

Частково ослаблення гривні може бути викликано психологічними моментами. У тому числі – нестабільністю на Близькому Сході, підкреслює політолог.

"Але багато в чому коливання нацвалюти – саме контрольований процес. Є ручне управління. А через це немає довіри до держави. Саме тому навіть при рекордному зміцнення гривні ми не бачимо зниження цін на товари. Зате бачимо падіння промвиробництва", — зазначає Якубін.

За словами експерта, в подальшому на курс може вплинути низка факторів, включаючи підписання (не підписання нової програми з МВФ (і умов, які можуть бути висунуті Фондом); продовження (припинення) ігор з "піраміди ОВДП"; дій (бездіяльності) уряду у відповідь на певні виклики.

Правильна політика продовжиться

Обмінний курс гривні визначається в процесі балансування попиту і пропозиції валют, тобто ринком. Держава не встановлює курс, хоча НБУ і має інструменти впливу на курс (зокрема, викуп або продаж валют), пояснює доктор економічних наук, генеральний директор групи компаній Advanter Group Андрій Длігач.

"Експортери та українські трудові мігранти зацікавлені в деякому ослабленні гривні щодо долара. Імпортерам, туристам вигідніше посилення гривні, — говорить експерт. — Іноземний капітал і валюта українців, що заходять в Україну, сприяють посиленню гривні, оскільки для викупу ОВДП, локальних інвестицій (а потенційно — купівлі землі), покупок різного роду потрібна гривня — і попит на неї зростає. Якщо ж іноземні інвестори (а в 2019 році такі сигнали були від Арселорміттал, тютюнових компаній та інших) або український бізнес виводять ресурси з України, то зростає попит на валюту".

У 2020 році з однієї сторони очікується продовження правильної і успішної, на думку Андрія Длігача, політики Мінфіну щодо заміщення валютних боргів гривневими, що у великій мірі впливає на зміцнення гривні.

"З іншого боку — буде зростання прямих іноземних інвестицій та переказів коштів мігрантів. Отже, базовим сценарієм є подальше зміцнення гривні, — прогнозує доктор економічних наук. — Українським експортерам доведеться навчитися бути ефективними при курсі 20. І хоча в Україні рідко реалізуються базові сценарії, тим не менш, рекомендую вибудовувати бізнес-моделі в кризовому їх варіанті. Адже прогнозувати можна тільки те, чим реально керуєш".

Нагадаємо, раніше експерти дали сайту "Коментарі" прогноз для гривні на 2020 рік.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!