Як в Європі для держборгу: Кабмін створив нове агентство

Прем'єр Гончарук заявив, що стратегія управління держборгом України дозволила заощадити 19 млрд грн

Кабінет міністрів створив Боргове агентство, яке буде займатися управлінням державним боргом. Про це повідомив за підсумками засідання уряду прем'єр-міністр Олексій Гончарук.

"Уряд створив Боргове агентство для того, щоб наша країна не мала проблем із погашенням раніше взятих запозичень... Створення Боргового агентства – необхідна умова виконання Плану дій Уряду зі зменшення витрат платників податків на обслуговування боргів", - написав він у своєму Telegram-каналі.

Глава уряду зазначив, що в 2019 році Середньострокова стратегія Міністерства фінансів по управлінню державним боргом дозволила заощадити близько 19 млрд грн витрат по фінансовим зобов'язанням України.

За словами Гончарука, аналогічний орган успішно працює в багатьох країнах Європи.

Як повідомляв сайт "Коментарі", станом на 31 грудня 2019 року державний і гарантований державою борг України становив 1 998,28 млрд грн (84,36 млрд доларів).

Згідно з даними Міністерства фінансів, борг України в 2019 році в гривневій вартості скоротився на 7,86% - до 170,35 млрд грн. У доларовому еквіваленті держборг виріс на 7,71% або (6,04 млрд доларів). Різницю фахівці пояснюють зростанням курсу гривні по відношенню до долара на 14,5%.