Головна Новини Бізнес фінанси У НБУ вирішили остаточно заблокувати повернення «зомбі»-банків
commentss НОВИНИ Всі новини

У НБУ вирішили остаточно заблокувати повернення «зомбі»-банків

У Національному банку стверджують, що регулятор не отримає суперповноважень у разі прийняття банківського законопроекту

13 лютого 2020, 20:03 comments2076
Поділіться публікацією:
У НБУ вирішили остаточно заблокувати повернення «зомбі»-банків

Законопроект щодо повернення на ринок банків, які раніше були визнані неплатоспроможними (т. зв. "зомбі"-банки), передбачає, що регулювання діяльності банків може здійснювати тільки Національний банк. Про це повідомила перший заступник глави НБУ Катерина Рожкова.

"До питання банківського законопроєкту, який наразі так активно дискутується і який, в разі ухвалення, має залишити у минулому ганебне поняття "зомбі" банки. Не будемо приховувати, його мета – підсилення ролі регуляторів в процесі нагляду та виведення банків з ринку. Але мова не про наділення якимись невиправданими суперповноваженнями", — написала вона у своєму Facebook.

За словами представника НБУ, документ у разі прийняття дозволить усунути "білі плями" в законодавстві, які дозволяють банкам, виведеним з ринку в 2014-2016 роках, відновлювати діяльність.

"В останні роки деякі з цих банків намагаються повернутись на ринок, реєструючись ТОВками, а потім ще й вимагають від позичальників банку погашати кредити. Тоді, як після виведення банку з ринку управляє ним Фонд гарантування вкладів, який і виплачує кошти вкладникам в межах гарантованих державою обсягах... Але нещодавнє рішення Великої Палати Верховного Суду від 10 грудня 2019 року підтвердило, що виведення банку з ринку можливе лише за банківським законодавством", — додала вона.

Рожкова пояснила, що висновки Верховного Суду прямо вказують на те, що не можна змінювати статут і виключати слово "банк" з назви, здійснювати правонаступництво і т. д. без відома Нацбанку.

Як повідомляв сайт "Коментарі", згідно з даними НБУ, в 2019 році платоспроможні банки України збільшили прибуток в 2,7 рази — до 59,6 млрд грн.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!