Головна Новини Бізнес фінанси Заслуги влади у підвищенні пенсій з 1 березня немає, - експерти
commentss НОВИНИ Всі новини

Заслуги влади у підвищенні пенсій з 1 березня немає, - експерти

Експерти нагадали про "діру" в бюджеті Пенсійного фонду України

28 лютого 2020, 12:25 comments17682
Поділіться публікацією:
Заслуги влади у підвищенні пенсій з 1 березня немає, - експерти

З 1 березня українських пенсіонерів чекає чергове підвищення пенсій. Це буде вже друга за ліком їх автоматична індексація. У Мінсоцполітики запевняють: додадуть пенсії більшості з 11,3 мільйона нинішніх пенсіонерів (у березні 2019 року надбавку отримали близько 10,3 млн пенсіонерів). За даними Пенсійного фонду України (ПФУ), середня пенсія за віком становить 3064 грн, а з урахуванням індексації у 11% вона виросте більш ніж на 300 грн.

Наскільки пенсія встигає за ростом цін і тарифів, а також чи можна проводить індексацію частіше, експерти розповіли виданню "Коментарі".

Багато відчують збільшення

Економічний і політичний експерт Борис Кушнірук підкреслює, що мова йде про індексацію, яка передбачена законом. І її не мають приписувати собі заслуги ні президент, ні уряд.

"Це – не подарунки, а узаконена процедура з чіткою формулою, яка проходить в автоматичному режимі з 1 березня, – говорить експерт. – Формула відома: до зростання середньорічної зарплати за минулий рік (на цей раз – 18,8%) додається інфляція (зростання споживчих цін) за минулий рік (4,1%). Отримана сума (22,9%) ділиться на два. Виходить 11,45%, а з урахуванням округлення – 11%. Саме на стільки має піднятися з березня рівень пенсій".

Відомо, що підняття чекає чотири групи пенсіонерів за віком, по інвалідності, по втраті годувальника та за вислугою років.

Не перерахують пенсії (принаймні, з 1 березня, хоч якась надбавка може чекати їх з квітня) держслужбовцям, науковим працівникам, помічникам нардепів, а також тим, хто отримує максимальні пенсії (на сьогодні – 16 380 грн), спеціальні пенсії або довічне утримання (судді і прокурори) і не має трудового стажу для призначення навіть мінімальної пенсії (на сьогодні 1644 грн).

"Ще раз підкреслю – підвищення передбачено законом. Правда, я бачив повідомлення, що уряд, який відчуває проблеми з наповненням держбюджету, планує зменшити суму індексації. Але не думаю, що вони зважаться на це, – зазначає Кушнірук. – Враховуючи, що зростання середніх зарплат у нас значно вище, ніж індекс споживчих цін (інфляція), думаю, багато відчують додаток до пенсій".

Ситуація дійде до критичної точки

Експерт Українського інституту політики (УІП) Владислав Дзівідзінський звертає увагу, що в українському суспільстві інтенсивно підігрівається питання щодо індексації пенсій. При цьому ПФУ, за словами експерта, за станом на вчора не підтвердив індексацію, так само як одержання будь-яких відповідних документів з Кабміну.

"Нагадаю, що рік тому цю індексацію активно приписували до своїх заслуг Порошенко і Гройсман. Справа була напередодні виборів, і на те, що це процедура автоматична, ніхто особливо не звертав увагу. Правда, минулій владі всі ці ігри не особливо допомогли, – каже політолог. – Сьогоднішня влада не хоче бути гірше минулої. Так що пенсійне підвищення активно обговорюється і анонсується. При цьому, бажаючи бути не гірше "папєрєдніков", нинішня влада повідомила, що індексація торкнеться на мільйон більше пенсіонерів, ніж роком раніше".

Але крім бажань і анонсів існує реальний стан справ. І воно, за словами Дзівідзінського, не дозволяє розраховувати на серйозне зростання пенсійних виплат – з об'єктивних причин, про які воліють не говорити уряд і президент.

"Нещодавно голова парламентського комітету з питань соцполітики Галина Третьякова заявила, що підвищення пенсійного віку в Україні – це неминучий процес. І що тільки так можна вирішити пенсійні проблеми в нашій країні, – зазначає експерт УІП. – Відповідно до рекомендації Міжнародної організації праці, мінімальна пенсія має бути не менше 40% від заробітку. В Україні ж на даний момент середня пенсія становить 3064 гривні (а це – всього 28%). Мінімальна ж пенсія – і зовсім 1638 гривень (всього 15% від середньої зарплати). Але навіть збільшення пенсійного віку не допоможе нам залатати поглиблену і розширену діру в ПФУ. Чисельність населення в країні стрімко зменшується, працездатні громадяни залишають Україну, а чисельність людей, які отримають пенсію, зростає".

Поки розриви між обсягами виплат та заощадженнями в ПФУ можуть бути перекриті резервними фондами. Але ситуація рано чи пізно дійде до критичної точки, впевнений Дзівідзінський.

"І коли до цього дійде, то не від бажання реформувати ситуацію, а від необхідності це робити, щоб уникнути катастрофи, влада країни, нарешті, займеться реальною пенсійною реформою. Вона передбачає, зокрема, накопичувальну систему, – говорить експерт. – Це однозначно вплине на настрої в суспільстві і на оцінку дій влади. Але іншого шляху просто немає".

Суспільство доведене до кипіння

Академік, перший віцепрезидент Академії економічних наук України Анатолій Пешко впевнений, що реального полегшення від індексації пенсій (яка, за словами експерта, не просто добра воля уряду, а його обов'язок) українці не відчують.

"У країні відбувається зростання цін практично на всі товари і послуги. По ідеї, у зв'язку з дефляцією долара, мали б падати ціни хоча б на імпортні товари, так і на частину наших. На ділі ж все йде в ріст. Тоді як внутрішнє виробництво скорочується, – зазначає Анатолій Пешко. – Незважаючи на зовні невеликі показники інфляції (4-5%), реально сталося падіння купівельної спроможності громадян. І пенсії індексують точно непропорційно зростанню цін на товари і послуги, орієнтуючись на індекс інфляції, який не відображає реального стану речей. На ділі купівельна спроможність населення впала в середньому на 30%. І запланована індексація точно не компенсує втрати".

За словами академіка, основна біда в тому, що гроші прокручуються всередині банків і різноманітних схем, але не йдуть в реальний сектор економіки. Як наслідок – падіння промвиробництва і подальше зубожіння населення.

"По ситуації в Нових Санжарах, коли нападали на автобуси з евакуйованими з Китаю українцями, по спалахам агресії то тут, то там, ми бачимо, що суспільство доведене до кипіння. Люди не розуміють процесів, а тотальне зубожіння триває на тлі тотальної ж дезінформації, – резюмує Анатолій Пешко. – При цьому триває масштабне розкрадання країни українськими можновладцями і їх закордонними "партнерами". І запланована індексація пенсій виглядає жалюгідною подачкою".

Як повідомляв сайт "Коментарі", за даними Міністерства соціальної політики, більше 80% пенсіонерів України отримують соцвиплати, нижче прожиткового мінімуму.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua/
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!