Головна Новини Бізнес фінанси Курс валют в Україні: експерти розповіли, що чекає на гривню на тлі нестабільної ситуації у світовій економіці
commentss НОВИНИ Всі новини

Курс валют в Україні: експерти розповіли, що чекає на гривню на тлі нестабільної ситуації у світовій економіці

Експерти вважають, що на українській гривні ситуація на світових ринках відіб'ється, але трохи пізніше

11 березня 2020, 15:14 comments7672
Поділіться публікацією:
Курс валют в Україні: експерти розповіли, що чекає на гривню на тлі нестабільної ситуації у світовій економіці


Національний банк України (НБУ) знизив офіційний курс гривні на 11 березня на 39,2 коп. – до 25,31 грн за долар. Член Ради НБУ Василь Фурман запевняє, що в Україні немає фундаментальних факторів, які можуть вплинути на курс гривні. Але не виключає можливості ослаблення нацвалюти через непрогнозовані чинники, які можуть вплинути на фінансові ринки, через падіння цін на нафту, а також через коронавірус.

Експерти розповіли порталу "Коментарі", що загрожує гривні, враховуючи низку чинників, які зараз "качають" світову фінансову систему.

Негативний вплив на сировинний ринок

Викладач макроекономіки "Бізнес-школи МІМ-Київ" Михайло Кухар зазначає, що представники UKRAINE ECONOMIC OUTLOOK ще 10 грудня минулого року попереджали: ймовірна рецесія світової економіки здатна обрушити світовий Commodities Price Index на 30%. А це буде означати недонадходження майже третини валютної виручки від сировинного експорту.

"Досвід кризи 2008-2009 та 2014-2015 років показав, що усі категорії експорту України (незалежно від характеру продукції) падають синхронно, – говорить експерт. – Гряде припинення надходження грошей нерезидентів на ринок облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП). Більш того, багато хто захоче вивести свій капітал з українського ринку. При цьому низька ліквідність вторинного ринку ОВДП, згідно з нашим прогнозом, не дозволить їх власникам-нерезидентам вивести більше 1-1,5 млрд доларів".

При сценарії А (ймовірний світова криза) Україна підійде до ймовірної світової кризи із ще більш ослабленою у результаті ревальвації промисловістю. І з пригніченим експортом. І тоді досягнення нової рівноваги на значенні 30-31,7 гривні за долар буде означати 44% девальвації за квартал, зазначає Михайло Кухар.

"При сценарії Б, девальвація курсу гривні з позначки 27 до 31,7 грн. долара здатна буде за чотири місяці вирівняти цю диспропорцію і повернути макрофінансову стабільність, – підкреслює експерт. – Особливо, якщо вдасться отримати позаплановий стабілізаційний кредит МВФ... Нацбанк України також зможе задіяти свої резерви (до трьох мільярдів доларів), щоб утримати курс нижче психологічно важливої позначки 30 грн./дол".

Гривня залишається стабільною

В умовах паніки на світових ринках, яка спостерігалася в понеділок, можна говорити про те, що українська гривня, опустившись до 25,5 грн за долар, виглядає досить непогано в порівнянні з валютами тих же Росії та Казахстану, вважає керівник відділу аналітики компанії Forex Club Андрій Шевчишин.

"Поки це пов'язано з діями Нацбанку України на міжбанку. В іншому випадку, падіння могло бути набагато більш значним, – упевнений експерт. – Мають дію і словесні інтервенції регулятора, який вже заявив про готовність підтримувати стабільність курсу гривні на тлі коронавіруса і "підвищення турбулентності на світових фінансових і валютних ринках".

Шевчишин нагадує заяву Нацбанку, що той має достатньо резервів для згладжування коливань курсу гривні. Зокрема, що сьогодні міжнародні резерви України становлять 26,8 млрд доларів – найбільш високий рівень з листопада 2012 року.

"Також регулятор заявив про готовність підтримати українські банки ліквідністю, – відзначає аналітик. – У тому випадку, якщо НБУ продовжить дотримуватися цієї політики, можна прогнозувати помірну девальвацію гривні – до рівня 26-27 гривень за долар. Якщо ж вплив кризових явищ буде категоричним, курс може перейти в більш високий діапазон 27-28 грн за долар".

Макроекономічна ситуація в Україні

Голова громадської організації "Re:Старт", акціонер в "Банк Юнісон" Оксана Чепіжко підкреслює, що різка девальвація курсу гривні на цьому тижні на тлі подій "чорного понеділка обумовлена як подіями на світових фондових і сировинних ринках, так і макроекономічною ситуацією в Україні.

"НБУ вже в п'ятницю, 6 березня, поставив новий тренд і трохи послабив гривню. Для цього було кілька причин: охолодження інтересу до ОВДП та уповільнення темпів будівництва "піраміди", невиконання два місяці поспіль дохідної частини бюджету, невдалі переговори з МВФ, – пояснює Чепіжко. – Що стосується світових ринків, то різкий обвал нафти з'явився наслідком фундаментальних причин і хвороб світової економіки: і торгова війна США і Китаю, і зниження промвиробництва в Китаї та попиту на нафту на тлі COVID-19, і криза таких галузей як туризм і перевезення, і перегрів фондового ринку США на тлі посилювання монетарної політики Федеральної резервної системи (ФРС) і надлишкової ліквідності".

На думку експерта, курс гривні в березні – квітні буде коливатися в межах 25,70-26,50 грн за долар.

"Сильного обвалу в цей період не допустить головний регулятор курсу – НБУ, – впевнена Оксана Чепіжко. – У довгостроковій перспективі, починаючи з 4-го кварталу, можливі більш значущі параметри девальвації. Я думаю, ми зможемо побачити і 27,50 гривень за долар. Вважаю, що глобальна світова криза ще попереду. А те, що сталося в цей понеділок, – його генеральна репетиція".

Раніше "Коментарі" писали про те, кому вигідно і як позначиться на Україні падіння цін на нафту і обвал світових ринків.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!