Головна Новини Бізнес фінанси Курс гривні: чим загрожує послаблення нацвалюти і як стабілізувати ситуацію
commentss НОВИНИ Всі новини

Курс гривні: чим загрожує послаблення нацвалюти і як стабілізувати ситуацію

Експерти оцінили економічну обґрунтованість ослаблення гривні та спрогнозували, як може розвиватися ситуація далі

18 березня 2020, 11:42 comments3253
Поділіться публікацією:
Курс гривні: чим загрожує послаблення нацвалюти і як стабілізувати ситуацію

Експерти розповіли виданню "Коментарі", наскільки економічно обґрунтоване ослаблення гривні, як може розвиватися ситуація далі, а також – які заходи треба вжити, щоб стабілізувати ситуацію.

Зазначимо, що Національний банк України (НБУ) на 18 березня знову знизив курс гривні. Курс долара встановлений на рівні 27,05 грн за долар (+53 копійки). Курс євро – на рівні 29,72 грн за євро (+20 копійок). В НБУ також повідомили про нестачу готівкової валюти в касах банків. Це, за даними регулятора, викликане підвищенням попиту населення на готівкову валюту. А стрибок курсу долара і девальвацію гривні у Нацбанку пояснюють в основному психологічним фактором (панічні настрої, викликані епідемією коронавірусу).

"До кінця тижня ми будемо бачити коливання на валютному ринку"

Член Ради Національного банку України Віталій Шапран запевняє, що на сьогоднішній день фундаментальних економічних чинників, наприклад, падіння експорту з України, для різкої девальвації немає.

"Ринок розігрівають панічні настрої бізнесу і населення, які гостро реагують на карантин і ситуацію на світових ринках, – підкреслює експерт. – Складно об'єктивно спрогнозувати, як вірус вплине на наш торговий баланс. Ми бачимо, що наш енергетичний сировинний імпорт (нафта і похідні від неї) вже подешевшали в 1,5-2 рази, а ось зернові, сталь і залізна руда поки дешевшають слабо. Досить тривожна ситуація з заробітчанами, але враховуючи тимчасовий характер карантину, а також те, що лише 4-5% наших заробітчан покинули ту ж Польщу, для похмурих прогнозів на весь 2020 рік поки немає підстав".

На думку Віталія Шапрана, як мінімум до кінця тижня ми будемо бачити коливання на валютному ринку. Гривневої ліквідності, за його словами, не так багато, щоб атака на ринок тривала довго, інтервенції повинні спрацювати.

"Я прихильник ринкових заходів. Поки що НБУ тримає ситуацію під контролем за допомогою інтервенцій, – говорить експерт. – Так, золотовалютні резерви (ЗВР) зменшуються. Але я хочу нагадати, що резерви потрібні не для резервів, а для їх використання в критичних ситуаціях. Загроза епідемії, карантин і обвал світових ринків – це, по-моєму, якраз така критична ситуація, з якою центральний банк країни повинен допомогти впоратися ринку".

"Оптимістичний сценарій — курс до 30 грн за долар"

Економічний експерт Владислав Банков вважає, що ослаблення гривні цілком обґрунтованим, враховуючи поточну економічну ситуацію.

"На тлі епідемії пандемії відбувається падіння ринків – фондового і (що більш важливо для нас) – сировинного. Фактично ми вступили в нову кризу. Об'єктивно оцінити його масштаб і наслідки можна буде лише з часом", – зазначає експерт.

Оптимістичним сценарієм Владислав Банков називає курс до 30 грн за долар. Песимістичним – все, що вище...

"Ситуація стабілізується, як тільки ринок намацає точку рівноваги – курс, при якому обсяг попиту та пропозицію валюти на ринку будуть більш-менш відповідати, – підкреслює експерт. – Тим, хто переживає, що не встиг купити долар, хочу нагадати, що багатьом ще не вдалося продати куплений в лютому 2015 року за курсом вище 30".

"Немає лиха без добра"

На думку експерта Української фабрики думки Юрія Гаврилечка, серед причин девальвації гривні – то, що міжнародні спекулянти почали фіксувати прибуток і виходити з піраміди облігацій внутрішньої держпозики (ОВДП).

"Крім того, у зв'язку з черговим етапом світової економічної кризи, що проходить зараз під соусом з коронавірусу, сировинні ринки демонструють негативну динаміку, – експерт. – Плюс – уряд України чесно визнав, що "попередники" так успішно нареформувалися, що держбюджет у першому кварталі недорахує 20% від запланованих надходжень. Все вищеперелічене укупі з панічними настроями на внутрішньому ринку й призвело до просідання курсу гривні".

Експерт вважає, що найближчим часом ми будемо спостерігати хвилі так званих вбокових коливань (так звані "відскоки" курсу після різкого просідання або підйому) і досить високу волатильність (мінливість) гривні з середньостроковим трендом на її девальвацію.

"Це, в свою чергу, допоможе збільшити доходи бюджету. Тож немає худа без добра", – резюмує Гаврилечко.

Раніше "Коментарі" писали, як Нацбанк згладжує надмірні коливання обмінного курсу гривні внаслідок "коронавірусних ризиків".



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!