Головна Новини Бізнес фінанси Група Ахметова могла обвалити ціни на електроенергію заради власної вигоди - ЗМІ
commentss НОВИНИ Всі новини

Група Ахметова могла обвалити ціни на електроенергію заради власної вигоди - ЗМІ

Народний депутат Андрій Герус звернувся до Антимонопольного комітету і СБУ через те, що базова ціна на електроенергію, порівняно з минулим тижнем, впала на третину

27 травня 2020, 11:00 comments1928
Поділіться публікацією:
Група Ахметова могла обвалити ціни на електроенергію заради власної вигоди - ЗМІ

Група Ріната Ахметова могла обвалити ціни на ринку електроенергії, щоб змінити керівництво Національної комісії, яка здійснює регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП). Про це пише видання БізнесЦензор, посилаючись на публікацію депутата Андрія Геруса в Facebook.

Голова парламентського Комітету з питань енергетики і ЖКГ Андрій Герус написав звернення на ім'я голови Антимонопольного комітету (АМКУ) Юрія Терентьєва та голови СБУ Івана Баканова. Депутат стверджує, що ціни на ринку електроенергії за кілька днів впали відразу на третину.

25-26 травня базова ціна електроенергії (Base) на "Ринку на добу вперед" (РДВ) обвалилася до 800 – 850 грн/кВт*год. При цьому, ще 22 травня цей показник був на рівні 1200 грн/кВт*год.

"На РДВ відбулося різке скорочення споживання, що не відповідає динаміці загального попиту на електроенергію, адже в країні відбувається ослаблення карантину, починає працювати електротранспорт і спостерігається похолодання", – говорить Герус.

Подібне сталося через дії промислових компаній Ріната Ахметова, що генерують і поставляють електроенергію, пише видання.

Сам Герус назву компанії не згадує. При цьому пише, що до обвалу цін може бути причетна вертикально-інтегрована компанія, яка має на ринку найбільшу ринкову владу. До того ж є потужним гравцем не лише на боці генерації і продажу електроенергії, але й на стороні покупців електроенергії. н

Так, ДТЕК Ахметова, з одного боку, контролює значну частку генерації, поставку і розподіл електроенергії (обленерго). З іншого боку, "Метінвест" Ахметова і вугільні шахти ДТЕК є великими споживачами електроенергії в країні.

26 травня відбулася нарада учасників енергетичного ринку з членами Кабміну. Там рендиректор ДТЕК Максим Тимченко нібито заявив про необхідність змінити керівництво Нацкомісії з регулювання ринку енергетики і комунальних послуг (НКРЭКУ), яка допустила таке падіння ціни.

Раніше "Коментарі" розповідали про те, що українцям можуть скасувати пільги на електроенергію.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!