Головна Новини Бізнес фінанси Скорочення кількості банкоматів в Україні: нововведення від НБУ чи провокація паніки серед населення
commentss НОВИНИ Всі новини

Скорочення кількості банкоматів в Україні: нововведення від НБУ чи провокація паніки серед населення

Експерти вважають, що нововведення НБУ щодо зняття готівки через реєстратори розрахункових операцій не стануть приводом для ліквідації банкоматів

27 травня 2020, 13:08 comments3544
Поділіться публікацією:
Скорочення кількості банкоматів в Україні: нововведення від НБУ чи провокація паніки серед населення

З 1 серпня 2020 року власники платіжних карток можуть отримувати готівку з кас підприємств торгівлі, громадського харчування і послуг, які застосовують реєстратори розрахункових операцій (з відповідною реєстрацією). Для цього Національний банк України (НБУ) удосконалив порядок здійснення та обліку цих операцій. На тлі цієї інформації ряд ресурсів розганяє інформацію про те, що НБУ прийняв рішення, спрямоване на скорочення кількості банкоматів. Експерти прояснили ситуацію для видання "Коментарі".

Паніка населення на тлі інформації про банкомати

Голова громадської організації "Re:Старт", акціонер Банку "Юнісон", фінансовий експерт Оксана Чепіжко підкреслює, що останнім часом в деяких ЗМІ стійко розганяють ряд меседжів, спрямованих на посилення паніки серед населення.

"Те, що більше не можна перераховувати з картки на картку понад 5000 грн. Те, що в країні різко скоротиться кількість банкоматів. В останньому випадку посилаються на постанову НБУ від 7 травня №59 "Про затвердження змін до положення про ведення касових операцій у національній валюті". Там, зокрема, зазначається, що з серпня свої безготівкові гроші (пенсії, заробітні плати і т. д.) можна буде знімати в будь-яких підприємствах торгівлі та закладах громадського харчування, де є реєстратори розрахункових операцій (РРО). Але це зовсім не означає, що банкомати стануть непотрібним фінансовим атрибутом, – підкреслює експерт. – Треба розуміти, що технічний прогрес на місці не стоїть. З часом, безумовно, на зміну банкоматам прийдуть інші – менш громіздкі і більш функціональні машини. Але це питання не сьогоднішнього дня".

При цьому Оксана Чепіжко зазначає, що з січня по квітень в Україні стало на 200 банкоматів менше у іноземних банків, приблизно на 100 – у "Приватбанку". Мережа банкоматів інших банків не змінилася.

"Хто і навіщо розганяє панічну "хвилю"? Очевидно, є сили всередині країни, які зацікавлені змінити нинішнє керівництво НБУ. Змінити не тільки Якова Смолія на умовного Арсенія Яценюка, але і сам вектор роботи НБУ", – резюмує експерт.

Чому банкомати в Україні відходять на другий план

Глава Директорату Асоціації франчайзингу України, віце-президент Асоціації інвесторів в Україні Андрій Кривонос підкреслює: "Фінтех розвивається набагато швидше, інших галузей навіть у банківській сфері. Тому вічної завданням НБУ було, є і буде дотримуватися балансу зарегульованості і свободи для нових технологій. Але, найчастіше, адміністративно-юридичний склад регулятора не дозволяє розглянути в його діях хороше. А ми за звичкою шукаємо погане. Як і в цьому випадку".

Вже кілька років платіжні системи у світі тестують додаткові можливості операцій з картами на посттерміналах, підкреслює експерт. То видавати готівку, то приймати готівку, то залишки повідомляти клієнту, то блокувати картки. У нормативку ж такі можливості потрапляють тільки зараз.

"Що стосується скорочення кількості банкоматів... Їх, дійсно, за європейськими мірками – багато у нас, – зазначає Андрій Кривонос. – Але я не бачу в діях НБУ, ні в Стратегії фінансового сектора України до 2025 року завдань по зменшенню такого інструменту для банків. Звичайно, слід визнати, що обслуговування банкоматів та інкасація являють собою істотні витрати банків, а особливо державного "Привату". Але це вже завдання іншого порядку. І, до речі, його мережа банкоматів і відділень є на сьогодні єдиним козирем у піднятті його ринкової вартості в процесі майбутньої приватизації".

І ось тут, підкреслює експерт, починається логічний перехід до причин інформаційних атак на НБУ.

"Корисливі інтереси по невеликому приватному питання в наш час дуже швидко виносяться на верхній рівень в спробі привернути все і всіх для його вирішення. Думається, що і цього разу НБУ потрапив під нападки через його вимогливі позиції щодо скорочення витрат банків на зайві види витрат, – вважає Андрій Кривонос. – Серед таких – інкасація, мережі відділень... Отже, за сьогоднішніми атаками можуть бути ті, кому це не подобається. А їх завдання встановити нескладно – бажання залишитися з роботою".

Банкомати в Україні та розвиток нових технологій

Економічний експерт Олександр Гаврутенко вважає крок НБУ цілком логічним і закономірним процесом спрощення грошового обігу, пов'язаних з розвитком електронних і програмних технологій.

"Банкомати свого часу були тим революційним, прогресивним способом здешевити і полегшити і банкам та їх клієнтам користування – як готівкою, так і безготівковими коштами, – зазначає експерт. – Я оцінюю це рішення НБУ точно таким же важливим за значенням, за ступенем розширення, доступності та спрощення роботи з готівкою, стимулювання населення до більш інтенсивного переходу на безготівкові розрахунки".

Звичні нам банкомати, на думку Олександра Гаврутенко, на сьогоднішній день практично виконали свою, можна сказати, історичну роль – дали поштовх для подальшого розвитку фінансової системи. Але навіть при цьому, впевнений експерт, вони ще довго будуть залишатися частиною нашої фінансової та банківської інфраструктури.

Раніше "Коментарі" писали, що українці, у яких немає можливості фізично відвідати банк, але необхідно оформити певну банківську послугу, тепер зможуть робити це дистанційно.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!