Головна Новини Бізнес ЖКГ Українці стали менше платити за комуналку: чим це може обернутися
commentss НОВИНИ Всі новини

Українці стали менше платити за комуналку: чим це може обернутися

Під час карантину українці значно знизили платежі за житлово-комунальні послуги, експерти розповіли, чим це може обернутися і чи є вихід із ситуації

17 квітня 2020, 13:51 comments4803
Поділіться публікацією:
Українці стали менше платити за комуналку: чим це може обернутися

З початку весни, в тому числі внаслідок карантинних заходів, українці значно знизили платежі за житлово-комунальні послуги. Рятуючи споживачів, уряд б'є по постачальникам послуг. Експерти розповіли виданню "Коментарі", чим це може обернутися і чи є вихід з ситуації.

Так, у березні рівень розрахунків за тепло і газ становить 70% від показника минулого місяця, щодо води – близько 80%. Рівень розрахунків учасників ринку за послуги Укренерго на передачу електроенергії в березні не перевищував 60%.

"Все це може загрожувати перебоями в постачаннях електроенергії, віяловими відключеннями"

Відсутність розрахунків з боку споживачів тягне за собою і недофінансування всіх учасників ринку, зазначає експерт з питань енергетики Українського інституту майбутнього Андріан Прокип. Мовиться, за його словами, про операторів системи розподілу (колишні обленерго), Укренерго, безпосередніх виробників електроенергії.

"Ситуація на енергоринку і так дуже важка. Відкрито говориться про кризу в галузі. Страждає атомна енергетика, теплова. Закривається ряд вугільних об'єднань, так як різко впав попит на вугілля, – пояснює експерт УІМ. – Тепер ще і проблема неплатежів, викликана, в тому числі відповідними заявами з боку представників держави. До кризи за електроенергію повністю платили. А зараз люди втрачають роботу, хтось боїться втратити. Отримали ще й меседж від керівництва країни, що можна не платити. Тому вирішили притримати гроші... Все це може загрожувати перебоями в постачаннях електроенергії, віяловими відключеннями".

На думку експерта, щоб вирівняти ситуацію, держава повинна взяти на себе кредитування постачальників електроенергії на суму неоплат з боку споживачів.

"Це називається механізм тимчасового перекредитування, – пояснює Андріан Прокип. – А відсотки за це держава могла б сплатити, урізавши ряд соцпрограм. А ті споживачі, які зараз не платять, могли б поступово гасити кредитну лінію... Важливо розуміти, що борги перед постачальниками посилюють і без того серйозну кризу. Одна проблема нашаровується на іншу. Адже коли компанії-постачальники послуг починають недоотримувати кошти, вони недоплачують працівникам, відправляють їх у відпустку за свій рахунок. Йде ланцюгова реакція. Адже енергетика – це близько 400 тисяч працівників. Критична інфраструктура".

"Люди не винні, що через карантин і кризу їм нічим платити"

Керівник Фонду "Українська політика" Костянтин Бондаренко вважає, що криза неплатежів буде колосальною.

"Енергорозподільчі компанії вже б'ють тривогу. Але ситуація може погіршитися, – прогнозує експерт. – Людям елементарно нічим буде платити. А це призводить до збитків компаній, які надають послуги. І, звичайно, потрібно думати про якісь заходи загального порятунку".

На думку Костянтин Бондаренка, енергорозподільчі компанії будуть просити державу, щоб частина грошей, передбачених на боротьбу з коронавірусом, була спрямована їм – як компенсація збитків.

"Люди не винні, що через карантин і кризу їм нічим платити. Влада ж не зацікавлена в тому, щоб розпалювати ситуацію і "тиснути" на боржників. Спробуйте зараз відключити комусь воду, електроенергію або газ – таке почнеться... Тому необхідно буде шукати компроміс", – вважає експерт.

При цьому, наголошує Бондаренко, тягнути з необхідними заходами, в надії що прийде транш МВФ і тоді розберемося – не можна. Це, на думку експерта, все одно, що ділити шкуру невбитого ведмедя. Ситуація ускладнюється з кожним днем – і відповідні рішення потрібно приймати якнайшвидше.

"Уряд з часом спише борги підприємствам ЖКГ, як це вже було"

Економічний експерт Владислав Банків називає причиною зниження рівня оплати комунальних послуг загальний спад в економіці, а карантин – лише додатковий чинник, що посилює ситуацію.

"Неплатежі будуть зростати надалі. І це не вина споживачів, а реальність, в якій людям доводиться вибирати між покупкою їжі й оплатою комуналки, – пояснює Владислав Банків. – Думаю, уряд з часом спише борги підприємств ЖКГ, як це вже було. Природно, ні про яку більш-менш відчутну підтримку населення з боку уряду говорити не доводиться".

У той же час, відзначає експерт, більшість постачальників послуг ЖКГ є монополістами і мають реально позамежні рівні рентабельності, штучно завищуючи собівартість послуг послуг.

Раніше "Коментарі" повідомляли, що оплатити комуналку можна буде по телефону.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
Джерело: https://comments.ua
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!