Головна Новини Бізнес інфраструктура "Вирубка українських лісів": коли закон безсилий
commentss НОВИНИ Всі новини

"Вирубка українських лісів": коли закон безсилий

Заборона на експорт лісу-кругляка діє в Україні з 2015 року, але це не точно

12 лютого 2020, 17:58 comments7377
Поділіться публікацією:
"Вирубка українських лісів": коли закон безсилий

З початку 2000-х років незаконна вирубка лісу в Україні стала однією з найбільших проблем в країні. Можливо, все залишилося б непомітним, але масштабні повені в західних регіонах країни, найбільш багатих лісом, із-за вирубки якого, як вважали експерти, повені відбувалися, привернули до себе багато уваги. У 2008 році повінь було особливо масштабним, а його жертвами стали 6 осіб, навесні 2019 року загинули 2 людини.

Влада занепокоїлися проблемою незаконної вирубки лісів в Україні ще в 2015 році, коли у квітні Верховна Рада ввела на 10 років заборона на експорт лісоматеріалів і пиломатеріалів в необробленому вигляді, заборонивши експорт лісу-кругляка (крім сосни) з 1 листопада 2015 року і лісу-кругляка деревних порід сосни з 1 січня 2017 року. Крім мораторію на експорт лісу-кругляка діє кримінальна відповідальність за контрабанду лісу. Прийнятий ще нардепами VIII скликання влітку 2018 року законопроект № 5495 "Про збереження українських лісів та попередження незаконного вивезення лісоматеріалів" значно посилив покарання за злочини у сфері лісового господарства.

Так, незаконна вирубка лісу або його транспортування загрожує штрафом від 17 тис. грн. або позбавленням волі на строк до 3 років. Контрабанда лісу за кордон загрожує позбавленням волі на строк до 5 років, а повторне порушення, або ж злочин, вчинений за попередньою змовою або з участю посадової особи може відправити винних за ґрати на термін до 10 років.

Здавалося б, заборона на експорт і досить жорстка кримінальна відповідальність, повинні були б зменшити кількість бажаючих заробити на вкраденому у країни українському лісі, але реальність говорить про інше.

Ще влітку 2018 року журналісти британської газети Earthsight прийшли до висновку, що мораторій не працює: до 70% експорту деревини з України припадає на Євросоюз – обсяг за 4 роки виріс на 75%, перевищивши 1 млрд євро в 2017 році.

За підсумками 2019 року офіційних даних поки немає, але за станом на 14 січня на нараді в Києві голова Державного агентства лісових ресурсів Андрій Заблоцький заявив, що збитки держави від незаконних вирубок складають порядку 1 млрд грн. Для порівняння збитки для держави в 2016 році оцінювалися в 200 млн грн.

Заява Андрія Заблоцького підтримав прем'єр-міністр України Олексій Гончарук заявив, що в областях з найбільшою кількістю лісів буде проведено "тотальний" аудит підприємств, які займаються вирубкою. Також планується розробити і впровадити централізовану онлайн-систему контролю за лісовим господарством. Шлях кожного зрубаного в країні дерева, за словами прем'єра, можна буде відстежувати за допомогою онлайн-засобів. Поки така онлайн-карта вирубки дерев діє в пілотному режимі в Чернігівській, Полтавській і Рівненській областях.

Також в листопаді набув чинності закон про заборону ялицево-букових лісів на крутих схилах Карпатського регіону.

Однак далеко не всі поділяють оптимізм глави Кабміну. Так, за даними сайту Texty.org.ua з 2011 по 2018 роки Україна втратила 5175 квадратних кілометрів лісів, причому найбільші масштаби припали не на Карпати, а на українське Полісся.

Нагадаємо, раніше портал "Харків. Коментарі" повідомляв, що жителі області масово скаржаться на знищення лісу шляхом вирубування і вивозу деревесіни.






Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!