МВФ став для України політичною проблемою, - експерт

На думку експерта, відкриття ринку землі не буде сприяти розвитку економіки

Україна цілком успішно може обійтися без грошей МВФ. Про це на прес-конференції "Україна без траншу МВФ: чи чекати дефолту" заявив експерт з економічних питань Володимир Степанюк, передає кореспондент порталу "Коментарі".

Економіст переконаний, що на сьогодні в України немає економічної потреби в такому співробітництві.

"Я думаю, що без співпраці з МВФ можна обійтися. В цьому році ми віддавали істотні суми. І що? Резерви Нацбанку навіть збільшилися. Ми істотно не відчули віддачу. У наступному році нам треба віддати за різними оцінками 11 млрд дол. боргів, при цьому 7 млрд — тільки зовнішній борг. При резерві 22 млрд це більш ніж реально без різних додаткових вливань", - сказав Степанюк.

Експерт підкреслив, що "дружба" з МВФ носить суто політичний характер і створює для країни додаткові проблеми.

"МВФ неодноразово у своїх заявах говорив про те, що він хоче бачити незалежність НБУ. Що можна вкладати в ці слова? Наприклад, після банкопаду утворилася гарна статистика майнових комплексів, майно закритих банків, яке продається фондам гарантування вкладів. Я зустрічав у пресі, що іноземному фонду був проданий пакет за кілька мільярдів гривень за 2% його вартості. Це грабунок громадян України з боку американського великого бізнесу",- констатував Степанюк.

Крім того, економічна вимога МВФ щодо лібералізації цін на газ у 2020 році, за його словами, призведе до підвищення ціни для населення.

"І, звичайно ж, все-таки продаж землі. Ті копійки, які Україна отримає за землю, підуть на погашення боргів, і земля — гарант погашення боргів, а не розвитку економіки. І це все за нещасних шість мільярдів", - додав Степанюк.

Раніше "Коментарі" писали, що Місія МВФ з 12 по 26 вересня обговорювала у Києві нову програму. Очікувалося, що фонд підтримає її в рамках механізму розширеного фінансування (EFF). Рішення так і не було прийнято. Експерти поділилися з нашим виданням думкою про те, які висновки можна зробити за підсумками візиту Місії МВФ в Україну.

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук повідомив, що уряд України планує до кінця року підписати з МВФ нову програму фінансування.