Головна Новини Бізнес держсектор Профспілки на службі опозиції: Милованов розповів про деталі нового закону про працю
commentss НОВИНИ Всі новини

Профспілки на службі опозиції: Милованов розповів про деталі нового закону про працю

Милованов розповів, що втратять профспілки у разі прийняття нового трудового законодавства

9 січня 2020, 19:35 comments2233
Поділіться публікацією:
Профспілки на службі опозиції: Милованов розповів про деталі нового закону про працю

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофій Милованов розповів деталі нового законопроекту про працевлаштування, який піддався критиці через можливе обмеження прав працівників і ролі профспілок.

Милованов зазначив, що новий законопроект, як і чинний нині, передбачає право працівника на розірвання трудового договору. Нинішній закон передбачає письмове попередження роботодавця за 2 тижні. Новий закон дозволяє попереджати і за допомогою електронних засобів зв'язку, в т. ч. електронної пошти, які зазначені у договорі. Однак право відпрацювання для керівного складу пропонується обмежити, оскільки це може негативно позначитися на роботі підприємства. Всі моменти щодо відпрацювання керівника повинні бути узгоджені в трудовому договорі.

За чинним законом можливе звільнення без відпрацювання двох тижнів при певних обставинах. На думку міністра, перелік обставин "неповний та морально застарілий". Пропонується, щоб цей перелік був вказано в трудовому договорі.

Глава Мінекономіки відзначив, що законопроект зберігає за працівником право розірвання трудового договору в разі, якщо його умови не виконуються. Але тепер причини розриву мають бути вказані письмово, а роботодавець зобов'язаний заплатити компенсацію в 50 денних зарплат.

Також право розірвати договір збережеться і у роботодавця. Однак новий закон передбачає виплату працівникові компенсації, яка, за словами міністра, буде в кілька разів більше сьогоднішнього. Крім того, роботодавець може не попереджати працівника про звільнення, а за погодженням виплатити подвійну зарплату за цей період, щоб співробітник міг звільнитися цього ж дня. Період попередження і сума компенсації будуть залежати від терміну роботи.

На думку міністра, профспілки виступають категорично проти прийняття законопроекту, оскільки раніше вони підтримали альтернативні законопроекти представників опозиційних політичних сил. Крім того, профспілки бояться, що втратять владу, впевнений Милованов. У законопроекті про працю питання прав і привілеїв профспілок не скасовуються, але і не гарантуються. У прикінцевих положеннях законопроекту міститься вимога розробити новий закон про профспілки.

"Звичайно, це великі ризики для профспілок і вони будуть боротись за збереження та посилення своєі влади. Це їхнє повне право. Але ця боротьба немає жодного стосунку до законопроекту про працю та прав робітників", — констатував міністр.

Як повідомляв сайт "Коментарі", раніше експерти прокоментували "плюси" і "мінуси" проекту нового трудового законодавства.



Читайте Comments.ua в Google News
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту і натисніть Ctrl+Enter.
comments

Обговорення

comments

Новини партнерів


Новини

?>
Підписуйтесь на повідомлення, щоб бути в курсі останніх новин!